Újra választani kell az Örökkévalót

Újra választani kell az Örökkévalót

Fináli Gábor, a Hunyadi téri zsinagóga, az Ohel Ávrahám vallási vezetője a saját közösségéről beszélt.

 

Fináli Gábor elmondta, Ohel Ávrahám annyit jelent, hogy Ábrahám sátra, ami a négy égtáj felé volt nyitva, azaz minden irányból várta a vendégeket. Ábrahám vendégül látta az embereket, akiknek az evés közben prédikált a Mindenség Uráról, akit ő maga választott, akit követett, ezért cserébe az Örökkévaló választotta Ábrahámot. Ő volt az, akivel az Örökkévaló egy olyan szövetséget kötött, ami a Tórában is úgy szerepel, nem fog elveszni sohasem, mert ezt képes lesz átadni másoknak.

Fináli Gábor szerint a mai korban sokan elvesztették a hagyományokat, ezért újra választani kell az Örökkévalót, ez az új kezdet jelent meg a Hunyadi téri zsinagóga nevének kiválasztásakor, de ez az új kezdet a rendszerváltozás után időszakot is jelenti.

Az új kezdet új kihívásokat, új híveket is jelent, a rabbi szerint bár a zsidó vallás nem térít, persze volt olyan időszak, amikor igenis megtette ezt. Az optimista lendületet, amivel Ábrahám rendelkezett mutatja a zsinagóga neve.

Az Ohel Ávrahám a Hunyadi téren, a piac mellett található, egy valamikor lakászsinagóga. Fináli Gábor elmondta, a zsidók a XIX. század első harmadáig még nem is éjszakázhattak Pesten, majd később a mai VI. és VII. kerületben vethették meg a lábukat, amely városrész lett a pesti zsidónegyed alapja. Ekkor igen nagy számban voltak ilyen típusú kisebb-nagyobb imahelyek, lakászsinagógák.

Az Ohel Ávrahám zsinagóga nem csak egy vallási helyszín, hanem egy közösségi tér is, ahol van egy jó klub is, ami minden hétfőn várja a látogatókat előadásokkal, egyéb programokkal. De mellette van egy izraeli filmklub, tartanak héber nyelvtanfolyamokat, van Talmud-Tóra oktatás. Ettől a zsinagógai évtől kezdve pedig a közösség saját maga süti meg az ünnepekre a barheszt.

A helyi zsidó közösség szerencsére eddig bármikor fordulhatott Terézváros vezetéséhez, minden támogatást megadtak az Ohel Ávrahámnak.