Ezeket az embereket példaként kell Magyarország elé állítani

Ezeket az embereket példaként kell Magyarország elé állítani

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a rezsicsökkentés sikeréről, a tiszteletről és a megbecsülésről.

A politikus, mint rezsibiztos beszélt a múltkori sajtótájékoztatójáról, elmondta, azokat az adatokat, amelyeket ismertetett, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal adta ki, ennek összegzéseként a három szolgáltatást, az áram-, a gáz- és a távhőszolgáltatást nézve a kintlevőségek száma hatvan százalékkal csökkentek a 2013-2018-as adatok alapján. Németh Szilárd szerint ez is a rezsicsökkentés eredménye, hiszen az emberek a jelentősen csökkentett összegű számlákat már könnyebben voltak képesek befizetni, mert az egykori külföldi szolgáltatók véleményével szemben, ha a magyar ember ki tudja fizetni a számlát, akkor azt meg is teszi. Sokkal könnyebb az élet, ha az embernek nincsen adóssága, megszabadul egy nyomasztó tehertől. A kormányzat intézkedéseinek köszönhetően ez történt még a devizahitelekkel, az önkormányzatok hiteleivel, a kormányzati hitelekkel is, hiszen sikerült ezektől megszabadulni. A képviselő szerint a rezsicsökkent és kapcsán 2013-ban lefektetett célok továbbra is élnek. Három lépcsőben sikerült az emberek kiadásait csökkenteni, azaz negyedével csökkentek a háztartási energiaárak, így lett Európa legdrágább háztartási energiájából a legolcsóbb Magyarországon.

Érdekességéként tette hozzá a politikus, hogy nem csak a szolgáltatók kintlevőségei csökkentek, nem csak a rezsi lett kevesebb, de mellette még 2013 után az emberek elkezdtek kis címletű magyar államkötvényeket is vásárolni. Ez azért is jelentős, mert a rezsicsökkentésnek köszönhetően egy család évente 170 ezer forintot tud megspórolni, ez összességében az elmúlt öt évben 1400 milliárd forintot jelent – tette hozzá Németh Szilárd.

Az államtitkár beszélt arról a kormányzati döntésről, melynek értelmében mindenki, aki egykor a haza szolgálatában áldozta fel az életét, karrierjét, kockáztatta a családját, azokat a Magyar Honvédség megbecsüli, legyen szó egykori katonákról, munkaszolgálatosokról, az árváikról. Ennek a megbecsülésnek viszont anyagiakban is jelentkeznie kell. Több döntés is született, de Németh Szilárd szerint, ha szükséges, akkor a támogatottak körét ki lehet bővíteni. Azt is megjegyezte a politikus, hogy a katonasírokkal is ugyanez a helyzet, vannak helyek, mint Rudkino, ahol minden alkalommal külön megemlékeznek a munkaszolgálatosokról és a katonákról, mert mindenkit megillet a megbecsülés, ezeket az embereket példaként kell Magyarország elé állítani.

A képviselő október 23-án több megemlékezésen is megjelent, így Csepelen is, Kovács Sándor nemzetőr tábornok sírjánál, majd utána a csepeli 56-os emlékműnél. Az 56-os forradalom emléke természetesen megjelent a budapesti birkózó világbajnokságon, ahol egy kisfilmet vetítettek le. Ezzel is példát mutattak – tette hozzá a politikus, hogy nem csak a háborúban résztvetteket, hanem a forradalom hőseit is megilleti a tisztelet. A forradalomban összefogott az ország, voltak, akik az életüket adták ezért, mások a karrierjüket hagyták itthon, 200 ezer ember hagyta el hazáját. Ám mégis összekapaszkodtak az emberek, mert elegük volt az elnyomásból – fűzte hozzá Németh Szilárd.