A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

Európa nagyságát, erejét és dicsőségét az egymással egyszerre versenyző és együttműködő nemzetállamok adták – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti Terror Háza Múzeumnál mondott beszédében az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján. A kormányfő kiemelte: a nemzetek tisztelték egymás jogait, védték polgáraik érdekeit, jól tudtak együttműködni, és közösen részesültek a béke, a gyarapodás és a biztonság áldásaiban. Európa más, mint a többi kontinens, Európa a nemzetek hazája, és nem olvasztótégely – fogalmazott. Orbán Viktor hangsúlyozta: Európát nem az öntudatos nemzetek, hanem a birodalomépítési kísérletek vitték tévutakra. A birodalomépítési kísérletek és kísérletezők felelősek a huszadik századi szörnyű háborúkért, a tengernyi szenvedésért és a virágzó Európa többszöri feldúlásáért is – emlékeztetett. A magyar nem szerencsejátékos fajta, nem hazardírozik a hazájával, nem szívesen bocsátkozik kétes kimenetelű kalandokba, ha kell, remény nélkül is tud harcolni, de jobban szereti, ha a hősiesség és a józan ész is az ő oldalán áll – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján Budapesten, a Terror Háza Múzeum előtt. A kormányfő szerint az 1956-os szabadságharcosok ésszerű döntést hoztak: a szovjetek kivonultak Ausztriából, a magyar kommunisták egymást „bicskázták”, a szabad nyugati világ pedig buzdította a magyarokat, és segítséget ígért. „Egyik oldalon a biztos enyészet reménytelensége, a másik oldalon a többé vissza nem térő, utolsó lehetőség. Meg kellett próbálni, és meg is próbálták.

A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a budapesti Széna téri ’56-os emlékműnél tartott megemlékezésen. Gulyás Gergely úgy fogalmazott: 1956 hősei egy szabad, szuverén, önálló Magyarországot akartak, amely független a birodalmaktól, és olyan országért áldozták életüket, amely kiáll önmagáért, és saját maga dönthet sorsáról. „1956 üzenete, hogy ha Magyarország kezébe veszi saját sorsát, akkor a világ folyásán is képes változtatni” – fogalmazott a miniszter.

Hálásak vagyunk 1956 valamennyi hősének, mivel nagy szerepük van abban, hogy ma élvezhetjük a szabadságot – mondta a határon túli magyarságnak és a magyar külképviseleteknek küldött videoüzenetében a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a hálának abban is ki kell fejeződnie, hogy Magyarország most is ragaszkodik szuverenitásához, szabadságához. A miniszter videoüzenetet küldött a határon túli magyarságnak és az összes magyar külképviseletnek, és a felvételt minden nagykövetségen és főkonzulátuson levetítik az ünnepi megemlékezéseken.

Az MSZP és a Párbeszéd szerint Nagy Imre független és szabad Magyarországot akart, az ő szellemiségét meg kell őrizni, ezért a két párt mindent elkövet azért, hogy a mártír miniszterelnök szobra a budapesti Vértanúk terén maradhasson. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke és Tóth Bertalan, az MSZP elnök-frakcióvezetője az 1956-os forradalom 62. évfordulója alkalmából koszorút helyezett el az V. kerületi Vértanúk terén lévő Nagy Imre-szobornál. Karácsony Gergely azt mondta, Nagy Imre visszaadta azt a hitet az embereknek, hogy szabad, egyenlő és az oroszoktól független lehet Magyarország, ahol a kétkezi munkások irányíthatják a gyáraikat, s ahol a szabadság és az egyenlőség összeegyeztethető.  Tóth Bertalan a társadalmat összetartó közös kapaszkodók, értékek fontosságát hangsúlyozva rámutatott, hogy ilyen közös érték a hazaszeretet, amely szerinte Nagy Imre legfontosabb üzenete is volt.

Az LMP társelnöke szerint Magyarország szabadságát újabb és újabb kihívások fenyegetik, ezért ki kell mondani: a magyarság nem tűri jogaink lábbal tiprását, hangjának és gondolatainak elfojtását. Keresztes László Lóránt pártja október 23-ai megemlékezésén, a budapesti Mansfeld Péter-emlékműnél kijelentette: akik harminc éve szembeszálltak az önkénnyel, „mára az árulás, a tolvajlás és rombolás katonái lettek”. Megtanultak és alkalmaznak mindent, amely ellen egykor küzdöttek. Megbocsátottak mindenkinek, akiknek soha nem lett volna szabad megbocsátani – folytatta -, és elfelejtettek mindent, amire örökké emlékezni kellett volna.

A Demokratikus Koalíciót azért október 23-án hozták létre, mert a DK alapítói Nagy Imre oldalán állnak – mondta a párt elnöke. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: nem lehet kicsit, vagy nagyon ellenzékinek lenni, mivel az ellenzékiségnek ebben az értelemben nincs jelzője. A demokratikus politikai rend lényege, hogy nem fekete vagy fehér, nem lehet kicsit közel vagy nagyon messze állni a Fidesztől, csak szemben állni lehet vele – jelentette ki. Hangsúlyozta, nem törődnek azzal, hogy mit mondanak rájuk, mert a DK elfogadott egy európai, polgári, jogállami mércét. Ha ennek a mércének az alapján nevezik gazembereknek a kormányon lévőket, akkor nincs lelkiismeret-furdalásuk, mert ők „gazemberek, politikai és büntetőjogi értelemben egyaránt” – jelentette ki a politikus.

Külföld:

Kínzással vádolja legfrissebb jelentésében a Human Rights Watch (HRW) nevű emberi jogi szervezet a Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóságot és a Gázai övezetet uraló, radikális Hamász szervezetet – jelentette a The Times of Israel. A most nyilvánosságra hozott, száznegyvenkilenc oldalas jelentésben száznegyvenhét egykori fogvatartott – ellenzékiek, aktivisták és politikai ellenfelek – számoltak be arról, hogy fenyegették és a verték őket, és sokukat órákon át fájdalmas testhelyzetekbe kényszerítették. A Két hatóság, egy út, zéró eltérés című jelentés több mint húsz olyan esetet sorol fel, melyekben bíráló újságcikkek vagy közösségi médiában tett bejegyzések miatt tartóztattak le embereket, vagy mert a hatóságokkal szemben álló szervezetek vagy csoportok tagjai voltak. Az emberi jogi szervezet szerint a brutális kínzásokat széles körben alkalmazzák, és ez a Palesztin Hatóság és a Hamász „kormányzati politikájának tekinthető”.

A Gyulafehérvári Táblabíróság első fokon elutasította a gyulafehérvári egykori Gróf Majláth Gusztáv Károly Gimnázium épületének visszaszolgáltatását a római katolikus egyháznak. A gyulafehérvári várban álló egykori katolikus iskolaépületet jelenleg az 1918 December Elseje Tudományegyetem használja. A gyulafehérvári római katolikus érsekség restitúciós kérelmét tavaly novemberben utasította el az országos restitúciós bizottság. Ezt a határozatot támadta meg az egyház a táblabíróságon. Az elsőfokú ítélet ellen az indoklás kikézbesítésétől számított 15 napon belül lehet fellebbezést benyújtani.

Nem vétett a diszkriminációellenes szabályok ellen Kovács Jenő, Nagykároly RMDSZ-es polgármestere, amikor „tipikus déli ügyeskedőnek” nevezte Mihai Tudose volt román miniszterelnököt, de megbírságolták, amiért állítólag nyilvánosságra hozta a kijelentése ellen panaszt emelő feljelentő nevét és fényképét. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Kovács Jenő ügyében hozott júniusi határozatáról a Romania Libera című országos napilap – a feljelentéseiről elhíresült Dan Tanasa blogger aznapi bejegyzése alapján – tudósított. A lap felidézte: Nagykároly polgármestere a szatmári Informatia TV egyik januári műsorában a kormányfői posztról frissen lemondatott Tudose elhíresült, az autonómiát követelő magyarokat áttételesen akasztással fenyegető kijelentését kommentálta. A lap beszámolójában meg nem nevezett feljelentő Tudose sommás jellemzése miatt februárban fordult a CNCD-hez. Szerinte a polgármester azáltal diszkriminált, hogy egy földrajzi régióhoz tartozás alapján tett ellenséges, megvető megjegyzést Tudoséra.

Közúti baleset résztvevője volt Peter Pellegrini szlovák kormányfőt szállító gépkocsi a Magas-Tátrában – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a Joj kereskedelmi televízióra hivatkozva. A Joj televízió szerint a Poprád és Velká Lomnica (Kakaslomnic) városok közötti útszakaszon váratlanul egy szarvas futott ki az út mellől a miniszterelnököt szállító gépkocsi elé, amely elütötte.  Pelegrininek a balesetben nem történt semmi baja, de gépkocsijának vezetője könnyebben megsérült. A sofőrt a helyszínen ellátták.

Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolását előre eltervezték – jelentette ki Ankarában Recep Tayyip Erdogan török államfő. A török államfő közölte: bízik benne, hogy Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi uralkodó együttműködik vele a nyomozásban. Közölte, hogy a vizsgálat során tekintetbe veszik a diplomáciai mentelmi jog szempontjait is. „A nemzetközi lelkiismeret nem nyugszik meg, amíg valamennyi érintett ember – a végrehajtóktól a megrendelőkig – nem nyeri el büntetését” – jelentette ki a török elnök, javasolva, hogy az ügyben Szaúd-Arábiában őrizetbe vett 18 gyanúsítottat „Isztambulban állítsák bíróság elé”. „A gyilkosságot beismerve a szaúdi kormány fontos lépést tett. Ma azt várjuk tőle, hogy hozza nyilvánosságra mindenkinek a felelősségét az ügyben – a csúcstól az alapokig -, és vonja őket felelősségre” – tette hozzá a török elnök. Erdogan kijelentése, amely szerint az újságíró meggyilkolását több nappal előre eltervezték, ellentmond a szaúdi kormány nyilatkozatának, amely szerint Hasogdzsi balul elsült dulakodásban halt meg.

A nézeteltérések ellenére szorosak a német-lengyel kapcsolatok – hangsúlyozta Frank-Walter Steinmeier német államfő Berlinben Andrzej Duda lengyel köztársasági elnökkel folytatott megbeszélése előtt. Kiemelte, hogy Németország és Lengyelország között ugyan vannak vitatott ügyek, de a két szomszédos ország viszonyában sokkal több az összekötő, mint a szétválasztó elem. A német szövetségi elnök egyben kifejezte reményét, hogy a varsói vezetés az európai uniós jog tiszteletén nyugvó álláspontot foglal el az Európai Bíróságnak a lengyel legfelsőbb bíróságra vonatkozó döntésével kapcsolatban. Andrzej Duda mindenekelőtt a gazdasági kapcsolatok jelentőségét emelte ki, és korábbi nyilatkozatait megerősítve ismét elutasította az orosz földgázt Németországba Lengyelország megkerülésével szállító Északi Áramlat-2 beruházást. A vezetékrendszer nem kereskedelmi, hanem az európai „energetikai egyensúlyt” veszélyeztető politikai projekt – mondta.

Megfosztotta belga állampolgárságától a Sharia4Belgium terrorszervezet egykori vezetőjét egy antwerpeni bíróság. A fellebbviteli bíróság a döntést azzal indokolta, hogy a 2012-ben feloszlatott szalafista terrorista csoportot vezető Fouad Belkacem súlyosan megsértette állampolgári kötelességeit. „Ügyfelemmel együtt meg fogjuk vizsgálni a lehetőségeket. Elképzelhető, hogy a semmitőszékhez fordulunk, aztán a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához” – közölte Liliane Verjauw, az immáron csak marokkói állampolgársággal rendelkező elítélt jogi képviselője.

A többsebességes vagy a koncentrikus körök mintájára létrejövő Európa nem jelenthet megoldást, az Európai Unió egységét meg kell őrizni, ez ugyanis értéket közvetít, és az EU hitelességét is megerősíti a világban – jelentette ki a román államfő Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésének Európa jövőjéről folyatott vitáján. Klaus Iohannis felszólalásában fontosnak nevezte, hogy Európa „két tüdővel lélegezzen”, egy „nyugati és egy keleti tüdővel” egyaránt. Kijelentette, Európa közös jövője egységének megőrzésében rejlik, amely nem szenvedhet kárt, nem kerülhet veszélybe. Olyan unióra van szükség, amely nem mond le egyetlen állampolgáráról és tagállamáról sem, amely nem enged senkit sem lemaradni – húzta alá.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó moszkvai látogatása lendületet adhat az orosz-amerikai kapcsolatok stabilizálásának – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, amikor a hivatalában fogadta John Boltont. Sojgu szerint a kétoldalú párbeszéd az orosz és az amerikai elnök helsinki csúcstalálkozóját követően elkezdett fokozatosan helyreállni. „Biztos vagyok benne, hogy még a kis lépések is hasznára válnak kapcsolatainknak és a bizalom helyreállításának” – mondta, hozzátéve, hogy a világ számos problémáját, egyebek között a nukleáris elrettentés ügyét és egy sor idült válságot, csakis közös erőfeszítéssel lehet megoldani. Elmondta, hogy Szíriában az orosz és az amerikai katonák folyamatos kapcsolatban állnak egymással, ami szerinte „mindeddig a hatékony együttműködés egyetlen pozitív példája” a kétoldalú viszonyban, ami lehetővé teszi a komoly incidensek megelőzését Szíria területén és légterében. Úgy vélekedett, hogy minden további kérdésben aktívabb párbeszédre van szükség.

A vasárnapi választások nyomán önkormányzati szinten is megerősödött a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pozíciója, a párt mintegy egymillió új választót nyert, és több vajdaságot irányíthat önállóan, mint eddig – nyilatkozott Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. A nem hivatalos, előzetes eredmények alapján is mondható: a PiS a lengyel tömörülések közül a legjobb eredményt érte el a rendszerváltás utáni helyhatósági választás történetében – értékelte Morawiecki a PAP hírügynökségnek nyilatkozva. Szerinte országszerte akár 25 százalékkal is növekedhetett a kormánypárt szavazóbázisa. „A megnyert mandátumszámtól és a koalíciókötési körülményektől függően a PiS négy vagy több vajdasági közgyűlést irányíthat” – mondta el Morawiecki, rámutatva: a legutóbbi, 2014-es helyhatósági választások után csak egy kelet-lengyelországi vajdaságban jutottak ekkora többséghez. A kormányfő fontosnak találta, hogy a részvételi arány az országos választási bizottság (PKW) által ismertetett részleges eredmények szerint meghaladja az 54 százalékot. Ez a legmagasabb részvétel a rendszerváltás óta.

Újabb migránstábor kiürítését kezdték meg a francia hatóságok az ország északi részében fekvő Grande-Synthe-ben, a táborban mintegy 1800-an laknak. Jelentős rendőri készültséget vonultattak fel a tavas és erdős puythoucki tábor felszámolásához, amelyben többnyire iraki kurdok húzódtak meg, akik innen próbálnak meg illegális úton átjutni Nagy-Britanniába. Szeptember 28-án egyszer már felszámoltak egy hasonló tábort, mintegy 400-500 embert ültettek autóbuszokba és szállítottak észak-franciaországi befogadóközpontokba. Szeptember 6-án a rendezőpályaudvar közelében álló, Dzsungel néven ismert táborból „helyeztek fedél alá” 539 embert.

Robbanószerkezetet találtak Soros György házánál a levélládában – írta a The New York Times. A rendőrség közölte: a robbanószerkezet nem lépett működésbe, azt semlegesítették.  Az incidens Sorosnak a New York államban, a Bedfordhoz közeli Katonah településen lévő házánál történt. „A ház egyik alkalmazottja nyitotta ki a csomagot, és azonnal beazonosította, hogy robbanószerkezet van benne. A csomagot kivitte a közeli erdős részhez és kihívta a bedfordi rendőrséget – olvasható a rendőrségi közleményben. Soros György nem tartózkodott otthon.

Két amerikai hadihajó lépett be a Kínát Tajvan szigetétől elválasztó Tajvani-szorosba egy olyan időpontban, amikor feszültté vált a kínai-amerikai viszony. A Pentagon szóvivője, Rob Manning ezredes elmondta, hogy a Curtis Wilbur és az Antietam nevű, irányított rakétákkal felszerelt romboló „rutin jelleggel” közlekedett a 180 kilométer széles szorosban. Kifejtette, hogy a nemzetközi vizeken történt áthaladás azt mutatja, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a szabad és nyitott Indo-csendes-óceáni régió iránt. Három hónapon belül már a második alkalommal haladnak át amerikai hadihajók a Tajvani-szoroson. Kína a Dél-kínai-tenger szinte egészét sajátjának tekinti, míg az Egyesült Államok a hajózás szabadságát hirdetve rendszeresen megjelenik a térségben, ami feszültséget okoz a két ország viszonyrendszerében.

Gazdaság:

Az aggályosnak tartott jövő évi költségvetési tervezetének módosítására szólította fel az olasz kormányt az Európai Bizottság, kiemelve, hogy az abban szereplő számok közel sem felelnek meg a korábban kiadott uniós ajánlásoknak. A brüsszeli testület arra kérte Olaszországot, hogy három héten belül álljon elő a költségvetés módosított tervezetével. Valdis Dombrovskis, a bizottság euróért felelős alelnöke leszögezte: „az olasz kormány nyíltan és tudatosan megsérti az ország kötelezettségvállalásait, márpedig Európa az együttműködésre, az euróövezet az erős bizalomra épült”. Ez a legelső alkalom, hogy az Európai Bizottság visszautasította valamelyik tagállam büdzsétervezetét.

Összesen 71 magyar nagyvállalat szerepel a Coface hitelbiztosító a régió 500 legnagyobb cégét felsoroló, évente megjelenő listáján, ezzel Magyarország az összehasonlításban szereplő tizenkét ország közül a második helyen áll – közölte a Coface Magyarország. A különböző országokat és vállalatokat fizetési kockázat szerint minősítő Coface nemzetközi hitelbiztosító szerint növelte összesített árbevételét a közép-kelet-európai régió 500 legjelentősebb vállalata. A Coface szakértői szerint a régiós nagyvállalatok ki tudták használni a kedvező gazdasági környezetet, a régiós GDP ugyanis 2017-ben 4,5 százalékkal nőtt, ami az elmúlt nyolc év legjobb eredménye, és jóval meghaladja a 2016-ban elért 3,1 százalékos ütemet. A hitelbiztosító előrejelzése szerint a régió lendületben marad, és 2018-ban is 4,1 százalékos GDP-bővülés várható.

Felavatta a Hongkongot, Makaót és Csuhajt összekötő tengeri hidat Hszi Csin-ping kínai elnök. A világ leghosszabb – 55 kilométeres – tengeri hídját egy, a Gyöngy-folyó deltatorkolatában áthaladó, hosszú kígyózó autópályahíd és két mesterséges sziget között egy 6,7 kilométeres víz alatti alagút alkotja. A három metropolisz közötti utazási idő így egy órára csökken. Eddig a hongkongi repülőtér és Csuhaj között négy órába telt az út. „Hivatalosan megnyitom a Hongkong-Csuhaj-Makaó hidat” – jelentette ki a kínai elnök a Csuhajban tartott rövid ünnepségen. Carrie Lam, Hongkong Kína-barát kormányzója megköszönte, hogy a kínai államfő személyesen jelent meg az ünnepségen, és dicsérte a híd „nagyszerűségét”.

Könnyű:

Csodával határos módon sértetlenül túlélte egy pár, hogy egy hód rádöntött a hajójukra egy 20 méteres nyárfát a Müritz-Elde csatornán a németországi Schwerin közelében.  A hód átrágta a nyárfa fél méter vastagságú törzsét, és az rázuhant a partnál horgonyzó 10 méteres jacht kellős közepére. A hajón két személy tartózkodott, de szerencsére éppen lenn voltak a kajütben, így nem esett bajuk. A német rendőrség szerint „szerencsére a hajó fémből volt, így folytatni tudta útját saját erejéből”. Az eset még október 18-án történt, de csak ezen a héten kapott nyilvánosságot.

Hamisítvány a washingtoni Bibliamúzeum gyűjteményében lévő holt-tengeri tekercsek egy része – állapították meg német kutatók. Az 500 millió dollárból megvalósult múzeum kollekciójának központi részét képező tekercsek eredetiségét már a múzeum tavaly novemberi megnyitójakor sokan megkérdőjelezték. Egy német szakemberek által végzett vizsgálat most egyértelműen kimutatta, hogy az intézmény tulajdonában lévő 16 tekercstöredék közül legkevesebb öt hamisítvány. A Kr. e. 3. és a Kr. u. 1. század között íródott holt-tengeri tekercsek a legrégebbi ismert bibliai tárgyú kéziratok, amelyeket Kr. u. 68-ban rejtettek el a római hadsereg elől néhány barlangba a Júdeai-sivatagban, a Jerikótól 15 kilométerre délre fekvő ősi település, Khirbet Kumrán közelében. 1947 és 1956 között összesen 981 szöveget tártak fel, a felbecsülhetetlen értékű dokumentumok bepillantást engednek a Jézus korabeli zsidó közösség és a korai keresztények életébe. A tekercsek jelentős része nem egybefüggő darabban, hanem apró töredékekben maradt fenn, azóta tudósok nemzedékei dolgoznak a szövegrészletek összeállításán.