LMP azt a célt tűzte ki, hogy közelebb hozza a társadalmi problémákat a Parlamenthez

LMP azt a célt tűzte ki, hogy közelebb hozza a társadalmi problémákat a Parlamenthez

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt pártjáról, az általuk fontosnak tartott ügyekről.

A politikus kommentálta azt a pártjában elterjedt véleményt, mely szerint csak az LMP celebjei kaphatnak szót a médiában, Csárdi Antal szerint minden pártban, minden közösségben elsősorban az ismertebb arcok szólalnak meg, bár magát semmilyen szempontból nem tartja celebnek.

Mint egykori fővárosi önkormányzati képviselő arra a hírre, hogy Tarlós István főpolgármester döntött, újból elindul a posztért 2019-ben, Csárdi Antal megjegyezte, bármilyen is sokáig húzódott a döntés, várható volt, hogy ez történik majd, ráadásul a Fidesz fővárosi támogatottságát ismerve, a kormánypárt szempontjából is ez volt legésszerűbb döntés.

Az LMP 2019-es helyzetét tekintve, a politikus szerint nincsenek rossz esélyeik, hiszen az országgyűlési választások is azt mutatták, erősödött a párt. Hozzátette, arra a politikára, amit az LMP képvisel, van igény. Véleménye szerint a politika az elmúlt húsz évben eltávolodott az emberektől, az LMP pedig azt a célt tűzte ki, hogy közelebb hozza azokat a társadalmi problémákat a Parlamenthez, amelyek feszítik az embereket. Példaként hozta fel, hogy szeptember 20-án egy európai bíróság hozott döntést devizahiteles kérdésben, ez végre kinyitotta annak a lehetőségét, hogy a magyar törvényhozás rendezze a devizahitelesek problémáit. Erre azt feleli a Fidesz, hogy egyrészt már rendezték ezt, kiemelve a végtörlesztés lehetőségét és a forintosítást. Ugyanakkor a bírósági ítéletben az szerepel, hogy a hitelintézetek, amikor ezt a kölcsönt nyújtották, nem igazán nyújtottak teljes körű tájékoztatást a hitelfelvevők részére. Az Európai Bíróság szerint nem elég nyelvtanilag belefoglalni az árfolyamkockázatot a szerződésbe, helyette az átlagos fogyasztó szánmára is érzékeltetni kellett volna, hogy mivel járhat a törlesztőrészletek vonatkozásában az árfolyam esetleges változása, ez milyen hatással lehet az adós egzisztenciális helyzetére. Vannak még más példák, mint a ceglédi nagyfeszültségű vezeték, ami ötszáz családnak okozhat komoly problémákat, a gyöngyösi bűz is idesorolható.

Az LMP-ben meglévő belső feszültségek kapcsán a képviselő elmondta, ahelyett, hogy például az előbb felsorolt ügyekkel foglalkoznának, helyette magyarázniuk kell a kilépéseket, cáfolni a szakadásról szóló híreket. Beszélt még a felmerült LMP-Jobbik együttműködésről is, mint megjegyezte, megjelentek az olyan politikai erők, amelyek egyszerre szeretnék leváltani az erőse erodálódott régi baloldalt, amelynek köszönhető a fideszes kétharmad is, valamint ugyanígy szeretnék leváltani a korrupciós ügyekben mutatkozó Fideszt. Csárdi Antal szerint elsősorban ügyek mentén keresnek együttműködéseket, így jelen esetben a devizahitelesek kapcsán a Jobbikkal.