Az összes lehetséges eszközt fel kell használni, hogy az Ukrajnában élő kisebbségek jogai ne csorbulhassanak

Az összes lehetséges eszközt fel kell használni, hogy az Ukrajnában élő kisebbségek jogai ne csorbulhassanak

Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője beszélt Heti Tv Pirkadat című műsorában az ukrajnai kisebbségek helyzetéről, Magyarország erőfeszítéseiről.

A politikus beszámolt arról, hogy nemrégiben érkezett meg az Európa Tanács szokásos őszi közgyűléséről, ahol a magyar képviselők az egyéb munkájuk mellett egy ügy mellett határozottan kiálltak, ez pedig az Ukrajnában élő nemzetiségi kisebbségek helyzete. A magyar delegáció tagjai arra tettek javaslatot, hogy az Európa Tanács bízzon meg valakit egy jelentés elkészítésével, amelynek feladata lenne, hogy az elmúlt években a kisebbségek által tapasztalt jogszűkítő állami magatartást hogyan lehetne feloldani.

Nacsa Lőrinc szerint eddig is voltak kisebb-nagyobb, tragédiával végződő atrocitások, de az is látszik, hogy Ukrajna a kisebbségellenes, így magyarellenes politikájában szintet lépett, már ezért is fontos, hogy az Európa Tanács foglalkozzon ezzel a kérdéssel. A magyar delegáció tagjai már össze is gyűjtötték a szükséges képviselői aláírásokat, amelyek több frakcióból és több országból érkeztek.

A képviselő hozzátette, a jelentés csak egy eszköz, Magyarországnak mindent meg kell tenni, az összes lehetséges eszközt fel kell használni, hogy az Ukrajnában élő kisebbségek jogai ne csorbulhassanak. Hogy ez milyen hatással lehet az ukránokra, azzal kapcsolatban annyit tett hozzá a politikus, hogy Ukrajna is tagja a tanácsnak, abban a munkát nagyon komolyan is veszik, jelen vannak, ezért is kellett, hogy a magyarok az Európa Tanácshoz forduljanak.

Mindezek mellett más eszközök is rendelkezésre állnak, most történt egy kölcsönös kiutasítás a két ország között, de vannak még más lehetőségek. Egy biztos, Magyarország már régóta és többször is jelezte aggodalmát az ukrajnai kisebbségek miatt. Kell is ez, hiszen az ukránok, minden szerződésben foglalt kötelezettségük ellenére, folyamatosan szűkítik a kisebbségek megszerzett jogait. Olyannyira így van ez – mondta el Nacsa Lőrinc, hogy az ukrán parlament előtt hever egy javaslat, amiben a más nemzetiségűek deportálása is szerepel.

Magyarország több helyen, így a NATO-nál is jelezte gondjait, de úgy látszik – tette hozzá a képviselő, mintha Ukrajna egyfajta védelmet élvezne, hiszen korántsem lehet hallani az emberi jogok védelmét óvó hangokat, ellentétben Magyarország esetével, ahol többször is többen megszólaltak.

Az Európai Unióban is fellép Magyarország a kisebbségekért, most ezen a héten az Európai Parlamentben kárpátaljai napot szerveztek, bemutatva az ott élőket, a rájuk leselkedő veszélyeket.

Bár több ukrán politikus is a belügyekbe való beavatkozásnak tekinti a magyar aggodalmakat, de Magyarországnak felelősséget kell vállalnia a határon túl élő magyarokért, ezért is nyújt nekik a kormány oktatási és más jellegű támogatásokat.

Nacsa Lőrinc problémaként beszélt az ukrán politika által gyakorolt kettősbeszédről, valamint arról, hogy a kisebbségek elleni támadásoknak semmi köze nincs a politikájukhoz, azt „csupán” szélsőségesek követik el. Ez nagyon jó lenne, de sajnos közben az is látszik, hogy semmilyen fellépés nincs a hatalom részéről a szélsőséges szervezetekkel szemben.

A képviselő szerint Magyarország semmi olyat nem tett, amivel lehetne bárhogy is indokolni az ukrajnai történéseket, a kormány csupán azt szeretné, ha békében, nyugalomban élhetne az összes kisebbség, így a magyarok is. A kisebbségeknek pedig joguk van az anyanyelvükhöz, az oktatáshoz, a biztonságos élethez, ez egyébként szerepel az ukrán alkotmányban, az EU-val kötött társulási megállapodásukban is. Magyarország döntött, egyelőre blokkolják Ukrajnának a legmagasabb szintű NATO vezetéssel történő találkozóját.

Arra a kérdésre, hogy mi várható, Nacsa Lőrinc megerősítette, Magyarország egy széles szövetségesi rendszer tagja, ennek mentén dolgozza ki a megoldási javaslatokat, mégpedig úgy, hogy folyamatosan napirenden tartja a kérdést, hiszen úgy látszik, Európa vezetőinek még nem érte el az ingerküszöbét ez az egész.

A politikus reagált arra a hírre, hogy a miniszterelnök felkérésére Tarlós István főpolgármester elhatározta, ismét megméretteti magát a választáson. Véleménye szerint Budapest nagyon fontos a kormány számára, ami nem csak az itt élők otthona, hanem a nemzet fővárosa is egyben. Hozzátette ezt a két szempontot kell figyelembe venni minden a fővárossal kapcsolatos elképzelés, fejlesztés során. Különösen fontos Nacsa Lőrinc szerint, hogy döntöttek a Budapesti Fejlesztési Tanács létrehozásáról, de eddig is jelentős összegű fejlesztések érkeztek, érkeznek Budapesthez. Mindezt egy erős, sikeres főpolgármester fogja képviselni.