Fontos, hogy a jelenleginél több érettségiző gondolja úgy, hogy az OR-ZSE hallgatója legyen

Fontos, hogy a jelenleginél több érettségiző gondolja úgy, hogy az OR-ZSE hallgatója legyen

Darvas István főrabbi, a Bét Jehuda zsinagóga vallási vezetője beszélt a tanév és a közelgő zsidó új esztendő, az 5779-es legfontosabb eseményeiről.

Darvas István, aki a saját közössége vezetése mellett az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem főtitkára, valamint a Scheiber Sándor Általános Iskola és Gimnázium vallási vezetője elmondta, a scheiberes diákok egy héttel hamarabb kezdik a tanévet, az évnyitót a Dohány utcai zsinagógában tartják, augusztus 28-án már teljes tanítási nap van, miután az őszi nagyünnepek matt sok nap kiesik a tanmenetből. Az iskolai hitoktatásban többeknek is meghatározó szerepe van, a vezetés újratervezte a feladatokat. Deutsch Péter, a Bethlen téri közösség rabbija és Zucker Imanuel, a Bét Jehuda zsinagóga főkántora különleges és fontos szerepbe kerülnek. Zucker főkántor lesz az, aki az alsósok oktatását felügyeli, a felsősöknél pedig Deutsch rabbi. Mellettük még találkozhatnak a diákok Verő Tamás főrabbival, akit akár a Scheiber arcának is lehet tekinteni, Darvas István pedig a koncepció kialakításában segíti az iskola igazgatójának a munkáját.

Jelenleg egyébként 450 diákja van az iskolának, ami az elmúlt évtizedet tekintve egy húsz százalékos emelkedést is jelent, a gyerekek 13 évfolyamban tanulhatnak. Azért ennyi, mert a hat elemi év után következik egy úgynevezett nulladik év, amikor az angol és a héber nyelvet tanulják a gyerekek kiemelten, utána jöhet a hat gimnáziumi év. Az érettségizők nyolcvan százaléka tanul tovább, egy részük külföldön. Az iskolai évek alatt több kirándulást is szerveznek az osztályoknak, a gyerekek így eljuthatnak Izraelbe, Angliába, valamint az Élet Menetével Auschwitzba.

Ami a scheiberes diákok beilleszkedését jelenti a hazai zsidó társadalomba, Darvas István szerint van javítanivaló, de egyáltalán nem rossz az alap, amit eddig láttak, jelenleg azon dolgoznak, hogy a jelenleginél több érettségiző gondolja úgy, hogy az OR-ZSE hallgatója lesz. Mellette azt is fontosnak tartják, hogy a diákok ne egy kötelezőnek gondolt feladatként tekintsenek a zsinagógai látogatásokra, hanem az váljék az életük részévé.  Arra nem tudott a főrabbi konkrét számot mondani, hogy hány százaléka a diákoknak olyan gyerek, aki nem zsidó szülőkkel rendelkezik, de az biztos, hogy jobban oda kívánnak figyelni arra, hogy a zsidó gyerekek jobban kapcsolódjanak a zsinagógákhoz. Ugyanakkor az iskola vezetése is szeretné tudni, hogy a náluk tanulók hány százaléka tekinthető halachikusan zsidónak, hány százalékuknak van valamilyen zsidó felmenője, kötődése, elsősorban azért, hogy ha valakinek fontos, akkor akár megszervezhessék a bar micva és bat micva ünnepségeket.

Az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetemen szeptember 3-án indul a tanév. Az egyetem új vezetése mindenképpen szeretné az eddigi vívmányokat megőrizni, de közben egy olyan intézményt működtetni, ahol növekszik a hallgatók száma, olyanoké is, akik nem a második-harmadik helyen jelölik meg az OR-ZSE-t, olyanok, akik már első szándékból is ide akarnak járni.

Itt működik a Bét Jehuda zsinagóga, amelyik egyrészt egy önálló közösség, de mellette egyben az OR-ZSE tanzsinagógájaként is üzemel. Ennek a közösségnek a világi vezetője Vadász Magda, vele kapcsolatban a főrabbi elmondta, magától értetődő volt, hogy ő lesz az elnök, nem azért, mert nő, hanem azért, mert ő volt a legalkalmasabb jelölt és ezt be is bizonyította. Darvas István szerint más közösségeknek is érdemes lenne követni a példát, hogy a közösség szervezését, annak vezetését ne a jelölt neme, hanem alkalmassága döntse el elsősorban.

A rövidesen beköszöntő őszi nagyünnepek alkalmával megtelnek teljesen a zsinagógák, ilyenkor templomjegyet szoktak a hívek vásárolni, a Bét Jehuda zsinagógában is úgy néz ki, hogy nagyon sok üres hely nem lesz, de ettől függetlenül mindenkit szeretettel várnak.

A Ros Hasana, az új esztendő ünnepe a bocsánatkérő imák, a szlihotok mondásával kezdődik, az OR-ZSE előző rektora azt a szokást vezette be, hogy az első ilyen imát nem vasárnap reggel, hanem szombat este mondják el. A főrabbi mindenképpen folytatja ezt a hagyományt, így szeptember 1-én este 10 órakor kezdik el ezeket mondani, a Páva utcai, a Hunyadi téri és a Bét Jehuda zsinagóga rabbijai Radvánszki Péter, Fináli Gábor, Darvas István és kántorai, Budai Miklós és Zucker Imánuel vezetésével.