A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Sűrű munkatervvel tér vissza szabadságáról Orbán Viktor miniszterelnök – nyilatkozta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár a szervezés alatt álló főbb kormányfői programokról beszámolva. Havasi Bertalan tájékoztatása szerint az első kormányülést szerdán vezeti Orbán Viktor, pénteken pedig beszédet mond az életének 75. évében elhunyt Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, egyetemi tanár, publicista, érdemes és kiváló művész temetésén a Fiumei úti sírkert művészparcellájában. A hétvégén a magyar miniszterelnök Kirgizisztánba utazik, ahol részt vesz a Nomád Világjátékok programjain Kazahsztán, Azerbajdzsán, Törökország és Üzbegisztán vezetőinek társaságában. Megerősítve a július 15-ei Orbán-Putyin-találkozó után közölt információt, Havasi Bertalan elmondta: Orbán Viktor szeptember 18-án Moszkvában ismét tárgyalóasztalhoz ül Vlagyimir Putyin orosz államfővel. A miniszterelnök belpolitikai naptára is sűrű szeptemberben; Kötcsén a jobboldali konzervatív értelmiség meghatározó szereplőivel találkozik, majd 12-én és 13-án Velencén, a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozásán vázolja a Magyarország és a szövetség képviselői előtt álló kihívásokat, illetve feladatokat.

Brüsszelben változásra van szükség – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az Andrea Nahles német szociáldemokrata vezetővel megjelent interjú kapcsán azt mondta: a német szociáldemokrata vezetők is felelősek azért, hogy Európa ilyen „kiszolgáltatott” helyzetbe került, és még mindig az illegális bevándorlással küzd. Hozzátette: abban viszont egyetért Andrea Nahlesszel, hogy a jövő évi európai parlamenti választásnak nagy tétje lesz, mert az emberek meg tudják majd erősíteni az Európai Uniót és az azt alkotó országokat. Azok az elképzelések, amelyek a tagállamok gyengítését célozzák, zsákutcák – szögezte le a miniszter. Az európai politika eddig arra bíztatta az illegális bevándorlást fontolgatókat, hogy nyugodtan fizessenek, szálljanak fel a „lélekvesztőkre” Észak-Afrika partjainál, mert Európában letelepedhetnek. Világossá kell tenni, hogy ez nincs így – mondta a politikus.

A vártnál kevésbé emelkedett a Duna vízszintje – mondta Siklósi Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője. Elmondta: az elmúlt két napban megérkezett a folyó vízgyűjtő területére a csapadék, de az kevesebb a vártnál. Múlt szerdán 61 centiméteres volt a Duna vízállása Budapestnél. Hétfő reggel 7 órakor 102 centiméteres vízállást mértek. Szerdáig akár további fél méterrel emelkedhet a vízszint. A hét közepétől viszont újabb apadást várnak. A hétvégén jeleznek ismét csapadékot a Duna vízgyűjtő területére.

Ötvenmillió forint óvadék letétele esetén szabadlábra helyezné a bíróság Czeglédy Csabát; az ügyészség fellebbezett. A bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban levő eljárásban a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a gyanúsított és védője által előterjesztett, óvadék letétbe helyezéséről szóló kérelem tárgyában döntést hozott. E szerint 50 millió forint letétele esetén a gyanúsított előzetes letartóztatását megszüntetik, és 4 hónapra a gyanúsított lakóhelye szerinti ingatlanra bűnügyi felügyeletét rendelik el. A Csongrád Megyei Főügyészség a bíróság végzésével szemben fellebbezést jelentett be, annak megváltoztatása és az óvadék letétbe helyezésére irányuló kérelem elutasítása érdekében.

Az ellenzéki politika Magyarországon megbukott. Migrációügyben nem szégyen a Fidesszel egyetérteni. A Fidesz politizál, az ellenzék moralizál. A kormány rendet és határozottságot, az ellenzék káoszt mutatott – írta Ungár Péter. Az LMP-s országgyűlési képviselő szerint van egy „a dinoszauruszokhoz kapcsolódó médiaértelmiségi kör”, amely nem megoldásokat kínál, hanem a hatalmát akarja gyakorolni. És ha kiszorultak a kormányzásból, legalább az ellenzéknek akarnak diktálni. Velük nem kell törődnie az ellenzéknek szerinte. A jövő a mértékletes ellenzéké.” Ungár azt is hozzáteszi, hogy az ellenzéknek erősnek is kell persze lennie, és csak az a kezdeményezés lehet sikeres, mely „először el tudja foglalni az ellenzéki térfelet, majd így tud megmérkőzni a Fidesszel”.

A Demokratikus Koalíció újra arra szólította fel a kormányt, hogy tegye munkaviszonnyá az otthoni ápolást. Varju László, az ellenzéki párt alelnöke. A Demokratikus Koalíció önálló listával készül az európai uniós választásra, de nyitott mindenre, ami lehetőséget ad „az Orbánnal szembeni gondolkodásra” – válaszolt Varju László arra a felvetésre, hogy csatlakoznának-e egy közös baloldali listához.

Külpolitika:

Több százmillió sékel értékben precíziós katonai rakéták fejlesztésére és beszerzésérére szóló szerződést kötött az Izraeli Védelmi Minisztérium az ipari minisztériummal – írta az Israel Hayom. A portál összeállítása szerint ezzel a fejlesztéssel jelentősen javul majd a hadsereg védelmi képessége, és még távolabbi célokba tudnak pontosabban eljuttatni majd rakétákat. Avigdor Lieberman védelmi miniszter arról beszélt, hogy az új rakéták közül némelyik már a gyártósoron van, míg mások esetében még zajlanak a kutatás-fejlesztési munkák. Pár év múlva a régióban minden pontot el tudunk majd érni attól függetlenül, hogy az közel, vagy messze van – mondta a politikus.

Üdvözlendőnek nevezte Ariel Bolstein, az Izrael Arcai nevezetű érdekvédő szervezet alapítója a zsidó állam azon politikáját, hogy egyre több országgal fonja szorosra a kapcsolatát a világban. A szakember minderről az Israel Hayomban megjelent vezércikkében írt, aminek az apropóját Benjamin Netanjahu baltikumi látogatása adta. Bolstein szerint nagyon fontos, hogy Izrael az utóbbi években olyan országokkal épített ki jó kapcsolatokat, amiket a korábbi évtizedekben negligált. A szerző szerint mostanra nagyon kiválóak lette a kapcsolatok több afrikai országgal, Indiával és visegrádi négyekkel, köztük kiemelten Magyarországgal.

Az izraeli biztonsági erők nyolc terrorizmussal gyanúsított személyt vettek őrizetbe Júdea és Szamária szerte. A letartóztatásokat az Izraeli Védelmi Erők, a Sin Bét belbiztonsági ügynökség, a határőrség és az izraeli rendőrség közösen hajtotta végre. Az akció részeként elfogott gyanúsítottakat különféle terrorista tevékenységek miatt körözték, beleértve izraeli civilek és a biztonsági személyzet elleni erőszakos támadásokért is. Mind a nyolc gyanúsítottat átadták a hatóságoknak kihallgatásra. Egy különálló műveletben Nábluszban az izraeli biztonsági erők a Hamász terrorszervezet nevében terrorista propaganda gyártására használt eszközöket foglaltak le.

Kiszáradóban vannak Izrael vízforrásai az izraeli vízügyi hatóság szerint. Az öt aszályos esztendő után annyira drámai a helyzet, hogy ha a következő télen átlagos vagy akár annál nagyobb mennyiségű csapadék esne, már az sem tudná megállítani a vízforrások kiszáradását, miközben ráadásul várhatóan ismét átlag alatti lesz csak csapadék. Izrael legnagyobb édesvízi tartalékának, a Kinneret-tónak az összes eddig mértnél alacsonyabb a vízállása. A 10-es kereskedelmi tévé híradása szerint már jelenleg is a sótalanítók fedezik a lakossági vízfogyasztás mintegy 80 százalékát, és a jelenleg működő öt sótalanító mellé két újabbat fognak építeni.

A FIFA  megbüntette a palesztin futballszövetség vezetőjét – írja tudósításában a Jewish Telegraphic Agency. A nemzetközi futballszervezet etikai bizottsága úgy ítélte meg, hogy Jibril Rajoub erőszakra hívott fel akkor, amikor a következőt nyilatkozta a nyár elején: „Arra kérjük Messit, hogy ne lépjen pályára Izrael ellen. Ha mégis játszana, mindenki égesse el a mezét. Ha mégis játszana, kampányt fogunk indítani az Argentin Szövetség ellen. Messinek nagyon sok rajongója van az arab és muszlim világban, mindenkit arra kérünk, hogy égesse el a mezét, a posztereit és mindent ami vele kapcsolatos, ha pályára lép.” Az eset még a világbajnokság előtt történt, amikor az argentin válogatott Izraelbe utazott volna felkészülési meccset játszani. A fenyegetés hatására az argentin szövetség lemondta a barátságos találkozót. Az Izraeli Labdarugó Szövetség azonnal bejelentette, hogy hivatalos panaszt tesz az ügy miatt a FIFA-nál.

Egyre több migráns próbál Spanyolországba jutni Ceutánál – mondta Domonkos Endre Spanyolország-szakértő. A migrációs útvonal Marokkó és Ceuta után Gibraltáron keresztül halad – fűzte hozzá. Elmondta: a Marokkó és Ceuta között húzódó hat méter magas határkerítést Spanyolország 1993-ban építette az illegális határátlépés és a csempészet megállítása érdekében. Egy kétoldalú megállapodás szerint, amelyet Marokkó és Spanyolország belügyminiszterei 1992-ben kötöttek, Spanyolország 24 órában belül minden Marokkóból érkező illegális határátlépőt visszaküldhet az országba – tette hozzá. Domonkos Endre közölte: a migrációs nyomás egyre erősebb Spanyolországon, amely részben Olaszország szigorított migrációs politikájával magyarázható.

Emmanuel Macron francia államfő bejelentette, hogy Franciaország a következő hónapokban programot készít elő az európai biztonság és védelem megerősítésére, amely a jövőben nem épülhet kizárólag az Egyesült Államokra. „Európa nem helyezheti többé a biztonságát kizárólag az Egyesült Államok kezébe. Nekünk maguknak kell vállalni a felelősséget és szavatolni a biztonságot, azaz az európai szuverenitást” – mondta a francia köztársasági elnök a nagykövetek hagyományos éves értekezletét megnyitó beszédében. „Le kell vonnunk minden következtetést a hidegháború végéből” – tette hozzá, jelezve, hogy a kérdésről valamennyi európai partnerrel és Oroszországgal együtt közösen kell gondolkodni.

Egy tádzsik vagy egy orosz harci repülőgép a tádzsik határhoz közeli afganisztáni területet bombázott, miután ott összecsapások robbantak ki – közölte egy afgán kormánytisztviselő. Moszkvában és Dusanbéban is tagadták, hogy gépeik bevetést hajtottak végre. A bombázást az északkelet-afganisztáni Tahár tartomány Tádzsikisztánnal közös határa mentén hajtották végre, miután két tádzsik határőr meghalt az afganisztáni tálib lázadókkal folytatott összetűzésben – mondta a tartományi rendőrség szóvivője, akit a Reuters idézett. Az összecsapásban meghalt nyolc tálib szélsőséges, további hat pedig megsebesült. Az orosz védelmi minisztérium tagadta, hogy orosz gép légicsapást hajtott végre a térségben. A tárcánál közölték a TASSZ orosz hírügynökséggel, hogy a Reuters brit hírügynökség erről szóló jelentése nem felel meg a valóságnak, és orosz gépek a tádzsik-afgán határ térségében nem hajtottak végre bevetést. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint Dusanbéban is tagadták a Reutersben közölteket.

Németország legfőbb külpolitikai célja a „szuverén és erős” Európai Unió felépítése – hangsúlyozta Heiko Maas német külügyminiszter Berlinben a német nagykövetek szokásos éves konferenciáját megnyitó beszédében. Az Egyesült Államokkal csak úgy lehet elérni egy „új, kiegyensúlyozott partnerséget, ha növekszik Európa világpolitikai súlya”, ezért az uniós tagországoknak össze kell fogniuk ott, ahol a nemzetállamok önállóan már nem tudnak kifejteni akkora erőt, mint egy egyesült Európa – mondta a miniszter. A tanácskozás díszvendége, Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter aláhúzta, hogy hazájának és Németországnak közös érdeke a liberális demokrácia és a szabályokon alapuló nemzetközi rend védelme. Helmut Schmidt néhai német kancellár szavait idézve kiemelte: a piac olyan, mint egy ejtőernyő, csak akkor működik, ha nyitva van.

Négy év óta először érte el Ausztrália partjait egy menedékkérőket szállító hajó, utasai közül sokan eltűntek a veszélyes őserdőben – közölte Peter Dutton ausztrál belügyminiszter. Dutton szerint vietnami menekültek egy csoportja kötött ki nemrég Ausztrália északkeleti partjainál egy halászhajó fedélzetén. Más források szerint indonéz hajóról van szó. „Az ügynökségekkel azon leszünk, hogy hazaszállítsuk ezeket az embereket származási országukba, amint az ügyet sikerült tisztázni” – mondta a belügyi tárcavezető.

Egyre több török állampolgár menekül hazájából Görögországba, csak júliusban 687-en nyújtottak be menedékkérelmet. A Törökországból érkező menedékkérők száma robbanásszerűen megnövekedett a 2016. júliusi elvetélt puccskísérlet után. Míg 2015-ben még mindössze 43 török állampolgár nyújtott be menedékkérelmet, 2016-ban 189-en, 2017-ben pedig már 1827-en voltak. Az idei év eleje óta július 31-ig terjedő időszakban 1839 török állampolgár nyújtott be ilyen kérelmet. A görög parti őrség egyik névtelenül nyilatkozó tisztségviselője a dpa német hírügynökségnek ugyanakkor elmondta: a Görögországba menekült török állampolgárok száma jóval meghaladja a benyújtott menedékkérelmek számát.

Csehország távozása az Európai Unióból veszélybe sodorná az ország jövőjét – jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök hétfőn Prágában a cseh nagykövetek hagyományos éves találkozóján. Leszögezte, hogy gazdasági szempontból az EU rendkívül fontos Csehország számára. „Szilárdan a Nyugat részét képezzük, tagja vagyunk az EU-nak, és szövetségesek vagyunk a NATO keretein belül, ezt senki sem vonhatja kétségbe” – mutatott rá Babis. „Az Európai Uniónak vissza kellene térnie lényegéhez, eredeti küldetéséhez. Ez egy belső piacon alapuló biztonságos és jóléti kontinenst jelent” – vélekedett a cseh politikus. Babis arra számít, hogy a jövő évi európai parlamenti választások alapján felálló új Európai Bizottság a belső piac kiépítésének befejezésére fog összpontosítani.

A Kínai Kommunista Párt (KKP) új szabályozásában büntetést helyezett kilátásba azon tagjai számára, akik bizonyos típusú politikai híreszteléseket terjesztenek, valamint azt javasolja a vallásos párttagoknak, hogy lépjenek ki a KKP-ből. A párttagok nem kifogásolhatják a központi pártpolitikát és döntéseket, valamint nem terjeszthetnek politikai pletykákat, és nem bomlaszthatják a párt egységét. A megváltozott magatartási kódex a vallásosokat sem kíméli. Miközben a kínai alkotmány biztosítja a vallásszabadságot, a KKP hivatalosan ateista álláspontot képvisel, és tagjaitól is elvárja ezt. A vallásos párttagok először segítséget és oktatást kapnak, majd ha ezután sem változtatják meg nézeteiket, arra buzdítják őket, hogy távozzanak a pártból.

Gazdaság:
Magyarország megvétózza a 2021–2027 közötti ciklus uniós költségvetési tervezetét, ha azt a jelenlegi, hazánkra nézve kifejezetten hátrányos formájában nyújtják be – mondta Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára kifejtette: Brüsszel jelentős támogatásmegvonással büntetné hazánkat és néhány másik tagállamot, pusztán azért, mert mindent megteszünk szuverenitásunk megőrzéséért. Az államtitkár arról is beszélt, hogy az Európa jövőjéről szóló vita elmaradt, az Európai Bizottság, az OLAF és számos más uniós intézmény, valamint az ellenzék nyilvánvaló célja a politikai nyomásgyakorlás, miközben idővel a vádak, vizsgálatok, ajánlások szinte mindegyikéről kiderül, hogy teljességgel alaptalan.

Drágábban kerülhet az áruházak polcaira a baromfihús, az áremelést elsősorban a termelői költségek növekedése indokolná. Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke elmondta: az év eleje óta a vállalkozásoknak többet kell fizetniük az input­anyagokért és a szolgáltatásokért, ráadásul a növekvő munkabérek is komoly többletköltséget okoznak. A szakember jelezte: a vitaminok áremelkedése például több tízszeres volt az elmúlt időszakban. – Nem gondoltuk volna, hogy a takarmány A-vitamin-tartalma valaha is költségbefolyásoló tényező lehet, ám a múlt évben rá kellett döbbennünk, hogy önmagában ez is befolyásolhatja az árszínvonalat s ebből adódóan a termelési önköltséget is – emelte ki. Az áremelés az összes baromfihústermék esetében indokolt lenne, a szakember szerint egyetlen fajta egyetlen részét sem lehet kiemelni, így a csirkemell esetében éppúgy szükség van a magasabb árakra, mint a kacsacombnál.

Könnyű:
Festeni kezdett Yang Yang, a bécsi állatkert nőstény óriáspandája. A mázolmányokat 490 euróért (160 ezer forint) árusítják egy közösségi finanszírozási projekt keretében, hogy a bevételből könyvet jelentessenek meg az óriáspandák bécsi történetéről. A Schönbrunni Állatkert szerint kereken 100 „festményt” várnak Yang Yangtól, a műveket az eredetiséget igazoló okmánnyal együtt árusítják a startnext.com oldalon. Ha október 9-ig összejön a várt 25 ezer euró (8 millió forint), megjelenhet a fotókkal gazdagon illusztrált kétnyelvű összefoglaló kötet az osztrák fővárosba került pandák történetéről.  Yang Yang, amely elsőként, 2003-ban érkezett Bécsbe párjával, Long Huival, a kulisszák mögött alkot egy rácson keresztül, az állatgondozók tartják neki a papírt, amelyet összepingál. Eveline Dungl zoológus szerint a többszörös anya élvezi a festegetést, alig várja, hogy megkapja a külön e célra barkácsolt bambuszecsetet, és ha nincs egyéb teendője, egymás után akár több képet is készít. Stílusa változó, az óriáspandák bundájához illően azonban csak kétféle színt használ, feketével fest a fehér alapra. Munkáját sárgarépával és édesburgonyával jutalmazzák.