Már egyre többen ismerik a Magyarország segít nevű programot

Már egyre többen ismerik a Magyarország segít nevű programot

Dr. Bakondi György, a miniszterelnök biztonságpolitikai főtanácsadója beszélt a migrációs helyzetről, Európa jövőjéről,a Heti Tv Pirkadat című műsorában

A főtanácsadó beszélt arról, hogy a szubszaharai menekülthullámról szóló hír nem újkeletű, a NATO hírszerzői már beszámoltak arról, hogy a térségből több tízmilliós útnak indulásra kész tömegre lehet számítani, az ottani erőszakos cselekmények, a nagy szegénység és az ivóvíz hiánya miatt. Lehetnek közöttük a genfi konvenció értelmében menekültek, ami szerint az számít annak, akit faji, vallási alapon, politikai nézetei miatt üldöznek, az élete, a testi épsége veszélyben van. Amennyiben ez megáll, akkor ez a menekült átmehet az első biztonságos országba, ahol ellátásra jogosult egészen addig, amíg nincs lehetősége a visszatérésre.

Arra a kérdésre, hogy akkor azok a palesztinok, akik elmenekültek 1948-ban a megalakulás előtti, utáni Izraelből, anélkül, hogy elüldözték volna, akkor menekültnek számítanak-e, Bakondi György szerint ez egy bonyolult politikai kérdés, már azért is, mert a Genfi Konvenciót ekkor még nem fogadták el. A menekült palesztinok leszármazottai, akik már Szíriában születtek, ez nem alapozza meg az ő menekültstátuszukat.

A főtanácsadó elmondta azt is, vannak olyan országok, ahol az állampolgárságot a születés helye határozza meg, vannak olyanok, amelyek a vérségi elvet követik, azaz a szülő állampolgárságát kapja meg az utód. Ugyanez a helyzet állhat fenn a menekültstátusz esetében is.  Európában ez nem marad fenn tartósan, hiszen a valóban menekültek, azok egy idő után állampolgárságot kérnek az új hazájukban.

Ami a muszlim menekülteket illeti, az ő családi viszályaikra is az adott állam bírósága, jogrendje az irányadó, de volt már olyan európai bíróság – mondta el Bakondi György, amelyik egy-egy ügyre kimondta a saria, az iszlám jogrend érvényességét. Véleménye szerint az EU központjának az ilyen ügyekben van véleménye ugyan, de ez ellentétben áll – többek között – a magyar állásponttal. Magyarország álláspontja az, hogy a migrációs kérdésnek nem az a megoldása, hogy minél több embert fogadjanak be, akiket valamilyen rendszer alapján osztanak el az országokban, hanem az, hogy a probléma megoldását helyben kell keresni, nem pedig behozni. Már egyre többen ismerik a Magyarország segít nevű programot, amelynek keretében a háborúk sújtotta térségben nyújt a magyar állam segítséget az embereknek, hogy az életüket újra elkezdhessék.

Más a helyzet a már említett szubszaharai térséggel, ehhez Magyarország ereje kevés, arról nem is beszélve, hogy ha ide juttat el az európai közösség pénzt, akkor az többnyire nem jut el a címzettekhez. Egyre többen gondolják azt, hogy nem elsősorban segélyt kell a térségbe juttatni, hanem módszereket, tapasztalatokat, amik segíthetik az itt élőket. Ezzel szemben ennek a problémának a megoldására sem lehet tudni, hogy mi is az EU célja – tette hozzá Bakondi György, most úgy látszik, hogy a nemzetállamok akarata ellenére is a befogadást erőltetik, az illegálisan, tisztázatlan hátterű tömegek beengedését. Ennek pedig súlyos következményei lehetnek az európai kultúrára, hagyományra, a nemzetek egységére nézve.

A migrációs útvonalakat illeti, jelenleg a spanyol a legaktívabb, itt sem az a megoldás a főtanácsadó szerint, amit a spanyol miniszterelnök és a német kancellár megbeszélt múltkor, azaz a menekültek elosztása.

A magyar álláspont szerint ma már látszik, hogy az európai országokban a lakosság várakozásai már elérték a politika szintjét is, a jövő évi EP választás így egy olyan egyszerűen eldönthető kérdést helyez az előtérbe, mint a migráció. Magyarország szerint ennek hatására változások történhetnek az Európai Parlamentben, az Európai Bizottságban egyaránt. Ezek a változások lehetőséget adhatnak arra, hogy Európa védekezzen, mindezt úgy – tette hozzá Bakondi György, hogy közben természetesen segítséget nyújt az arra rászorulóknak.

A főtanácsadó szerint azok a magyarok, akik mondjuk a nyaralásukat a horvát tengerpartra tervezték, menjenek el nyugodtan.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter