N.Rózsa Erzsébet beszélt Irán jelenlegi helyzetéről, az embargóról, annak hatásairól.

Irán és a szankciókN.Rózsa Erzsébet beszélt Irán jelenlegi helyzetéről, az embargóról, annak hatásairól,a Heti Tv Pirkadat című műsorában

 

A professzor szerint a jelenlegi iráni helyzetben azt történik, hogy zajlik egyféle szóbeli vagdalkozás a Trump kormányzattal szemben. Ennek az egésznek az előzménye az volt, hogy 2015. július 15-én Irán és a világ vezető hatalmai kötöttek egy megállapodást az iráni nukleáris program átláthatóságáról, ellenőrizhetőségéről és annak a kizárásáról, hogy ha esetleg Irán úgy döntene – amit mindig is tagadtak -, akkor akár a nukleáris fegyverek irányába lépjen a perzsa állam. Egyébként ezt a megállapodást, az aláírást követő héten az ENSZ BT egyhangúlag el is fogadta. Azonban idén május 8-án Trump elnök a maga részéről ezt a megállapodást felmondta, elindítva egy olyan lavinát, ami teljesen átláthatatlanná teszi az egész helyzetet. Egyébként Irán teljesítette a megállapodás rá eső részét, Európa vezetői ezért is próbálták meggyőzni Trump elnököt, ami nem sikerült. Arról nem beszélve, hogy az amerikai elnök időnként katonai beavatkozással felérő fenyegetéseket mond a Twitteren, amivel egy állami adminisztráció nem igazán tud mit kezdeni – tette hozzá N. Rózsa Erzsébet.

Izrael mindig is ellenezte az iráni megállapodást, noha – emlékeztetett a professzor, a hadsereg, a Moszad korábbi vezetői, tizenhatan nyilatkozták azt, hogy ez a megállapodást, amíg nincs másik, nem lenne szabad felmondani. Véleménye szerint Izraelben azt mindenképpen el kell ismerni, hogy teret adnak az ellenvéleményeknek. Kérdésre válaszolva hozzátette, ez egyébként a kereteken belül Iránban is lehetséges, bár a végső szót az legelső vezető mondja ki, de van lehetőség a vitára.

Iránnak vannak nagyhatalmi törekvései, ami kétségbe ejthetik akár Izraelt is, de voltak már háttértárgyalások a két ország között.

A mostani amerikai embargó érinti persze Iránt, a fizetőeszköz értékvesztése bekövetkezett már, ugyanakkor ez nem jelent újdonságot, hiszen 1979 november óta érték a perzsa államot különféle amerikai szankciók. Arról nem beszélve, hogy nemzetközi szankciók nem érhetik Iránt, mert erről nem hozott döntést az ENSZ BT. A mostani amerikai embargónak Oroszország, Kína és India lehetnek a győztesei.

A magyar-iráni reaktor megállapodással kapcsolatban N Rózsa Erzsébet megemlítette, még nem történt semmi, hiszen közös kutatásokról volt szó a minireaktorok kifejlesztése érdekében, ám a tervezett típus még nem létetzik.

A professzor szerint a mostani helyzet nem befolyásolja az eljutást Iránba, például csak Magyarországon közel háromezer iráni diák tanul.

Végezetül azt említette meg N Rózsa Erzsébet, hogy Iránban a nők helyzete javul, jobb, a mostani politikai helyzetben pedig még tovább javulhat.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter