Ez inkább egy misszió

Ez inkább egy misszió

Dr. Róna Iván, a Mazsihisz turisztikai igazgatója beszélt a munkájáról, arról, hogy milyen programokkal várják a turistákat a Dohány utcai zsinagógában.

 

A Mazsihisz másfél éve vette saját kézbe a turisztikai menedzselését a Dohány utcai zsinagóga komplexumnak, létrehozva egy önálló igazgatóságot. A zsinagóga a Parlament után a második leglátogatottabb épület. Róna Iván elmondta, a Dohány utcába látogatók 95 %-a nem zsidó, azaz nem rendelkeznek egy csomó olyan információval, amivel a zsidók igen, így amikor megnézik a zsinagógát, a temetőkertet, a Wallenberg kertet, a Zsidó Múzeumot, közben kapnak egy átfogó történelmi, építészeti tájékoztatást. Újdonság ettől az évtől kezdve, hogy naponta négyszer egy kis klezmerkoncertet is meghallgathatnak a látogatók a Goldmark teremben. Az igazgató szerint ez nem elsősorban egy kereskedelmi tevékenység, sokkal inkább egy misszió, a turisták kapnak egy történelmi, művészettörténet, szakrális ismertetést, valamint mostantól egy kis kulturális ízelítőt is. A látogatók 80 %-a egyéni turista, 20 % pedig szervezett, persze az egyéni turisták megnyeréséhez is szükség van egy nagyon komoly marketingmunkára, hogy bejöjjön az a 400 ezer látogató, akik tavaly jöttek el.

A turisztikai igazgató hozzátette, ehhez az eredményhez kell az is, hogy nagyon komoly kapcsolatuk legyen a szállodákkal, minden szobában ott szerepel a hirdetésük, hogy a turista akár este a szállodai szobában a telefonjáról vehessen jegyet másnapra.

Biztonsági kérdésekkel kapcsolatban Róna Iván elmondta, mindent megtesznek ennek érdekében, a Mazsihisz saját biztonsági szolgálata a nap minden percében figyel a rendre, hogy ne legyen semmiféle probléma. Az igazgató hozzátette, azt elvárják a turistáktól, hogy a templomi szabályoknak megfelelően öltözzenek, fedetlen vállal, combot nem takaró szoknyában, nadrágban ne lépjenek be, valamint a férfiak fedetlen fővel sem. Szükség esetén kipát és vállkendőt biztosítanak a zsinagóga bejáratánál.

Az idei Múzeumok Éjszakája nagy siker volt a Dohány utcában, annak ellenére, hogy csak 10-kor nyitottak meg, hiszen meg kellett várni a Szombat kimenetelét, de már előtte is hatalmas sorok álltak a téren, éjjel kettőig folyamatosan érkeztek a látogatók.

Róna Iván hozzátette, nem csak a külföldi turisták fontosak számukra, nagyon sok iskolával, nyugdíjas szervezettel tartják a kapcsolatot, számukra egészen speciális kedvezményeket is biztosítva, számukra egy kicsit bővebb tájékoztatást adnak a zsidóságról, a szokásokról.

Augusztus utolsó vasárnapján kezdődik a Zsidó Kulturális Fesztivál, ami kiemelten fontos esemény, de ezt nem a turisztikai igazgatóság, hanem a BZSH szervezi.