Ha tönkretesszük magunkat, akkor nem lesz szolidaritás

Ha tönkretesszük magunkat, akkor nem lesz szolidaritás

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az európai helyzetről, a migránskérdésről, az Európai unió és egyes politikusok felelősségéről.

 

A politikus igyekezett eloszlatni egy félreértést, mely szerint ő ugyan valóban részt kíván venni az alkotmányozási folyamatban, de erre nem a miniszterelnöktől kapott felkérést, nem ő bízta meg őket, hanem az emberek. Április 8-án az emberek felismerték a választás tétjét és adtak a Fidesz-KDNP szövetségnek egy kétharmados felhatalmazást arra, hogy amennyiben ez szükséges, akkor az Alaptörvényt is módosítani kell pont az emberek érdekében. Pont ez történt az elmúlt héten – tette hozzá a politikus, azaz annak a kétharmadnak a birtokában, amivel a kormánypártok rendelkeznek akár alkotmánymódosítást is végrehajthatnak. Az előző ciklusban a népszavazás után erre nem volt lehetőség, hiszen akkor a Fidesz-KDNP-n kívül senki sem támogatta azt az alkotmánymódosítást, ami a betelepítés tilalmát hozta volna magával. Most azonban erre lehetőség volt, és lesz is azokban a kérdésekben, amelyek azóta felvetődtek, hiszen változik körülöttünk a világ, ami feszítheti az embereket, ezekben nyilvánvalóan el kell indítani egy alkotmányozási folyamatot. Ebben fog részt venni Németh Szilárd, mint a Fidesz alelnöke, mint parlamenti képviselő, mint államtitkár.

A hétvégi török választással kapcsolatban, ahol a választók megerősítették Erdogan elnököt hatalmában, az államtitkár elmondta, Törökország a NATO megbízható tagja, ahol most az európai demokráciáknak megfelelően zajlott a választás. A politikus szerint Nyugat-Európában, akik kifogásolják az eredményeket, azok nyilvánvalóan irigykednek Erdoganra, talán nem véletlen az sem, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök volt az első, aki gratulált a török elnöknek a győzelemhez. Fontos kérdés az, hogy az Európai unió hogyan viszonyul majd ehhez a helyzethez, hiszen ha a migrációs politikáját kizárólag Törökországra bízza, akkor nagy hibát követ el. A politikus szerint az EU-nak végre a saját lábára kell állnia, nem pedig a törökökkel foglalkoznia. Sokkal inkább a közösséget érintő problémákkal, ezek közül is a legfontosabbal, a bevándorlással, az illegális migrációval.

A szintén a hétvégén megrendezett migrációs minicsúcsról, ahova nem hívták meg Magyarországot, majd a V4-es tagállamok vezetői kijelentették, hogy amúgy is bojkottálják a rendezvényt, az államtitkár kifejtette, az Európai Bizottság és annak az elnöke nagy hibát követett el már azzal is, hogy szándékai szerint jogköröket vonna el a nemzetállamoktól, sőt magától az EU-tól is. Ez a mostani találkozó arra volt maximum jó, hogy eszmét cseréljenek, de semmilyen joghatása nincsen. Németh Szilárd szerint, amikor kétsebességes Európáról beszélnek, amikor illegitim tanácskozásokat hívnak össze, amikor olyan költségvetési javaslattal állnak elő, amelyben azoktól vennének el pénzeket, akik jól teljesítenek, amikor elfogadják Soros György véleményét, mely szerint hiba volt 2004-ben a közép-kelet-európai államokat felvenni, akkor nagy hibát követnek el, egy újabb berlini falat építenek. Komoly problémák feszítik az Európai Uniót, amelyekre ezek az emberek rossz választ adnak, sőt ők maguk gerjesztik a problémákat – fűzte hozzá Németh Szilárd. Mogherini asszony múltkori nyilatkozata volt az első, amikor is kiderülhetett, hogy mit szeretnének, hogy a migráció számukra egy gazdasági kérdés. Pedig az emberekben felmerül a kérdés, az EU vezetői nem látják az eseményeket – mondta el a politikus, majd hozzátette, az elmúlt időszakban 29 terrorcselekmény történt, amelyekben több százan haltak meg, ezen cselekmények mindegyike migrációs hátterű volt.

A képviselő szerint ezek az európai politikusok egyrészt emberek életével játszanak, valamint az is probléma, hogy beszélnek a szolidaritásról, de ez nem azt jelenti, hogy a saját életünket tönkretesszük. Ha tönkretesszük magunkat, akkor nem lesz szolidaritás, nem lesz esély arra, hogy segítsünk a gyengébbeken. Magyarország következetesen azt mondta, azt mondja, a migráció megállítható, mégpedig Európa határainál. A kerítéssel bebizonyosodott, hogy a nyugat-balkáni határ lezárható, most az olaszok és a máltaiak is bebizonyítják ugyanezt a tengeri határoknál. Magyarország abban is következetes volt, és ez az álláspont, most újra elmerült, hogy azokat a táborokat, ahol a menekültek elbírálás alá esnek, azokat nem az EU-n belül kell létrehozni, hanem azon kívül. A problémát ne hozzuk be Európába, hanem a gazdag kontinens a maga gazdasági, politikai, gazdasági, karitatív eszközeivel el kell menni azokra a területekre, legyen az Észak-Afrikában, a Közel-Keleten, ahol a probléma keletkezik. Ezt a véleményt nem csak az Európai Unióban, hanem az ENSZ-ben is képviselte hazánk, a külügyminiszter többször is beszélt erről – tette hozzá Németh Szilárd.

Arra a kérdésre, hogy valóban segítséget jelentenek-e az európai gazdaságnak a menekültek, a politikus azt felelte, valóban komoly problémát jelentenek a demográfiai mutatók, Európa létszáma csökken, nem születik elég gyermek, ami veszélyeztetheti a gazdaságot. Ugyanakkor erre a helyzetre nem az a megoldás, hogy idegen kultúrájú embereket hozunk be, párhuzamos társadalmak jönnek létre, ellenségeskedés tűnik fel, terrortámadások jönnek, ezért is nagy a kockázat. Arról nem beszélve – fűzte hozzá a politikus, hogy nem bizonyosodott be, hogy az évtizedekkel ezelőtt Európába kerültek akár egy pillanatig is integrálódtak volna. Ez a helyzet veszélyezteti a zsidó-keresztény örökségünket, kultúránkat, a jólétünket, gazdagságunkat, a szociális, sőt a személyes biztonságunkat is – tette hozzá az államtitkár. A megoldás a helyzetre az, hogy olyan társadalmat kell működtetni, ahol a munka, a család érték, de ez nem csak szavakban jelenik meg, hanem a társadalom egészében is, sőt az ország költségvetésében is. Ilyen a magyar büdzsé, hiszen biztonságos növekedést ad, a családokat támogatja, ahol megjelenik a teljes foglalkoztatottság, de ott szerepel az ország szuverenitása, annak védelme is.

Németh Szilárd megerősítette, a hó végén megrendezésre kerülő uniós csúcstalálkozón, ahol a miniszterelnökök vesznek részt, nagy viták lesznek a költségvetésről, az Európai Bizottság egy politikai költségvetést tett le, ami migránsbarát is. Új alapokat akarnak létrehozni a tagállamok hátrányára, elvennék az európai emberektől a mezőgazdasági, fejlesztési pénzeket, hogy az új alappal a migrációt támogassák. A politikus szerint a mostani brüsszeli viselkedésnek alapvetően meg kell változni az EP választások után, a választóknak olyan erőket kell majd jövő májusban támogatni, akik egy erős Európát akarnak, a nemzetállamok erős Európáját.