A BruerPress és a HetiTV hírei 

A BruerPress és a HetiTV hírei 

Tarlós István elnézést kér a budapestiektől a hétvégi műrepülőverseny okozta kellemetlenségek miatt és bejelentette, amíg ő a főpolgármester, nem lesz többé ilyen verseny ilyen feltételekkel a belvárosban. A főpolgármester azzal kapcsolatban, hogy a DK fővárosi képviselője, Gy. Németh Erzsébet a múlt héten arról beszélt, a főváros vezetése idén is „aprópénzért”, mindössze 13 millió forintért adja oda a közterületeket a Red Bull Air Race szervezőinek, és felszólította a főváros vezetését, hogy a zajszennyezés miatt a szervezőkkel fizettessen fájdalomdíjat a verseny környékén élőknek, azt mondta: az MSZP-SZDSZ-koalíció hosszú éveken át ingyen biztosította a rendezvényre a közterület-használatot.  Azzal védekezni, hogy az állami rendezvényre adtak ingyenességet, egyszerű svindli – jelentette ki Tarlós István, hozzátéve, a korabeli iratokból egyértelműen kiderül, hogy a Red Bull Air Race-t „beszuszakolták” az ingyenes állami rendezvénybe. A főpolgármester hangsúlyozta: ettől függetlenül azért, ami Budapesten történik a főpolgármestersége alatt, neki kell vállalnia a politikai felelősséget.

A következő hétéves költségvetésről is tárgyalnak a jövő heti európai uniós csúcson. Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár elmondta: az állam- és kormányfők elsősorban arról döntenek, hogy gyorsan elfogadják-e a tervezetet. Beszélt arról is, hogy fontos eldönteni: ki határoz arról, hogy valaki menedékkérő-e vagy migráns. A magyar kormány számára nem az időzítés a fontos, hanem az, hogy egy jó költségvetés szülessen – mondta az európai ügyekért felelős államtitkár. Takács Szabolcs szerint kiemelt kihívás az Európai Unió versenyképessége, a tagállamok gazdasági fejlettsége és felzárkózása az európai átlaghoz, valamint a biztonság kérdése, s ezen belül a migrációs válság kezelése. „Meg lehet ezt a kérdést vizsgálni abban az összefüggésben is, hogy meg kell-e állapodni egy egy 2021 utáni időszakról egy olyan parlamenttel, amelynek jövő májusban lejár a mandátuma, vagy demokratikusabb lenne és praktikusabb, ha egy olyan parlamenttel állapodnánk meg, amely már az új érában, 2019-24 között lesz hivatalban”.

A felhasznált kábítószerek ötven százaléka dizájnerdrog, ezért fontos a használatukkal szembeni fellépés – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence közölte, Magyarországon van az Európai Unió egyik legrugalmasabb, de legszigorúbb drogszabályozása, hiszen nemcsak egy adott kábítószert, hanem annak törzsképletét is szankcionálják, így ha az megjelenik egy új névvel ellátott szerben, az érintett büntethető. Hozzátette, a dizájnerdrogok a legveszélyesebbek a kábítószerek között, hiszen kevésbé kiszámítható a hatásuk, és gyorsabban terjednek például azért, mert nagyon olcsók. Az államtitkár a legfontosabbnak a dizájnerdrogokkal szembeni fellépést nevezte, s kiemelte, már több mint hetven törzsképlet került fel az említett tiltólistára.

Akkor is fel fog lépni az illegális bevándorlás ellen Magyarország, ha ez nem tetszik a Velencei Bizottságnak – mondta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. A Velencei Bizottság a „Stop Soros” törvénycsomag bizonyos rendelkezéseinek visszavonására szólított fel pénteken elfogadott állásfoglalásában, mondván, azok súlyosan akadályozzák a törvényesen működő civil szervezetek tevékenységét. Orbán Balázs erre reagálva elmondta, a Velencei Bizottság alapvetően tanácsadó véleményeket fogalmazhat meg, de az látszik, hogy az utóbbi időben egyre többször jelenik meg a politika ezekben a véleményekben. A bizottság véleményét az Európai Unió egyre gyakrabban használja fel a politikai nyomásgyakorlás eszközeként.  Ha a nemzetközi szervezet nem képes átlátni, hogy az új migrációs krízisre a régi jogi eszközök nem jelentenek megoldást, akkor ezzel nem lehet mit kezdeni – értékelt az államtitkár.

 

A Párbeszéd követeli a Metal-Art Zrt. súlyosan környezetszennyezőnek tartott józsefvárosi üzemének bezárását. Erőss Gábor, a párt elnökségi tagja azt mondta, a kerület fideszes vezetése hosszú ideje tétlenül nézi a „ketyegő méregbombát”, és nem tesz semmit a józsefvárosiak védelme érdekében. A vegyi üzemből évtizedek óta mérgező anyagokat bocsátanak a levegőbe, a vízbe és a talajba, 15 hónapja pedig többen rosszul lettek a környéken a környezetszennyezés nyomán – tette hozzá.

 

Külpolitika:
Nagy többséggel elfogadta a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló különjelentést hétfőn az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE), e szerint az országban fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és módszeres megsértésének, így indokolt az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítása. A szavazáson 56 képviselő vett részt: 37-en támogatták a számos ponton módosított tervezetet, 19-en ellene voksoltak, senki nem tartózkodott. A Fidesz-KDNP-s politikusok önálló módosító indítványainak nagy többségét elvetette a szakbizottság. A Judith Sargentini zöldpárti jelentéstevő által összeállított dokumentum ezután várhatóan ősszel kerül a plenáris ülés elé.

Brüsszelben koncepciós eljárás zajlott Magyarországgal szemben, és ezt most egy politikai ítélettel zárták le – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azzal kapcsolatban, hogy az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE) szavazott a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló különjelentésről. A tárcavezető úgy fogalmazott: „sajnos mi a magyar történelemből számtalan hasonló eljárásra emlékszünk, amikor az ítélet már megírásra került azelőtt, hogy az eljárást megkezdték volna”. Megjegyezte: ebben az eljárásban Brüsszelt egyetlen dolog nem érdekelte, mégpedig a valóság.  Súlyos vita van Brüsszel és Magyarország között a migrációval kapcsolatban – mutatott rá. Kifejtette: Brüsszelben „a migrációt és az ezen keresztül megvalósuló európai népességcserét tekintik értéknek”. Szijjártó Péter hangsúlyozta: ezzel szemben „mi a biztonságot, a család, a keresztény kultúra védelmét és a munka megbecsülését tekintjük olyan európai értékeknek, amelyeket követni, képviselni és védeni kell”.

Az izraeli hadsereg a Hamász terrorszervezetet vádolta a Gázai övezetből indított szüntelen gyújtogatásos támadások irányításával, azonosítva a projektért felelős kulcsfontosságú személyeket. “A Hamász irányítja a robbanó- és lángoló sárkány jelenséget, ő áll az indításuk mögött, és ő fogja viselni a felelősséget ezért a terrorista tevékenységért,” – mondta a hadsereg. Bizonyítékul a hadsereg közzétett egy videót, amin álarcos terroristák egy Hamász megfigyelő állomásról léggömböket visznek a határ felé, valószínűleg hogy átreptessék őket Izraelbe. A hadsereg szerint a tűz- és robbanás veszélyes eszközök elindítására irányuló erőfeszítéseket a Hamász regionális parancsnokai irányítják. A sárkányok és léggömbök készítéséhez használt anyagok egy része szintén a Hamásztól származik. A hadsereg kiadta a gyújtogatásos támadásokban vezető szerepet játsző négy személy nevét és fényképeit: Bassem Hatem Abd Hazin, Mutasim Fathi Atia Nabahin, Muhana Ibrahim Abd Hamdan és Amro Hussein Muhammad Abu Deif.

Megkezdődött a tárgyalása annak a 19 éves szíriai fiúnak, aki pár hónapja megtámadott egy kipát viselő férfit Berlinben. Az áldozat arab származású izraeli állampolgár, aki a kipa viselésével akarta kifejezni szolidaritását zsidó barátaival. A fényes nappal történt támadásról videó is készült, a szíriai fiú egy övvel ütötte az izraeli férfit és közben azt üvöltötte arabul, hogy „zsidó!”. A megtámadott férfi kifejezetten az ilyen jelenségek miatt érezte azt, hogy demonstrálnia kell szolidaritását – olvasható a haaretz.com összefoglalójában. Angela Merkel kancellár erőteljes fellépést ígért az antiszemita incidensekkel szemben.

Hetven terroristát semmisített meg az orosz légierő támogatásával a szíriai kormányhadsereg az arab ország déli feszültségcsökkentési övezetében – közölte a szembenálló szíriai feleket békéltető orosz központ. A Dzsebhat as-Sám elnevezés használatára áttért, dzsihadista an-Nuszra Front fegyveresei olyan településeket támadtak meg a zónában, amelyek önként átálltak a damaszkuszi rezsim oldalára. Az összecsapásban a szíriai kormányerők nem szenvedtek veszteségeket. Az orosz védelmi minisztérium szerint a déli feszültségcsökkentési övezetben 12 település döntött úgy, hogy a szíriai kormányt fogja támogatni.

James Mattis amerikai védelmi miniszter bejelentette: két katonai támaszponton alakítanak ki átmeneti szállásokat az illegális migráns családoknak. Nem nevezte meg konkrétan, hogy mely katonai bázisok adhatnak átmenetileg otthont az illegális bevándorló-családoknak, s arról sem szólt, hogy előreláthatóan hány családot fogadnak majd be. Közölte: a részleteken még dolgoznak.         Korábban mind az egészségügyi és emberi erőforrások minisztériuma, mind a Pentagon (védelmi minisztérium) négy katonai támaszpontot emlegetett, mégpedig három texasit, negyedikként pedig az Arkansas állam fővárosában, Little Rockban lévőt. James Mattis ugyanakkor leszögezte: kettőnél több tábor nem lesz.

Lehetett számítani Recep Tayyip Erdogan újonnan megválasztott török államfő első fordulós hétfői győzelmére – mondta Hóvári János Törökország-szakértő. Ha a jogvédő kurdok, akik mögött ott áll a Népek Demokratikus Pártja (HDP) egyeztetnek, és átszavaznak a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltére, akkor a második fordulóig is eljuthattak volna a választások – fűzte hozzá. Hóvári János elmondta: hivatalosan pénteken teszik közzé a választási eredményeket, az államfőt ünnepélyesen beiktatják, majd megalakítja a kormányt és bevezeti a végrehajtói elnöki rendszert. Erdogant karizmatikus vezetőként jellemezte, akit a törökországi lakosság többsége támogat, és akire számos feladat vár, kezdve a gazdasági problémák kezelésétől az iskolarendszer reformján át egészen a külpolitikai viták megoldásáig.

Legalább 86 ember vesztette életét Nigéria középső részén olyan támadások során, amelyeket feltételezhetően a muszlim vallású, nomád életmódot folytató fulani népcsoport fegyveres tagjai hajtottak végre vasárnap helyi lakosok ellen. A fegyveres pásztorok a Plateau szövetségi államban lévő Barkin Ladi körzetben követtek el fegyveres támadásokat a helyi földművelők ellen, akik a hírek szerint bosszút álltak. Az összecsapások következében legalább 86 ember halt meg, hatan megsebesültek, ötven házat, több gépkocsit és motorkerékpárt felgyújtottak. A fejlett lőfegyvereket birtokló pásztorok szombaton éjfél előtt kezdték meg gyilkos akcióikat különböző településeken, az atrocitások vasárnap is folytatódtak. A helyi hatóságok este hattól reggel hatig kijárási tilalmat rendeltek el.

Dél-Korea és Észak-Korea megállapodott, hogy a lehető leghamarabb helyreállítják a két ország közötti katonai kommunikációs csatornákat. A két Korea erről egy ezredesi szintű tanácskozáson egyezett meg a dél-koreai Padzsu városban. A felek egyetértettek abban, hogy a katonai kommunikációs csatornák felújítása a legsürgősebb feladat annak érdekében, hogy a gyakorlatban is megvalósulhasson mindaz, amiben Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető április végén Panmindzsonban megállapodott.

Angela Merkel német kancellárnak ugyan nem hozta meg az áttörést a minicsúcsként emlegetett vasárnapi brüsszeli találkozó, de a 16 európai uniós (EU-) tagország vezetőjének részvételével folytatott tanácskozás mégis alapvető fordulatot jelez a közösség és Németország menekültügyi politikájában – állapította meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) és a Die Welt. A FAZ az Európa iránya című kommentárjában kiemelte, hogy az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) vitájában – amely arról szól, hogy milyen feltételekkel lehet megtagadni a belépést az EU-ban máshol már regisztrált, de Németországba beutazni szándékozó menedékkérőktől – a hivatalosan informális munkaértekezletnek nevezett találkozó legfeljebb csak az első lépés a kancellár szerint helyes „európai megoldás” felé, de az már most látszik, hogy „a nyitott határok Európája forog kockán”.  A Die Welt A német migrációs politika 180 fokos fordulatának kezdete című összeállításában hangsúlyozta, hogy Angela Merkelnek még nem sikerült a máshol már regisztrált és a német határon visszafordítandó menedékkérők visszafogadásáról szóló két-, vagy többoldalú megoldásokat kötnie, vagyis „stratégiája még nem vált be”. A kancellári tisztsége így továbbra is veszélyben van, mert a CSU-s belügyminiszter július elején egyoldalúan, az érintett országokkal kötött megállapodások nélkül elrendelheti a menedékkérők visszafordítását, amit a kancellár ellenez és minisztere menesztésével reagálhat, és így felbomolhat a CDU/CSU pártszövetség, illetve a CDU/CSU és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kormánykoalíciója.

Gazdaság:

Működése során eddig 11 milliárd forintnyi adó-és áfaelkerülést sikerült megelőznie a Nemzeti Éelemiszerbiztonsági Hivatalnak- írja a Magyar Idők. A lap interjút készített Zsigó Róbert élelmsziszerbiztonságért felelős államtitkárral, aki azt mondta: a kábítószer-kereskedelem után ma az élelmiszerrel kapcsolatos visszaélések teszik ki a feketegazdaság legnagyobb szeletét.

A Népszava arról ír, hogy két számjegyu áremelést tartanának szükségesnek a hazai pékségek, hogy kikerüljenek a veszteséges, illetve az alacsony profitot hozó működés csapdájából. A lap szerint a kenyér alapvető élelmiszernek számít, jövőre sem kerül az ötszázalékos áfakörbe, hiába kéri ezt a szakma minden évben

A Világgazdaság szerint tavaly tovább nőtt a hazai megújuló alapú áramtermelés. A gazdasági napilap idézi a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatait, amiből kiderül, hogy tavaly Magyarországon az előző évinél körülbelül 14 százalékkal kevesebb villamos energiát termeltek a vízerőművek és 17 százalékkal többet a szélerőművek, valamint kiemelkedőek a naperőművek is, amelyek bruttó termelése tavaly megduplázódott.

A Portfolio azt írja, hogy bár tavaly csökkentek ugyan a kártyás csalások, de még így is tekintélyes összeget tettek zsebre a kártyacsalók. A lap szerint mintegy 1,2 milliárd forintot loptak el hazai kibocsátású kártyákról, az elfogadói oldalon pedig közel 300 millió forintos kárt okoztak.

Könnyű:

A világ legkisebb számítógépét készítették el a Michigani Egyetem kutatói, a 0,3 milliméteres eszköz eltörpül még egy rizsszem mellett is. Az egyetem szakemberei által korábban kifejlesztett mikrokomputer 2x2x4 milliméteres volt, és memóriájában megmaradt minden adat még akkor is, ha kikapcsolták vagy lemerült. Az új mikroszámítógép, hasonlóan az IBM kutatói által márciusban bemutatott mikroszámítógéphez, azonban elveszíti összes korábbi programozását és a rajta tárolt adatokat, ha kikapcsolják. „Nem vagyunk biztosak abban, hogy szabad-e ezeket számítógépnek nevezni. Vélemény dolga, hogy ezeknek az eszközöknek megvannak-e a működéshez szükséges minimum funkciói” – mondta David Blaauw, az egyetem professzora, aki az új rendszer fejlesztését vezette.