Fogyatkozó népből gyarapodó nép legyen

Fogyatkozó népből gyarapodó nép legyen

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkára beszélt családról, a gyermekvállalás fontosságáról, valamint a kormány feladatairól is a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

 

A kormány új konzultációjával kapcsolatban Novák Katalin elmondta, a Nemzeti Konzultáció már egy jól bevált gyakorlat itthon, ahol egy-egy konkrét esetről van lehetőségük az embereknek kifejteni a véleményüket, amivel természetesen visszajelzést is adnak a kormány számára. Idén is lesz ilyen, várhatóan ősszel, ennek pedig a gyermekvállalás lesz a témája, annak akadályai, az akadályok áthidalásának a lehetőségei. Ennek kapcsán említette meg az államtitkár, hogy az a kormány számára természetes, hogy ebből a konzultációból nem lehet kihagyni a férfiakat, már azért sem, hiszen a gyermekvállalás a nőnek és a férfinek a közös ügye, feladata.

A politikus kifejtette, a kormány azon igyekszik, hogy ha valamilyen akadálya van a gyermekvállalásnak, akkor azokat valamilyen módon lebontsa. Ma, ha valaki megkérdezi a fiatalokat, hogy milyen jövőt képzelnek el maguknak, akkor a többség azt feleli, házasságban szeretnének élni és gyermekeket is szeretnének. Ez azt jelenti, hogy a kiindulási alap az jó, de azt kell megnézni, hogy akkor miért is nem születik meg ennyi gyermek. Egyértelmű, hogy ezen okok egyike az otthon hiánya, ahol elkezdhetik az életüket, ahonnan nem tudnak továbblépni, ha még vállalnának gyermeket. Ezért indította el a kormány az otthonteremtési programját és ezért dolgoznak és gondolkoznak azon is, hogy ezt miként tudják tovább bővíteni.

A kormányzat tisztában van azzal is, hogy a statisztikák szerint ma minden ötödik pár küszködik meddőségi problémákkal, azonban érdemes lenne ennek az okait is vizsgálni – tette hozzá Novák Katalin. Ezek között lehetnek életmódbeli problémák, de azt ki kellene mondani, hogy ide kell sorolni azt is, hogy ma a Magyarországon a nők átlagosan harminc éves koruk felett vállalnak gyermeket, azaz kitolódott a gyermekvállalás időpontja a nőknél és a férfiaknál is. Persze ennek az is az oka, hogy ma már jóval több női munkavállaló van, több nő végez az egyetemeken, mint férfi, így ők is szeretnének egyfajta szakmai utat is bejárni. A kormánynak például van egy konkrét programja, amelyik a családbarát felsőoktatásról szól, hogy a kismamák, a kisgyermekes anyák is bejárhassanak tanulni. Így nem biztos, hogy kell választani a karrier, tanulás és a családalapítás között. Mellette ezért is vezette be a kormány a diplomás, hallgatói GYED-et, aminek az időtartamát meg is hosszabbították. Korábban, ha valaki a tanulmányai alatt, a karrierje kezdetén vállalt gyermeket, csak GYES-re volt jogosult, ami jóval kisebb összeg. A diplomás GYED összege nagyjából 100 ezer forint, amit két éven keresztül kaphatnak meg – tette hozzá az államtitkár. Mindezek mellett, egy diákhiteles nő, amennyiben állapotos lesz, úgy annak harmadik hónapjától kezdve felfüggesztik a diákhitel törlesztését, a második gyermeknél a hitel felét engedik el, a harmadik gyermeknél pedig a teljes hitelösszeget engedik el.

Novák Katalin elmondta, reméli, hogy ezek az intézkedések megteszik majd a hatásukat, hogy a mostani fogyatkozó népből egy gyarapodó nép legyen. Ambiciózusak a célok, de már látszanak az eredmények is, hiszen a termékenységi mutató hat év alatt huszonhét százalékkal emelkedett, ez persze még mindig nem annyi, mint amennyinek lennie kellene, de azért ma már egyre többen vállalnak gyermeket, egyre több a nagycsalád. Az államtitkár kívánatosnak tartaná, ha lenne megint egy nagycsaládos életforma Magyarországon, mert erre szükség van, amikor akár öt-hat-hét gyermeket is nevelnek a szülők családban.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy ő volt az első aktív politikus, akit a legmagasabb kitüntetésével ismert el a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. Az indoklás szerint azokat a lépéseket ismerték el ezzel a díjjal, amiket a kormány tett az elmúlt években a családok, a nagycsaládosok megsegítése érdekében.

Novák Katalin kérdésre válaszolva az Alaptörvényt idézte, mely szerint az emberi élet a fogantatással kezdődik, véleménye szerint ezt az alapértéket kell megjeleníteni a nevelés minden szakaszában. A kormány által működtetet családvédelmi szolgálat azért van, hogy többek között emberi hangon beszéljen azokkal a nőkkel, párokkal, akik abortuszt kérnek, ennek is köszönhetően folyamatosan csökken a terhesség megszakítások száma. Ami a szexuális felvilágosítást illeti, az államtitkár kifejtette, ez is, ahogy elsősorban a gyermekvállalás kérdésének az eldöntése, a család felelőssége. A kormány azzal tud segíteni, hogy megteremti annak a lehetőségét, hogy a párok tisztességesen neveljék fel a gyermekeiket, ha pedig ezt a tisztes módot támogatják, akkor ez azt is jelenti, a gyermekek egy idő után ezeket az alapértékeket megtanulják a szüleiktől, amihez persze a köznevelési rendszer is hozzáteszi a maga támogatását.

Novák Katalin maximálisan támogatja azt, hogy a munkahelyek létesítsenek bölcsődéket, a kormány megteremtette a jogszabályi feltételeket, az államtitkár bízik abban, hogy a munkáltatók felismerik ennek az előnyeit is.