Fontos volt, hogy a Zsidó Múzeum is beszállt a Múzeumok Éjszakájába

Fontos volt, hogy a Zsidó Múzeum is beszállt a Múzeumok Éjszakájába

Toronyi Zsuzsa, a Zsidó Múzeum vezetője beszélt a Múzeumok Éjszakájáról, az általa vezetett intézmény programjairól, de szóba került egy botrányt kavaró kiállítás is.

 

Toronyi Zsuzsa elmondta, számukra is nagy siker a Múzeumok éjszakája, annak ellenére, hogy ebben a programsorozatban eleinte nem vettek részt, hiszen ez a nap általában szombatra esik és nyáron aránylag későn megy ki a Sabbat. Azonban hosszas gondolkodás után úgy döntöttek, hogy belevágnak, az ünnep kimenetele után kinyitják a kapukat.  Az igazgató beszélt arról is, nagyon örül annak, hogy más zsidó szervezetek, intézmények is megjelennek a Múzeumok Éjszakáján, hiszen ez is mutatja a paletta színességét.

Az elmúlt időszakban több cikk is megjelent a Zsidó Múzeum mellett működő Shoah Cellarról, ahol a tavalyi megnyitás után egyszer volt, meg is írta róla lesújtó véleményét. Toronyi Zsuzsa elmondta, a hírek szerint a pincében lévő kiállítás tartalma folyamatosan változik, de az biztos, botrányos, ami ott zajlik. Mindez úgy történik, hogy egy izraeli ügyvéd tulajdonolja a kiállítást. A muzeológus felhívta a figyelmet arra is, hogy itt a hatóságok szemhunyása is lehet a háttérben, hiszen ez a kiállítás egy önkormányzati bérleményben van, a Mazsihisz és a Zsidó Múzeum is többször jelezte a kerület felé, hogy itt komoly emlékezetpolitikai problémák merülnek fel, arról nem beszélve, hogy nem fix jegyárakkal dolgoznak, bizonylatot nem adnak.

A Zsidó Múzeum a mostani Múzeumok Éjszakáján nyitva lesz, a látogatók láthatják a kiállítást az éjszaka fényeiben, ami ritkaság, a múzeum előtti Herzl téren Bíró Eszter koncertezik, folyamatosan lesznek tárlatvezetések a múzeumban és a Dohány utcai zsinagógában. A Zsidó Múzeumban a látogatók nevét, ha kérik, leírják héber betűkkel is, de a munkatársak minden kérdésre igyekeznek még válaszolni is.

Az, hogy a Múzeumok Éjszakája mennyire van hatással az év közben történő látogatásokra, azt nem tudta megmondani Toronyi Zsuzsa, e azt megerősítette, a Zsidó Múzeum tavalyi éve volt a legsikeresebb, amikor is közel 400 ezer látogatójuk volt.

A mostani este egyébként egy Havdala gyertyagyújtással kezdődik a Herzl téren, hogy a szélesebb közönség is megismerhesse ezt a szombat esti szertartást. A múzeum este tízkor nyitja meg kapuit, de már előtte is lesznek a térre kihelyezve villanyfüzérek, babzsákok, hogy így várhassák meg az emberek a nyitást.

Toronyi Zsuzsa elmondta azt is, nagyon reméli, hogy jövőre már a Rumbach utcai Együttélés Háza is megnyílik, de ennél többet nem tud a projektről.