Jelentős európai fordulatra számít Dr. Bajkai István

 

Jelentős európai fordulatra számít Dr. Bajkai István

 

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a Stop Soros törvénycsomagról, az Alaptörvény módosításáról, azoknak a várható hatásairól. A politikus mindezeket európai és hazai szempontból is mérlegelte.

 

A Törvényelőkészítő Bizottság alelnöke ismertette, a Parlament mai ülésén kerül sor a Stop Soros törvénycsomag vitájára, a vezérszónokok kapnak lehetőséget az érveik elmondására, a képviselő szerint ez az egyik legfontosabb napirendi pontjuk a héten. Bajkai István hozzátette, az ellenzéki képviselők nyilvánvalóan majd kifejtik a véleményüket, biztosan lesz vita, ami a demokráciában természetes, ugyanakkor a közelmúlt tragikus európai eseményei is azt mutatják, a most benyújtásra került törvénynek hosszú múltja van. Érdemes lenne visszagondolni az elmúlt évek polgári áldozataira, arra, hogy milyen változások következtek be az egyes országokban a jogellenes bevándorlással, migrációval kapcsolatban. Kérdésre válaszolva a politikus elmondta, alapvetően arra számít, hogy az ellenzéki képviselők egyike sem fogja megszavazni a törvénycsomagot, az Alaptörvény módosítását, bár a Jobbikban van egyfajta mozgás, amit persze senki sem képes kiismerni, de azt valószínűsíti Bajkai István, hogy politikai okból nemmel szavaznak majd a Jobbik képviselői is.

Azzal kapcsolatban, hogy a miniszterelnök a hétvégén az Európai Parlament elnökét fogadta, a politikus megjegyezte, Magyarország egyre intenzívebb nemzetközi politikát folytat, a polgári kormányzat pedig igyekszik a lehető legjobb kapcsolatot kiépíteni minden európai állammal, az Európai Unióval egyaránt. Ugyanakkor az is igaz, hogy Magyarország szerepe megerősödhet, az új olasz kormány álláspontja sok tekintetben megegyezik a magyar kormányéval, ez segíthet az Európai Tanácsban is. Az a folyamat, aminek Magyarország állt az élén, hiszen a magyar kormány fogalmazta meg először, hogy a migránsveszély az jelentős, képes egész kultúrákat is elpusztítani, ma már ezt a veszélyt egyre több európai állam ismeri fel. Persze nem elsősorban a felismerés a fontos – fűzte hozzá Bajkai István, hanem az, hogy az emberek véleménye hogyan is jut el a politika csúcsára. A magyar kormánynak az a következetes álláspontja, amit szerencsére egyre többen osztanak, hogy amennyiben háborús konfliktusok vannak, amelyek sajnos vannak és lesznek is még, azokat a konfliktus helyén vagy ahhoz legközelebb kell megoldani. Az ma már elfogadhatatlan, hogy a háború elől, a szegénység elől menekülők számára Európa legyen az egyetlen mentsvár – emelte ki a képviselő.

Orbán Viktor a hétvégi hagyományos kötcsei pikniken a sajtóhírek szerint arról beszélt, hogy a következő év egyik próbatétele az európai parlamenti választás, elsősorban a migráció szempontjából. Bajkai István ezzel kapcsolatban nem kívánt semmilyen kommentárt fűzni, mert – mint elmondta – a találkozó résztvevői nem szoktak az ott elhangzottakról külön beszélni. Egy dolog biztos, hogy a politikus jelentős fordulatra vár az európai politikában, amit úgy is el lehet mondani, hogy az Európában élők szeretnék a hangjukat hallatni. Van egy határozott véleménye az itt élőknek, mégpedig az, hogy a migránsveszély egy létező dolog, nekünk meg az a fontos, hogy megőrizzük az európai kultúránkat, az európaiságunkat, a különböző államokban élő közösségeinket, szerencsére ez a vélemény már kezdi áttörni a határt, főleg, ha az európai bürokratákról, az európai politikusokról beszélünk – hangoztatta Bajkai István. A képviselő nagyon szeretné, ha ez a kívánt fordulat megjelenne az európai parlamenti választásokon is.

De addig lesznek nemzeti választások is, így Szlovákiában is, ezzel kapcsolatban a politikus megjegyezte, bár sok vitánk van északi szomszédunkkal, de az is biztos, hogy a szlovákok is érzékenyek a nemzetükre, a nemzeti gondolatukra.

Azzal kapcsolatban, hogy az Alaptörvény módosítása kapcsán többen az alapvető emberi jogok, a vélemény-nyilvánításé, a sztrájké és másoké károsítását vélik felfedezni, Bajkai István elmondta, erről szó sincsen, az Alaptörvény teljes mértékben biztosítja a gyülekezési jogot, a sztrájkhoz való jogot. Ami a gyülekezési jogot illeti, előfordulnak korrekciók, mert látták, hogy miként is éltek ezzel vissza az elmúlt években. A politikai vélemény nyilvánítását úgy megtenni, akár egy politikus háza előtt, hogy ott zavarják az ott élők nyugalmát, ellehetetlenítik a közlekedést, az nem tisztességes. Sok helyen el lehet majd mondani a véleményüket a tiltakozni kívánóknak. Ugyancsak felmerült, hogy a módosítások nyomán szinte bárkit lehallgathat a kormány, erre a politikus azt felelte, ez nem így van, alapvetően bírói engedéllyel és megfelelő gyanúsítással lehet ezt megtenni, vannak kivételek persze, erre minden fejlett országban van példa, az ország biztonsága érdekében erre szükség is van. Arra a kérdésre, hogy tart-e a kormány a mostani beterjesztett törvények elfogadása kapcsán újabb uniós kötelezettségszegési eljárásra, Bajkai István elmondta, vannak olyan politikusok, politikai erők, amelyek szemben állnak mindazzal, amit Magyarország tesz, így elindulhatnak ilyen eljárások, de mindezek nem téríthetik el az országot.