Nyolcszemközt Mendelssohnnal

Nyolcszemközt Mendelssohnnal

Fülei Balázs zongoraművész a Zsidó Művészeti Napokon lép fel az Auer trióval és Hegedűs D. Géza színművésszel közösen.

A zongoraművész szerint bár távol kell tartania magát a művészetnek a politikától, de a művészeknek azért tájékozottnak kell lenniük, hiszen a politika, a művészet is az információ adásáról, a megszólalásról szól. Fülei Balázs hozzátette, a politikának, a felajzott közéletnek egyáltalán nincs helye a koncertteremben, azt kettős kulccsal kell kizárni.

A Liszt-díjas zongoraművész legközelebb a Zsidó Művészeti Napok keretében lép fel, május 31-én, egy egyedülálló előadással a BMC-ben, bár ezt annyival egészítette ki Fülei Balázs, hogy minden előadás egyedi. Most azonban terveznek egy újdonságot, egy nem megszokottat, Mendelssohn összes zongorás trióját, Hegedűs D. Géza színművész prózai kiegészítésével adják elő, ahol a zeneszerző leveleiből, naplóiból is hallhatnak egy összeállítást a nézők. Fülei Balázs szerint ezzel bele lehet látni a derűs életű, boldog mindennapokat élő nagyszerű zeneszerzőnek egyébként milyen érzései, milyen gondjai voltak, persze ez a zenéből is átjön majd, hiszen a művészet nem más, mint egy ember életének a leképezése – tette hozzá a zongoraművész.

Az előadás, amely Fülei Balázs ötlete alapján valósul meg, az Auer trió játsza el a Mendelssohn darabokat, most a ZSIMÜ szervezőitől is szabad kezet kapott, hogy mivel is lépne a pódiumra. Az a felkéréskor már egyértelmű volt, hogy valamilyen összművészeti produkciót szeretnének mutatni, több verzió is felmerült, végül maradt Mendelssohn és a Nyolcszemközt című előadás.

Mendelssohn az a zeneszerző, aki az Auer trió mindegyik tagját nagyon inspirálja, ő volt az, aki nem sokkal Mozart után élt, de ő is egy mozarti jelenség volt. Sok minden köszönhető neki, többek között Bach újra felfedezése is, egyébként – fűzte hozzá Fülei Balázs, Mendelssohn is kicsit feledésbe merült a halála után. A zongoraművész számára a kiegyensúlyozottság az, ami elsősorban Mendelssohnt jelenti, pedig a művészet általában valami diszharmóniából fakad, a művészek olyanok, mint a kamaszok, pontosabban, minden kamasz művész, csak valakinek ez az állapot megmarad tovább is. Pont Mendelssohn a kivétel a maga kiegyensúlyozottságával, a jó, művelt családi háttérrel Fülei Balázs szerint talán itt lehet összehasonlítani a zeneszerzővel, hiszen a nyugalom és a kiegyensúlyozottság látszik rajta is. Mint elmondta, a pályája nagyjából szinkronban van a tehetséggel és a sok munkával, amit eddig belefektetett. Sokat dolgozik, a fellépések egymást érik, mellette oktat is, a kamarazenei tanszéket vezeti a Zeneakadémián, persze az is igaz, tette hozzá Fülei Balázs, minden olyan pályán, ahol van exhibicionizmus, minél szélesebb a spektrum, annál nagyobb a kudarcnak és természetesen a sikernek is a lehetősége. Bármennyire is gördülékenynek tűnik a pálya, azért ott is megvannak a mindennapi harcok, küzdelmek.

Az Auer trió felállása hegedű, Kovács Péterrel, cselló, Varga Istvánnal, zongora, Fülei Balázzsal, ami egy egészen különleges műfaj, olyan mint egy kicsi, összecsomagolt szimfónia, hiszen minden hangszer egy hangszercsoport delegáltja.