A politika nem ördögtől való

A politika nem ördögtől való

Donáth Anna, a Momentum képviselője beszélt pártja teveiről, az ellenzéki együttműködésről.

 

A Momentum vezetőségi tagja megerősítette, pártja folytatni fogja a politizálást, noha nem jutottak be a Parlamentbe. A politikus szerint a közéletet élő, arról beszélgető, cselekvő emberek is jelentik a politikát, az nem csak azt jelenti, hogy pocakos, öltönyös urak ülnek az Országházban, a politika nem ördögtől való dolog. A Momentum vezetői, ahogy eddig is, úgy ezután is önkéntes alapon dolgoznak, fizetés nélkül, hiszen mindannyian a polgári foglalkozásuk mellett politizálnak. Mi9ndezek mellett a pártnak szüksége van adakozókra, szerencsére eddig is voltak ilyenek, de később is várják a felajánlásokat. Nem igaz, hogy minden pénz kérdése, de az igaz, hogy pénz nélkül nem lehet egy ekkora szervezetet fenntartani – tette hozzá Donáth Anna.

A politikus, akinek az édesapja is volt képviselő, Donáth László evangélikus lelkész, elmesélte, bár vannak közéleti vitáik, de alapvetően sok dologban egyetértenek, például abban, hogy a Momentum szinte a semmiből ért el három százalékot a választáson, maga mellé állítva majdnem 175 ezer embert.

Donáth Anna elmondta azt is, bár azt mondják a Momentumról, hogy generációs párt, de ennek ellenére igyekeznek mindenkit megszólítani. Annyiban lehet csak igaz a jelző, hogy túlnyomórészt fiatalok alkották a pártot. A párt a Momentum generáció kifejezést használja, ami azoknak a közösségét jelenti, akik korábban nem politizáltak, de most úgy érezték, itt az ideje megszólalni, mindezt az életkortól függetlenül.

A Momentum idén külön ünnepséget, tüntetést szervezett május 1-én, szerintük minden ilyen akcióval is azt mutatják a pártműködés és a mozgalmi jelleg tökéletesen megfér egymás mellett. Erre a tüntetésre is vártak bárkit, aki más pártra szavazott, más pártban politizál, hosszabb távon csakis együttműködve tudnak eredményt elérni az ellenzéki pártok. Az együttműködés részletei a közeljövőben kialakulnak, a Momentum nem zárkózik el semmiféle megbeszélés, egyeztetés elől. Donáth Anna szerint jó lenne, ha a pártok megbeszélnék az összellenzéki felelősséget a választás kapcsán, utána minden pártnak saját körein belül kell ezt elrendezni, ezek után jöhet az együttműködés.