A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 


Köszönetet mondott Izrael iránti állhatatos barátságáért és az elmúlt években kialakított szoros szövetségesi kapcsolatért Orbán Viktornak írt válaszlevelében Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és sok sikert kívánt magyar kollégája újabb kormányzati ciklusára.  Benjamin Netanjahu megköszönte Orbán Viktor levelét, amelyet Izrael Állam fennállásának 70. évfordulójára írt az elmúlt héten. Az izraeli kormányfő méltatta azt az előrehaladást, amit Magyarország és Izrael elért a kétoldalú kapcsolatok építésében valamint a V4-Izrael együttműködés keretében. Netanjahu felidézte tavaly nyári budapesti hivatalos útját, melynek során megtapasztalta azt az erős támogatást, amelyet a magyar kormány nyújt a helyi zsidó közösségnek öröksége megőrzéséhez és felvirágoztatásához.

Nem vállalja az újabb négy évre szóló megbízást Fazekas Sándor, az agrártárca vezetése helyett a Fidesz-frakció munkáját erősítené az új kormányzati ciklusban – jelentette be a Magyar Időknek adott interjúban a földművelésügyi miniszter. Az utódját már kijelölték, személyéről hamarosan a miniszterelnök ad tájékoztatást. Az átalakításokkal kapcsolatban a visszavonuló kormánytag nem árult el részleteket, csak annyit mondott, vidékfejlesztési téren új feladatok kerülhetnek a tárcához.

A 3-as metróvonal felújításával kapcsolatban több állomás speciális akadálymentesítéséről döntött a Fővárosi Közgyűlés, a vonal 20 állomása közül 18 akadálymentesen lesz megközelíthető. A testület „a mozgásukban korlátozottak helyzetének további javítása érdekében” döntött „speciális akadálymentesítésről”, úgynevezett ferdepályás liftek építéséről öt állomáson. Ezek az Arany János utca, a Ferenciek tere, a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Klinikák. A képviselők a Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek által jegyzett előterjesztést vita nélkül 31 igen szavazattal, egyhangúlag fogadták el. A Fővárosi Közgyűlés döntött arról is, hogy a Dózsa György út metróállomás akadálymentesítését a metróvonal északi szakaszának felújítása után, a forgalomba helyezést követően végzik majd el, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével (MEOSZ) kötendő – a testület által szerdán jóváhagyott – megállapodás szerint legkésőbb 2020 szeptember végéig.

Július elsejétől drágább lesz Budapesten taxival utazni: a jelenlegi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedik, a kilométerdíj 20 forinttal, a percenkénti várakozási díj pedig 5 forinttal nő a Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében. A taxisok javaslatára módosított taxirendelet szerint július elsejétől a kilométerdíj 280-ról 300 forintra nő, a percenkénti várakozási díj pedig 70-ről 75 forintra. A Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett javaslatot 18 igen szavazattal 5 nem ellenében és 5 tartózkodás mellett fogadta el a testület.

A 25-35 éves korosztály gyermekvállalását ösztönözné kiemelten a negyedik Orbán-kormány – írja a hvg.hu a birtokába jutott dokumentum szerint. A munkaanyagot az Emberi Erőforrások Minisztériuma készítette. A hvg.hu információi szerint a gyermekvállalás további ösztönzésével egy időben, sőt azt megelőzve az egyik

 

kiemelt cél a dokumentum szerint a lakosság egészségi állapotának javítása, a várható élettartam növelése újabb prevenciós programokkal, intézményi fejlesztésekkel, és az egészségügy területén új eszközök beszerzésével. Az intézkedéscsomag második helyén a várandósság és szülés körülményeinek javítása szerepel. A lap azt írja, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma által készített koncepció ezen a ponton önkritikusan elismeri, hogy sok a hiányosság Magyarországon, megemlíti például, hogy 2016-ban itthon a hat év alatti gyermeket nevelő nőknek mindössze 10,2 százaléka dolgozott részmunkaidőben, miközben az uniós átlag 39,1 százalék, Hollandiában viszont ez az adat 83,3 százalék.

A klímaváltozás okozta károk megelőzése sokkal fontosabb és olcsóbb, mint a kárenyhítés – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök a Győr-Moson-Sopron megyei Mezőörsön, a Magyar Műhely Közhasznú Alapítvány 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. Az alapítvány által működtetett általános és középiskola diákjainak tartott, videókkal, fotókkal és kísérletekkel illusztrált előadásában az államfő arról is beszélt, hogy a klímaváltozás milyen társadalmi, szociális és egészségügyi problémákat okoz. Hozzáfűzte, hogy ha a diákok tenni szeretnének a mindennapokban a klímaváltozás ellen, akkor sokat segít, ha a vízfogyasztás csökkentésére, a szelektív hulladékgyűjtésre és a fosszilis energiák használatának visszaszorítására törekszenek. Mindezek mellett olyan szakemberek lehetnek belőlük, akik szárazságtűrő növényeket nemesítenek, olyan városokat terveznek, amik az ökológiai lábnyomukat úgy csökkentik, hogy közben az életszínvonal megmarad és energiatárolókat terveznek, mert a jövőben ezekre nagy szükség lesz.

Nyilvánosságra került egy hangfelvétel az LMP április 14-ei etikai bizottsági meghallgatásáról az egyik videomegosztó oldalon. A 27 másodperces felvételen, amely Sallai R. Benedek távozó LMP-s országgyűlési képviselő és Hadházy Ákos, a párt korábbi társelnökének összetűzését rögzíti, trágár stílusú kiabálás és dulakodás hallatszik. Hallható, amint a tanúként meghallgatott Hadházy Ákos beszéde alatt Sallai R. Benedek bírálja a hozzászólást, majd személyeskedő, trágár kijelentéseket tesz. Később dulakodás hallatszik és egy másik hang kiált rá Sallai R. Benedekre: „Robi, Robi”.

Lemondott XV. kerületi polgármesteri tisztségéről Hajdu László, aki a Demokratikus Koalíció (DK) képviselőjeként a májusban megalakuló Országgyűlésben folytatja munkáját. Az ellenzéki politikus azt is közölte, hogy ideiglenesen Németh Angéla alpolgármester veszi át a városrész irányítását, és a DK az utódlásáról döntő időközi választáson is akarja indítani. Gy. Németh Erzsébet a sajtótájékoztatón jelezte: kezdeményezte a taxitarifák emeléséről szóló javaslat visszavonását, mondván: a város vezetői a budapestiek helyett a fuvarszervezők érdekeit képviselik. A DK politikusa azt is mondta, elfogadhatatlannak tartja, hogy a kerületi polgármesterek „hoci-nesze alapon” megszavazzák egymás parkolási díjainak emeléseit.

A Demokratikus Koalíció arra kéri a Nemzeti Választási Bizottságot, hogy ismételtesse meg a szavazást abban a három, ukrán határhoz közeli körzetben, ahová szervezetten szállítottak határon túli kettős állampolgárokat voksolni. A párt helyettes szóvivője felhívta a figyelmet, hogy az esetet a Kúria is törvényellenesnek mondta ki. Az „ukrán szavazatvásárlás nem csak választási csalás, hanem hazaárulás is” – értékelte Rónai Sándor, aki szerint „bicskanyitogató”, hogy a kormány azzal kampányolt, hogy Magyarország dönt, miközben tömegével szervezete az ukrán „importszavazókat”. Kérdésre válaszolva úgy becsülte, hogy több ezer ukrán állampolgárról lehet szó. Hangsúlyozta, hogy 24-25 ezer szavazattal meg lehetett nyerni egy körzetet. A helyettes szóvivő hozzátette, nincs kis csalás és nagy csalás, csak csalás van és ahol csalás történt, ott meg kell ismételni a választást.

Országos adománygyűjtést szervez a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE). A civil szervezet 600 fiatal önkéntese pénteken és szombaton 19 budapesti és vidéki CBA, illetve Príma bolt előtt gyűjt tartós, illetve diabéteszes élelmiszereket, háztartási szereket és ruhákat a rászoruló időseknek. Török Krisztina, a NOE elnökségi tagja azt mondta, a „Ránk is lehet számítani!” mottóval meghirdetett akciót  – amely része a Családok évének – a generációk közötti szolidaritás április 29-i európai napjára időzítették; aznap, vasárnap a fiatalok személyesen adják majd át az adományokat. A gyűjtést Budapesten a józsefvárosi Corvin Plaza Príma boltjában, valamint a pesterzsébeti CBA-áruházban tartják, továbbá vidéki helyszíneken: Zsámbékon, Érden, Kecskeméten, Szegeden, Kisteleken, Kondoroson, Debrecenben, Szolnokon, Mórahalmon, Győrben, Újkígyóson, Szombathelyen, Mezőberényben, Várpalotán és Doboz településen.

Ártatlannak mondta magát az emberölésben a bőnyi rendőrgyilkossággal vádolt Győrkös István a Szombathelyi Törvényszéken, az ügy elsőfokú tárgyalásán. A 78 éves férfit, aki a hungarista Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szervezet alapítója, emberöléssel és lőfegyverrel visszaéléssel vádolja az ügyészség. A vádlott egyelőre nem tett vallomást, viszont azt kérte a bíróságtól, hogy a helyszínen, vagyis bőnyi házában tartsanak tárgyalást. Ezután a tanácsvezető bíró ismertette a férfi korábbi vallomásait, amelyekben Győrkös István következetesen tagadta, hogy ő lőtte le a rendőr őrnagyot 2016. október 26-án. A nála tartott házkutatáskor csak azután húzta meg véletlenül a ravaszt, hogy őt lövés érte – állította. Ennek azonban a tárgyaláson meghallgatott tanúk vallomásai ellentmondtak, szerintük a vádlott lőtt először, a rendőrök csak viszonozták a tüzet.

Közös nyilatkozatban hívják fel a figyelmet a közel-keleti keresztényüldözésre Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország görögkatolikus püspökei. A Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Eugeniusz Popowicz lengyel görögkatolikus püspök, Ladislav Hučko cseh görögkatolikus püspök és Ján Babjak szlovák metropolita jegyezte nyilatkozat aláírói közös erővel kívánják felhívni a figyelmet „azon keresztény testvéreink kimondhatatlan szenvedésére, akik keresztényüldözés és háborús konfliktusok miatt hazájukat elhagyni kényszerültek”. „A szolidaritás és a szeretet azt diktálja, hogy a politikai hatalmak képviselőihez és Európa polgáraihoz forduljunk, arra kérve őket, hogy vegyék komolyan fontolóra ezen ártatlan emberek bevándorlását, akik Európában keresnek menedéket” – írják.  „Püspökként felajánljuk imáinkat, együttérzésünket, valamint a keresztény lelkiségük gyakorlásának lehetőségét egyházmegyéinkben. Ugyanakkor, az átfogó segítségnyújtás érdekében, figyelembe kell vennünk szociális helyzetüket is, amellett, hogy pozitív, befogadó közeget teremtünk számukra” – teszik hozzá.

Az országgyűlési őrség által kihirdetett intézkedés szerint, amelyet elsőként az Index vett észre, május 8-án reggel hat órától a szükséges ideig, de legfeljebb 14 óráig lezárják a Kossuth teret egészen a 2-es villamos vonaláig. Az indokolás szerint a parlament alakuló ülésének a hivatalos programja kiterjed a térre is, és a megválasztott képviselők mellett több védett személy is részt vesz a rendezvényen. „A területlezárás hiányában nem lenne biztosítható a hazai védett személyek, az országgyűlési képviselők, a rendszeresen érkező diplomáciai küldöttségek, illetve külföldi védett személyek szabad mozgása” – áll az indokolásban. A döntés azért érdekes, mert május 8-án lesz egy újabb kormányellenes tüntetés, de délután öt órakor, így elvileg a lezárás ezt az időszakot már nem érint, viszont egy másik kezdeményezés már hajnalban élő láncot vonna a Parlament köré.

Külpolitika:

A brit Munkáspárt legkésőbb július végéig „rendezi” a párton belüli antiszemita ügyek „óriási többségét” – közölte Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki parlamenti erő vezetője. Ígéretét a brit zsidó szervezetek kétkedéssel fogadták. Corbyn, aki kedd este tárgyalt a legnagyobb brit zsidó szervezetek vezetőivel a Munkáspárton belüli antiszemita megnyilvánulásokról hangsúlyozta, hogy „elsődleges fontosságú” feladatának tekinti a zsidóság részéről felmerülő „panaszok kezelését”. A 300 ezresre becsült brit zsidóság két legnagyobb érdekképviseleti csoportja, a Board of Deputies of British Jews és a Jewish Leadership Council – amelynek vezetőivel Corbyn előző este tárgyalt – szerdán közzétett közös nyilatkozatában ugyanakkor „csalódást keltőnek” és „elszalasztott lehetőségnek” nevezte a Munkáspárt vezetőjével tartott megbeszélést. Jonathan Goldstein, a Jewish Leadership Council vezetője a BBC rádiónak nyilatkozva szerdán úgy fogalmazott, hogy Corbyn „mindaddig hajlandó beszélgetésbe bocsátkozni, amíg meg nem kérik, hogy tegyen is valamit, akkor viszont csak bámul és a vállát vonogatja”.

Jason Greenblatt, Donald Trump amerikai elnök közel-keleti békeügyi megbízottja rámutatott, hogy az izraeli-gázai határ menti tüntetéseket a Hamász a zsidó állam megtámadására használja. „A Hamász és más terrorista csoportok energiájukat és erőforrásaikat a gázai palesztinok bátorítására fordítják, hogy rendezzenek tüntetéseket és kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálják a határkerítést,” – mondta Greenblatt az Amerikai Zsidó Bizottság női vezetői táborának tavaszi ebédjén tartott beszédében. „Egyes esetekben a Hamász a tiltakozások leple alatt támadásokat hajt végre az izraeli csapatok ellen és bombákat helyez el a határkerítés mentén” – tette hozzá. Greenblatt a közel-keleti helyzetről is megosztotta nézeteit. Elmondása szerint „jó hírek” is vannak a régióban, beleértve Izrael lehetőségeit, hogy jobb kapcsolatokat alakítson ki a többi arab országgal.

Jiszráel Kac izraeli közlekedési és hírszerzési miniszter szerint az Iránnal 2015-ben megkötött nemzetközi atomalkut alapvetően át kell alakítani, vagy el kell törölni – jelentette a Jediót Ahronót. Jiszráel Kac ismertette véleményét az izraeli kormányzati körökben már számtalanszor bírált, Barack Obama volt amerikai elnök által megkötött atomegyezményről. Közölte, hogy álláspontjára jelentős hatással volt Donald Trump amerikai elnök Irán elleni fenyegetése Emmanuel Macron francia elnökkel tartott keddi megbeszélésén. Az izraeli miniszter szerint Irán csak gazdasági megszorításoktól tartva tett engedményeket, és a Nyugat hibát követett el azzal, hogy nem tartotta fenn nyomását Teheránnal szemben, és túlzottan hamar aláírta vele az egyezményt 2015-ben. „Macronnak és európai kollégáinak meg kell érteniük, hogy ha ma erős nyomás alá helyezik Iránt, azzal megelőzhetnek egy holnapi erőszakhullámot, talán egy háborút”- jelentette ki Jiszráel Kac.

A 2015-ös iráni atomalkunak jelenleg nincs alternatívája – szögezte le Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő. „Támogatjuk az egyezmény jelenlegi formájának megőrzését” – hangsúlyozta Peszkov. „Úgy véljük, hogy pillanatnyilag nincs alternatívája” – tette hozzá. Kreml-szóvivő megkérdőjelezte, hogy megismételhető-e az a több ország részvételével folytatott, míves diplomáciai munka, amely elvezetett a 2015 nyarán létrejött nemzetközi megállapodáshoz. „Azok az erőfeszítések elismerést érdemelnek” – nyomatékosította. „Kétlem, hogy egy ilyen sikeres munkát meg lehetne ismételni a jelenlegi feltételek mellett” – vélekedett.

Amennyiben a biztonsági körülmények adottak lesznek, akkor Magyarország 5 millió euró (mintegy 1,5 milliárd forint) értékben kórházat fog építeni Szíriában. A beruházás hozzá fog járulni ahhoz, hogy minél többen és minél előbb haza tudjanak térni hazájukba, és ott megfelelő ellátást kapjanak – közölte Szijjártó Péter az Európai Unió és az ENSZ által Szíria megsegítésére szervezett brüsszeli donorkonferencia szünetében. A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: a szíriai helyzet és annak rendezése nem választható el az Európát sújtó migrációs válságtól abból a szempontból, hogy a térségben zajló konfliktusok jelentik annak egyik legfőbb okát. Szijjártó Péter kijelentette: alapvető irányváltásra van szükség az Európai Unió migrációs politikájában. Ahelyett, hogy az unió arra biztatná az embereket, hogy Európába jöjjenek, a kiváltó okok megszüntetésére kell fókuszálni, és odavinni a segítséget, ahol arra szükség van, annak érdekében, hogy az emberek otthon vagy otthonuk közelében maradhassanak.

Nemzetközi akció keretében letartóztatták a világ egyik legkeresettebb hackerét, egy 19 éves horvát állampolgárt – közölte a horvát belügyminisztérium. A Webstresser.org volt az egyik legnagyobb olyan internetes szolgáltatás, amelyen keresztül a felhasználók célzott túlterheléses kibertámadásokat (DDoS) hajthattak végre kiválasztott honlaptulajdonosok ellen az egész világon: 2018 áprilisáig a Webstresser 136 ezer regisztrált felhasználója közel 4 millió támadást indított különböző bankok, üzleti szektorok és állami intézmények ellen. A honlapot egy 19 éves horvát állampolgár irányította. A rendőrség azzal vádolja őt, hogy súlyos bűncselekményt követett el informatikai rendszerek, programok és adatok ellen, amiért nyolc évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

Bejelentette lemondását Cristina Cifuentes, a madridi autonóm regionális kormány diplomahamisítási botrányba keveredett konzervatív néppárti elnöke, miután megjelent a sajtóban egy bolti biztonsági kamera felvétele arról, hogy 2011-ben lopáson érték. A politikus elmondta: már korábban eldöntötte, hogy a diplomaügy miatt lemond, és azt eredetileg május 2-án akarta megtenni, de a közzétett felvétel miatt előrehozta a bejelentést. „Akaratlan hibának” nevezte a hét évvel ezelőtt történteket, és mint mondta, a termékeket – két krémet – végül kifizette. Felidézte, hogy az eset egyébként a nyilvánosság előtt már ismert volt, és beszélt arról is, hogy korábban a felvétellel megpróbálták megzsarolni, ami miatt a rendőrséghez fordult.

Szerbia ugyanolyan mértékű lépéseket léptet életbe Horvátország ellen, mint amilyeneket Zágráb tett, amikor nemkívánatos személlyé nyilvánította Aleksandar Vulin szerb védelmi minisztert, és nem engedte be az országba egy megemlékezésre – hangsúlyozta Ivica Dacic szerb külügyminiszter. A szerb védelmi miniszter vasárnap vett volna részt a horvátországi szerb ortodox egyház liturgiáján, amelyet a jasenovaci koncentrációs tábor felszabadításának évfordulójára szerveztek. Egy nappal korábban azonban azt mondta: horvátországi látogatásáról, valamint részvételéről a mlakai megemlékezésen csak ő maga, valamint a szerb hadsereg parancsnoka, Aleksandar Vucic államfő dönthet, s kijelentésére válaszul a horvát külügyminisztérium nemkívánatos személlyé nyilvánította őt, mondván, hogy Horvátország szuverén állam, amely az Európai Unió és a NATO tagja, és a horvát törvényekkel összhangban a horvát intézmények döntik el, ki lépheti át az államhatárt. A horvát lépés felháborodást keltett Szerbiában, és több politikus is válaszlépéseket követelt.

A túlzsúfolt börtönöket tehermentesítendő, alternatív büntetés-végrehajtási formákról fogadott el törvényt a román képviselőház. A hétvégi börtönnel vagy közmunkával kombinálható házi felügyeletet a büntetés-végrehajtást felügyelő bíró rendelheti el az öt évet nem meghaladó szabadságvesztésre ítélt, jó magaviseletű rabok estében a minimális büntetési tétel felének letöltése után, ha a terhelt nem visszaeső, és nem valamilyen erőszakos bűncselekményért szabták ki büntetését. Az elítéltek így büntetésük nagy részét lakóhelyükön tölthetik belügyi alkalmazottak felügyelete alatt. Egy másik változat szerint büntetésüket hét közben lakóhelyükön, szombaton és vasárnap pedig külön erre a célra létesített központokban vagy a börtönben töltenék, egy harmadik változat szerint pedig részben lakóhelyükön, részben közmunkával.

Megkérdőjelezte az iráni elnök, hogy Donald Trump amerikai elnök „kalmárként”, mindenféle képesítés hiányában hogyan lehet képes döntéseket hozni a nemzetközi ügyek összetett világában. „Nincs semmiféle háttere a politikában, nincs háttere a jog világában, nem jártas a nemzetközi egyezmények terén. Hogy lehet képes egy kalmár, egy boltos, egy toronyház-építtető megítélni a nemzetközi ügyeket?” – tette fel a kérdést Haszan Róháni, utalva arra, hogy Trump korábban ingatlanfejlesztéssel foglalkozott, még mielőtt 2016-ban megválasztották az Egyesült Államok 45. elnökévé. Róháni beszédét élőben közvetítette az iráni televízió.

Életfogytiglani szabadságvesztést szabott ki egy koppenhágai bíróság Peter Madsen dán feltalálóra a fiatal svéd újságírónő meggyilkolásáért. A férfi saját kezűleg épített tengeralattjáróján ölte meg tavaly augusztusban a 30 éves Kim Wallt, akit feldarabolt, majd a tengerbe dobott a Dánia és Svédország közti szorosban.  Az ügyészség szerint Madsen beteges szexuális fantáziái kiélése céljából kínozta és gyilkolta meg az újságírónőt, aki azért szállt fel a búvárhajójára, hogy riportot írjon róla.

Gazdaság:
A megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszerből származó bevétel csaknem 12 százalékkal nőtt tavaly az egy évvel korábbihoz képest, meghaladta a bruttó 221 milliárd forintot, ennek több mint 51 százalékát a külföldi úthasználók fizették be – mondta Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) igazgatóságának elnöke. Kiemelte, hogy a 3,5 tonna össztömeg feletti járművekre érvényes HU-GO e-útdíj rendszer bevétele dinamikusan nőtt, az év közben megemelt költségvetési elvárást is felülteljesítette bruttó 4,7 milliárd forinttal tavaly. A növekedés oka a díjköteles úthálózat forgalmának erősödése, valamint a fizetős útszakaszok körének bővülése – jelezte Bartal Tamás. Hozzátette: Magyarország tranzit ország, ezért fontos, hogy az átutazók arányos részt vállaljanak a hazai úthálózat fenntartási és fejlesztési költségeiből.

Az Európai Bizottság (EB) jogszerűen utasította Magyarországot, hogy függessze fel a dohányipari vállalkozásokat terhelő egészségügyi hozzájárulás és az élelmiszeripari vállalkozások élelmiszerlánc-felügyeleti díjának alkalmazását addig, míg a hivatalos vizsgálat lezárul – közölte az Európai Unió Bírósága. A luxembourgi székhelyű uniós törvényszék ítélete szerint az Európai Bizottság korábban helyesen következtetett arra, hogy a két ügyben a hivatalos vizsgálati eljárás lezárásáig Magyarország nem kívánja felfüggeszteni a díjak alkalmazását.

Könnyű:

A magas kakaótartalmú csokoládé fogyasztása előnyösen hat a memóriára és az immunrendszerre, a közérzetre, csökkenti a stresszt és a gyulladást – állapította meg egy új kutatás. Két tanulmány mutatta be, milyen hatással van az emberi szervezetre akár az egy tábla csokoládéban található, nagy koncentrációjú kakaó. Az egyik tanulmányban idegsejtek elektromos aktivitást vizsgáló EEG-készülékkel mérték meg az idegrendszer működését 48 gramm 70 százalékos étcsokoládé fogyasztása után fél órával, majd két órával és azt találták, hogy növekedett az úgynevezett neuroplaszticitás, vagyis az agy képlékenységre való képessége.  A másik tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogyan hat a 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé fogyasztása az emberi immunsejtek génkifejeződésére, különös tekintettel a gyulladást segítő és gátló citokin jelzőmolekulákra. Többek között azt találták, hogy – bonyolult biokémiai folyamatokon keresztül – a kakaó hatására fokozódik a T-immunsejtek aktiválása, a sejtes immunválasz, valamint az érzékelésben részt vevő gének működése. Szakértők szerint további vizsgálatokra van szükség nagyobb létszámú résztvevővel, hogy pontosan meghatározzák, mit jelent mindez az immunrendszer és az agyműködés szempontjából, és megértsék az ok-okozati összefüggést a magas kakaótartalmú csokoládé és a megfigyelt előnyös hatások között.