Az Országgyűlés bizottsági struktúrája nem változik.

LÉTREJÖTT A PARLAMENTI FRAKCIÓK KÖZÖTTI MEGÁLLAPODÁS

 

Az Országgyűlés bizottsági struktúrája nem változik. Ugyanaz a tizenöt bizottság marad: tizennégy szakbizottság és a törvényalkotási bizottság, amelyben 2014-ben megállapodtak a frakciók – hangsúlyozta Gulyás Gergely szerdai sajtótájékoztatóján.

A Fidesz alelnöke az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő tárgyalások után elmondta, a tisztségviselők száma csekély mértékben nőtt azért, hogy a több ellenzéki frakció egymással meg tudjon egyezni. Ami nem volt könnyű, de a Fidesz-KDNP igyekezett ezt konstruktív módon elősegíteni – jegyezte meg.

Gulyás Gergely leszögezte, a bizottságok vezetésében sincs nagy változás. Az egyetlen változás az, hogy a népjóléti bizottságot az ellenzék fogja vezetni a kulturális bizottságot pedig a kormánypártok – fűzte hozzá. A tizenöt bizottságból a parlamenti mandátum aránynak megfelelően tízet a kormánypártok, ötöt az ellenzék fog vezetni – ismertette a Fidesz frakcióvezetője.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy egyetértés született a parlamenti tisztségviselők tekintetében is. Hozzátette, a kormánypártok három alelnököt, az ellenzéki pártok két alelnököt jelölnek az Országgyűlésbe. Az elnökre a Fidesz-frakció tesz javaslatot. Ezzel kapcsolatban elmondta, a kormánypárt továbbra is Kövér Lászlót jelöli az országgyűlés elnöki tisztségébe, és ezt az összes ellenzéki frakció tudomásul vette.