Kultúra határtalanul

Kultúra határtalanul

Deák Andrea, a Határtalan kultúra programsorozat vezetője beszélt az idei terveikről, de szóba került még a Zsidó Kulturális Fesztivál, valamint a Mazsihisz egy százalékos kampánya is.

Lassan itt a tél vége, hova készül idén a Határtalan kultúra?

Valóban megvárjuk, hogy vége legyen a télnek, mihelyst itt a tavasz, akkor útnak indulunk a Határtalan kultúra programsorozat keretében, amely a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) együttműködésével valósul meg idén is. Ha minden igaz, akkor április vége felé teszünk egy Szeged-Szabadka túrát, aminek a keretében megnézzük majd a két gyönyörűen felújított zsinagógát, amelyeknek a felújítását a magyar kormány támogatta. Ez a két épület Szegeden és Szabadkán nem csak a zsidóság, hanem a magyar kultúrának is fellegvára, a neológia azon fontos zsinagógái, ahol – többek között – először tartottak magyar nyelvű istentiszteleteket. A következő színhely az ismét Kárpátalja lesz, ahol megint megszervezzük a helyi Zsidó Napokat, idén Ungvár és Beregszász ad otthont ennek a többnapos rendezvénynek. Ősszel pedig a Kolozsvári Zsidó Napokra kerül sor, immár negyedik alkalommal, amelyek a tavalyi visszajelzések alapján már teljesen beépültek a város mindennapjaiba.

A Határtalan kultúra programsorozat az országon belül is kínál érdekességeket?

Most az előbb említett szegedi kirándulásunk lesz, a későbbiek majd a nyáron alakulnak ki.

Azt már lehet tudni, hogy mit visznek magukkal ezekre a rendezvényekre?

A program most alakul még, ez természetesen még a költségvetéstől is függ, de az már biztos, hogy a Bethlen Gábor Alap, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogat minket. Az már biztos, hogy Kárpátaljára eljön Nógrádi Gergely főkántor, de eljön velünk egy kolozsvári vendégtársulat is, akik tavaly náluk mutatták be a Jeruzsálem kedvesem című előadásukat.

Ön mellette Budapesten, a Mazsihisz szervezésében is szervez programokat, így a gyermekek számára rendezett matinékat is.

Ez így igaz, tavaly kezdtük el a vasárnaponkénti gyerekprogramok rendezését, nagy sikerrel, olyannyira, hogy rengetegen kérték, várták a folytatást. Mi a kérésnek eleget tettünk, ezért idén a Bonbon zenés matinésorozatot indítottuk el, az első előadást már meg is tartottuk. A folytatásra március 18-án kerül sor, Jancsi és Juliska, ahogy még nem láttátok címmel.

Nyár végén meg kezdődik a Zsidó Kulturális Fesztivál, mi lesz idén a sláger, a nagy durranás?

Augusztus 26-án kezdődik a Zsidó Kulturális Fesztivál, amelyből már ez lesz a huszonegyedik. Még tervezés alatt van az idei program, még nem tudok információt adni a fellépőkről. Ez a fesztivál hagyományosan fővárosi helyszínű, de idén biztosan lesz a ZSKF-nek Kiskunhalason is rendezvénye, valószínűleg a tavalyi siker után Pécsett is lesznek programok, nekem az a legnagyobb álmom, ha egyszer a fesztivál egy határontúli városban is megmutatná magát, legyen az Nagyvárad, Beregszász.

Ön is tevékeny szerepet vállal a Mazsihisz egy százalékos kampányában. Mit lehet tudni erről a programról?

Most kezdünk neki a kampánynak, fontos nekünk, hogy az adózó állampolgárok a felajánlásukkal szavazzanak bizalmat a Mazsihisz munkájának. Többször is felhívjuk majd mi is a figyelmet a NAV által bevezetett változásokra, ugyanakkor a hivatal egy könnyítést is bevezetett, mely szerint, ha valaki a Mazsihiszt támogatja idén – ha másként nem rendelkezik -, akkor öt éven keresztül automatikussá válik ez. Szerencsére évről évre emelkedik a támogatók száma.

Idén mi lesz a kampány középpontjában?

A Mazsihisz egészét mutatjuk be, tervezzük majd a különböző intézmények munkájának alapos megmutatását.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter