A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

Belpolitika:

Kiszivárgott a veronai busztragédia olasz vádirata. Eddig úgy lehetett tudni, hogy a magyar buszsofőr mellett két autópálya-mérnököt állítanak bíróság elé. Most lapértesülések szerint további három olasz szakembert is vád alá helyeztek. A veronai buszbaleset ügyében a legutóbbi hírek arról szóltak, hogy az áldozatok kártérítésre jogosult hozzátartozóit elmeorvosi vizsgálatnak vetették alá az ügyben érintett biztosítótársaság kérésére. Ezek után a kormány is azonnal lépett, és vizsgálatot kért a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) a biztosító miatt, elfogadhatatlannak nevezve a történteket. Az MNB is lépett és berendelte az érintett biztosítótársaság vezetőit. Az olasz hatóságok eddig a buszsofőrt és két autópálya-mérnököt gyanúsítottak meg, most viszont a Ripost azt írta, hogy ötre emelkedett az olasz szakemberek száma. Egyikük az A4-es autópálya érintett szakaszának felelőse, egy másik a szalagkorlátok építésének műszaki vezetője volt. A három újabb ember az ANAS vállalat dolgozója, ők tesztelték az autópálya szakaszait. Mindegyiküket halált okozó gondatlan közúti baleset okozásával vádolja a veronai ügyészség, 18 év börtönt is kaphatnak, ha elítélik őket – közölte a Pantheon olasz lap.

Két egészségügyi érdekvédő szervezet, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) futárral küldte el a sztrájk tárgyalások kezdeményezéséről szóló levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek – írta a Népszava. Az érdekvédők 15 pontban fogalmazták meg követeléseiket, s egyben jelezték azt is, hogy március 24-ére tüntetéssel készülnek – olvasható a lapban. A kormánynak öt napja van a válaszra, további hét nap alatt a követelésekről, illetve a sztrájk alatti szolgáltatásokról kell egyeztetni. Ha ez elmarad, akkor a bíróság dönt a szükséges ellátásokról – mondta a lapnak Soós Adrianna, FESZ elnök. A demonstráció ideje alatt a betegek az ügyeleti rendben szokásos ellátással számolhatnak, leállhat például a teljes adminisztráció, a tervezett és halasztható beavatkozásra nem készítik elő a betegeket, és nem küldenek a mosodába sem ruhát.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadta Lamberto Zanniert, az EBESZ kisebbségi főbiztosát, a felek megvitatták az ukrán helyzetet. Szijjártó Péter megállapította, hogy Ukrajna továbbra sem hajtja végre a Velencei Bizottság ajánlásait és továbbra sem kezdte meg az előírt konzultációkat az ukrán oktatási törvény végrehajtásáról.  Úgy vélte, Ukrajnának ez a viselkedése súlyosan sérti a nemzetközi jogszabályokat és az Európai Unió által megfogalmazott elvárásokat.  A külgazdasági és külügyminiszter elfogadhatatlannak és rendkívül súlyos incidensnek nevezte, hogy egy hónapon belül kétszer is támadás érte a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári központi irodáját.  Mint mondta, Ukrajnában a szélsőséges erők és eszmék egyre több teret nyernek, Kárpátalján folyamatosan megfélemlítik a helyi magyarokat. Szijjártó Péter azt is megismételte, hogy fontos az a magyar kezdeményezés, miszerint az EBESZ ukrajnai megfigyelő missziója hozzon létre állandó jelenlétet Kárpátalján.

Az MSZP-Párbeszéd szerint ma Magyarországon szociális válság van, az országnak „antiszociális kormánya van”, amely nem akarja a válságot megoldani. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, a Párbeszéd társelnöke azt mondta, ma Magyarországon válságban van minden olyan terület, amely az emberek életét befolyásolja. Ide sorolta az egészségügyet, a nyugdíjrendszert, a szociális ellátást és szerinte rezsiválság is van. A Jobbikkal való választási együttműködéssel kapcsolatban a miniszterelnök-jelölt akadémikusnak értékelte a visszaléptetéseket firtató kérdéseket, mert a Jobbik „kőkeményen” elutasította az együttműködést. Szerinte a Jobbik-szavazók majd eldöntik, hogy a kormányváltás érdekében átszavaznak-e az esélyesebb jelöltekre. Hozzátette: szerinte az MSZP-Párbeszéd, illetve a szövetséges pártok jelöltjei lesznek a legesélyesebb kihívók.

A Demokratikus Koalíció azt ígéri, hogy biztonságos mennyiségű gáztartalékot halmoz fel a magyarországi tározókban, ha kormányra kerül. A párt szóvivője azt mondta, hogy itt van az igazi tél, a „méregdrágán megvásárolt” gáztározókban viszont alig van tartalék gáz.  A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint a gáztározókban 2,5 milliárd köbméternyi tartalék van, de az európai készleteket számon tartó nemzetközi adatbázis szerint ez az adat hamis, mert a magyar tározókban csak 2,3 milliárd köbméter gáz van – közölte Gréczy Zsolt. Ráadásul ebből 1,2 milliárd köbméter biztonsági tartalék, amelyhez csak vészhelyzet esetén lehet hozzányúlni – tette hozzá. Informális tárgyalásokat már folytattak az LMP-vel, és nagyon gyorsan meg lehetne állapodni arról, hogy mely körzeteket engednének át a párt jelöltjeinek. Leszögezte: a DK és a Jobbik között „nem lesz koordinált együttműködés, ez egészen biztos”.

A Momentum Mozgalom bárkivel kész együttműködni a jelenlegi rendszer leváltása érdekében – jelentette ki Fekete-Győr András, az ellenzéki párt elnöke.  Szerinte az együttműködéshez három feltételnek kell teljesülnie: legyen hiteles, őszinte és integratív az ellenzéki jelölt, legyen matematikai esélye legyőzni a fideszes jelöltet, továbbá a többi párt lépjen vissza az esélyes javára. Fekete-Győr András szerint ezek a jelöltek azok, akik a politikából kiábrándult, bizonytalan szavazókat is el tudják majd vinni szavazni. Hozzátette: minderről március 5-e után érdemes beszélni. „Nekünk tök mindegy, hogy ki jobbikos, ki MSZP-s, ki DK-s, ki LMP-s, ha ezek a pártok együtt tudnak működni” – fogalmazott Fekete-Győr András. Arra a kérdésre, hogy a Momentum számára akár „a Jobbik is bevállalható-e a győzelem, változás érdekében?”, azt mondta: „persze”.

Eredményesen vizsgázott a vörös kód intézménye, a rendkívüli hideg miatt szombaton kiadott riasztás óta több mint harminc hajléktalan embert nem a számukra fenntartott, hanem más típusú szociális intézményekben helyeztek el – mondta el Czibere Károly. Közölte, az elmúlt három napban 154, utcán élő hajléktalan embert helyeztek el hajléktalanszállón, 33 pedig más típusú intézményben kapott helyet speciális szükségletei miatt. Az államtitkár elmondta azt is, hogy háromszor annyi hívás érkezett a diszpécserközpontokba, mint az átlagos napokon; szombaton, vasárnap és hétfőn összesen mintegy 1100 hívás kaptak ezek a központok.

A Magyar Honvédség haderőfejlesztési terve nyomán a magyar védelmi iparnak is számos lehetősége, feladata van – emelte ki a honvédelmi miniszter. Simicskó István azt mondta: a magyar védelmi iparban dolgozni megtiszteltetést és lehetőséget is jelent. Céljuk, hogy a Magyar Honvédséget ütőképes, jól felszerelt haderővé fejlesszék. Ezért arra törekszenek, hogy a magyar védelmi ipart ismét talpra állítsák, lehetőségekhez jusson. Elmondta: a Zrínyi 2026 elnevezésű honvédelmi és haderőfejlesztési terv is tartalmazza, hogy szükség van többek között fegyver-, lőszer-, lőporgyártásra. Ebben a tekintetben is új korszak, a fejlődés időszaka kezdődött el a Magyar Honvédségben – emelte ki.

A Modern városok program keretében meghirdetett soproni fejlesztések összértéke várhatóan meghaladja a 325 milliárd forintot – közölte a Miniszterelnökség megyei jogú városok fejlesztésének végrehajtásáért felelős államtitkára.  Simon Róbert Balázs elmondta, hogy a 2015. március 25-én Orbán Viktor miniszterelnökkel aláírt megállapodás szerint a soproni beruházások a közlekedést, a történelmi belváros műemlék épületeinek felújítását, a Fertő tó és környezete hatékonyabb turisztikai kihasználását, egy új ipari és gazdasági övezet kialakítását célozzák. Az önkormányzatnak a Miniszterelnökség eddig 80,1 milliárd forintot fizetett ki a különböző programelemek végrehajtására.

Már több mint 400 egyéni jelöltet jelentettek be az áprilisi országgyűlési választásra, 202-t már nyilvántartásba is vettek közülük a választási bizottságok. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint több mint 400 egyéni választókerületi jelöltet jelentettek be eddig, ebből 106 a Fidesz-KDNP, 49 az MSZP-Párbeszéd, 49 a Jobbik, 46 az LMP, 33 a Demokratikus Koalíció színeiben indul. Függetlenként négy jelöltet jelentettek be.  A Magyarországi Cigányok Fóruma – Összefogás Magyarországért Pártnak 16 jelöltje vár nyilvántartásba vételre, a Közös Nevező 2018 pártnak tíz. Összesen közel 30 jelölőszervezetnek vannak bejelentett, de még nyilvántartásba nem vett jelöltjei, összesen több mint 200.

Külpolitika:

Nagyon jelentős akcióra készül az izraeli hadsereg a terrorcselekmények megelőzése érdekében, különösen Hebronban és környékén – minderről Avigdor Lieberman beszélt. Az izraeli védelmi miniszter közölte, hogy a hadsereg hetente legalább 20-30 terrorista cselekményt akadályoz meg. Az Israel Hayom összeállítása szerint a politikus elmondta azt is, hogy a mostani terrorellenes műveletek, amiben a hírszerzési eszközöket egyesítik a legmodernebb felderítési technikákkal alkalmas lehet arra, hogy a hadsereg megakadályozza a merényletek többségét.

Az antiszemita incidensek száma 57 százalékkal emelkedett az Egyesült Államokban 2017-ben – derült ki az antiszemitizmus ellen küzdő Rágalmazásellenes Liga (Anti-Defamation League – ADL) jelentéséből. Az egyik legbefolyásosabb amerikai zsidó szervezet csaknem négy évtizede, 1979 óta készíti jelentéseit, és 1994 óta a tavaly regisztrált a legmagasabb szám.  A New York-i központú szervezet tavaly 1986 antiszemita esetről szerzett tudomást, a 2016-ban jegyzett 1267 után. Ezen belül 952 incidens vandalizmus volt, ennek aránya 86 százalékkal növekedett 2016-hoz képest. További 1015 eset zaklatás volt, közülük 163 zsidó intézmények elleni bombafenyegetés.  Jonathan Greenblatt, az ADL vezérigazgatója szerint ezt az „aggasztó” növekedést a szélsőjobboldaliak felbátorodása és az ország megosztó kommunikációja táplálja.  „A kevesebb udvariasság nagyobb intoleranciához vezetett” – mondta.

Helyén marad és újra szólni fog az úgynevezett Hitler-harang a németországi Herxheim am Berg protestáns templomában – így döntött a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő falu önkormányzata. A 10:3 arányban megszavazott határozat szerint a harangnak a helyén kell maradnia, hogy „ösztönzést adjon a megbékélésnek és figyelmeztessen az erőszakra és igazságtalanságra”. A vitatott harang 1934 óta lóg a Jakobskirche tornyában, a rajta látható horogkereszt és az Alles für’s Vaterland – Adolf Hitler (Mindent a hazáért – Adolf Hitler) náci felirat miatt azonban tavaly országos figyelembe középpontjába került, és a helyi gyülekezet szeptemberben úgy döntött, elnémítja a harangot, nehogy a templom és a falu szélsőjobboldali zarándokhellyé váljon. A Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) elnöke, Josef Schuster szeptemberben azt mondta, hogy a harangnak múzeumban lenne a helye, „felfoghatatlan, hogy egy ilyen harangot egyáltalán valaha kitettek egy templomban”. Előtte egy nyugdíjas tanárnő újságcikkben bírálta, hogy a templomban semmi sem utal a harang történetére.

Nemcsak Izlandon, Dániában is betiltanák a körülmetélést. A betiltást követelő aktivistáknak már 20 ezer aláírást sikerült összegyűjteniük. Ahhoz, hogy törvényjavaslat legyen belőle, 50 ezer aláírás szükséges. Még öt hónapig gyűjthetik a szignókat. Ha összejön, akkor parlamenti szavazás lesz arról, hogy 18 évre emeljék-e a beavatkozás korhatárát. A petíció szerint 6 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatnák azokat, akik 18 évesnél fiatalabb személy „külső nemi szerveit részben vagy egészben eltávolítják” – olvasható Jewish Telegraphic Agency beszámolójában. A körülmetélést egyfajta visszaélésnek, bántalmazásnak írják le. Az esetleges törvény a Dániában élő vallásos zsidókat és muszlimokat egyaránt érinteni. Nemrég Izlandon is téma lett a körülmetélés. A  reykjaviki parlament négy frakciója is támogatja azt a törvényjavaslatot, mely megtiltaná a gyermekek körülmetélését a szigetországban. Az indítvány benyújtói szerint egy csecsemő körülmetélése “sérti a gyermek jogait”. Bár elismerik a körülmetélés szokásának kiemelkedő szerepét a zsidó vallásban, valamint az iszlámban, véleményük szerint “a gyermek jogai előbbre valók, mint szüleik azon joga, hogy egy bizonyos vallás szellemében neveljék őt”.

Meggyőződését fejezte ki Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó, hogy az orosz titkosszolgálatok állnak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székházának hajnalban elkövetett felgyújtása mögött. A megyevezető azt írta: „Nekem személy szerint nincs semmilyen kétségem a felől, hogy a KMKSZ ungvári székházának a felgyújtását az orosz titkosszolgálatok inspirálták. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) többször szervezett provokációkat Kárpátalján.” Ennek alátámasztására Moszkal megemlítette a provokatív magyar szövegű információs táblák tavalyi kihelyezését a Beregszászi és Nagyszőlősi járásokban, a vereckei honfoglalási emlékmű tervezett felrobbantását tavaly októberben és a KMKSZ-székház elleni két héttel ezelőtti február 4-i támadást. Kedd hajnalban ismeretlen elkövetők betörték a KMKSZ Ungvár központjában található székházának az ablakát, és robbanószerkezetet vagy gyújtópalackot dobtak az épület belsejébe. A keletkezett tűzben teljesen megsemmisült az iroda három földszinti helyisége.

Az Oroszország által elrendelt tűzszünet ellenére légicsapás ért két szíriai várost a lázadók kezén lévő Kelet-Gútában, Damaszkusztól keletre – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat. Egy forrás a szíriai kormányerőktől azonban tagadja ezt. Az ENSZ szerint a felek nem tartják be a tűzszünetet, így segély nem juthat be, a sebesültek pedig ki. Helikopterek dobtak le két bombát Sifuníja városra, egy harci repülőgép pedig Aftarisz várost lőtte, a támadásban meghalt egy polgári személy – állítja az angliai központú OSDH, amelynek szerte Szíriában vannak aktivistái. A szíriai katonai forrás tagadta ezt a Reuters hírügynökség szerint. Jens Laerke, az ENSZ Humanitárius Segélyeket Koordináló Hivatalának szóvivője azt mondta: a felek nem tartják be a tűzszünetet, folyamatosan lőnek tüzérségi és kézifegyverekkel. Így segélyt nem lehet beszállítani a területre, onnan pedig nem lehet kihozni a betegeket, sebesülteket. „Élet-halál kérdése, hogy legyen egy 30 napos tűzszünet Szíriában, amint az ENSZ Biztonsági Tanácsa követeli” – jelentette ki, utalva a BT szombati határozatára.

A szaúdi televízióban jelentették be, hogy a 2015-ben a jemeni síiták ellen indított, de holtpontra jutott háború miatt leváltották Abdulrahman bin-Száleh al-Bunjan vezérkari főnököt. Egy nem részletezett átalakításra hivatkozva menesztették a védelmi minisztérium több tisztviselőjét is. Egy történelmi kinevezésről is szó esett: hivatalba lépett az ország első női miniszterhelyettese a munkaügyi és szociális tárcánál. Bár az egyenjogúságtól még messze állnak, megkezdődött a nők lassú felzárkóztatása az arab királyságban, például már nem tiltják nekik, hogy autót vezessenek, és sportmérkőzésekre is kilátogathatnak – írta az euronews.

Kolumbiában egyoldalú tűzszünetet hirdetett a márciusi választások idejére a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg nevű gerillaszervezet. Honlapja szerint az ELN négynapos fegyvernyugvást vállalt, egyúttal a béketárgyalások felújítására hívta a kormányt. Juan Manuel Santos kolumbiai elnök üdvözölte a gerillák lépését. A korábbi egyeztetések januárban szakadtak félbe, miután az ELN-t újabb, a biztonsági erők és csővezetékek ellen végrehajtott támadásokkal hozták összefüggésbe.

Ügyének kivizsgálásáig szabadlábra helyezte a prágai városi bíróság Száleh Muszlimot, a legfőbb szíriai kurd párt hét végén Prágában őrizetbe vett egykori vezetőjét – közölte Miroslav Krutina, a kurd politikus védője újságírókkal Prágában, a férfi bírósági meghallgatása után. Száleh Muszlimot török kérésre, nemzetközi elfogatóparancs alapján vette őrizetbe a cseh rendőrség. A cseh államügyészség Száleh Muszlim előzetes letartóztatását javasolta a bíróságnak, hogy a kurd vezető előzetesben várja ki a kiadatásáról hozandó döntést. A jogász szerint a bíróság azonban elfogadta a kurd politikus ígéretét, hogy együttműködik az ügyét kivizsgáló szervekkel, ezért szabadlábra helyezte őt. A 67 éves Száleh Muszlim a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia politikai szárnyának, a kurd Demokratikus Egység Pártjának (PYD) az egykori társelnöke. A PYD-t Ankara szintén terroristacsoportnak tartja.

Róma után Nápolyt is hótakaró fedte be, amely megbénította a légiforgalmat és a vasúti közlekedést is. A rendkívüli hidegben egy hajléktalan megfagyott a milánói vasútállomáson. Havazásra ébredt Nápoly és térsége. A ritkán eső hó megbénította a tömegközlekedést, a vasúti forgalmat és néhány órára lezárták a Capodichino nápolyi repülőteret. A dél-olaszországi városban zárva tartanak az iskolák és a hivatalok is. Hó fedi a Vezúv vulkánját is. A nápolyi piacon tréfából egy euróért árulják az előre megformázott hógolyókat. Második napja szünetel a tanítás Rómában is, ahol a hétfői sűrű havazás után megérkezett a fagy. Zárva tartanak a közhivatalok és akadozik a forgalom a jeges utak miatt. Hó alatt van Közép- és Dél-Olaszország nagy része is.

Rekordhideget mértek Ausztriában, a tiroli Brunnenkogelen: keddre virradó éjszaka mínusz 31,9 Celsius-fokot mutatott a hőmérő – jelentette az osztrák Meteorológiai és Geodinamikai Központ. A szintén alpesi Sonnblich csúcsán a rekordtól alig elmaradó mínusz 31,7 Celsius-fokot mértek, a Pitztal-gleccseren mínusz 29 Celsius-fok volt a hőmérséklet.  A lakott területeknél kihelyezett ausztriai mérőállomások közül a szintén tiroli Obergruglben volt a leghidegebb, ott mínusz 23,1 Celsius-fokot mértek. Az osztrák hírügynökség jelentésében megjegyezte, hogy kedd hajnalban a világon a leghidegebb az antarktiszi Wostock és Amundsen-Scott állomásokon volt: itt mínusz 58,2, illetve mínusz 53,8 Celsius-fokot mértek.

Sztrájkok bénították Belgiumot a szövetségi kormány vitatott nyugdíjpolitikája miatt, a több szektorra kiterjedő munkabeszüntetés már reggel fennakadásokat okozott Brüsszelben és az ország más részein. Brüsszelben hatból mindössze három metróvonalon közlekednek szerelvények, illetve a buszok és a villamosok többsége sem jár. A brüsszeli tömegközlekedési vállalat azt javasolta, hogy aki teheti, próbálja másképp elérni az úti célját. Az SNCB állami vasúttársaság tájékoztatása szerint a vonatközlekedésben is zavarokra kell számítani, különösen Vallóniában, Charleroi és Brüsszel között például csak minden tizedik vonat közlekedik. A belga kormány a következő években 11 milliárd eurót akar megspórolni gazdasági és szociális reformjai révén, és egyebek között azt tervezi, hogy 2030-tól 65 évről 67 évre emeli a nyugdíjkorhatárt, valamint beszünteti a bérek és segélyek inflációhoz igazítását a gazdaság versenyképességének javítása és a foglalkoztatottság növelése érdekében.

Megszűnt a nagyváradi Reggeli Újság, az egyetlen olyan romániai magyar lap, amelyet román befektetők hoztak létre, és tartottak fenn közel 14 éven át. Az Euro Media Kiadói és Sajtóház Rt. által kiadott lap 2004. március 8-tól heti hat számmal, majd később heti öt számmal jelentkezett, 2018-tól azonban már csak hetilapként jelent meg.  A lap szerkesztői a kiadvány honlapján közzétett közleményükben arra hívták fel a figyelmet, hogy tőlük is független és „előttük is homályos okok” vezettek az újság megszűnéséhez. Szerintük a lap tulajdonosai elmulasztották fizetni a nyomdai költségeket, és a nyomda megtagadta a Reggeli Újság kinyomtatását. A szerkesztőség tagjai közölték, a „szégyenteljes helyzetnek” ők ugyanúgy áldozatai, mint a lap előfizetői.

Rágalmazás és hitelrontás miatt pert indított az ORF osztrák közszolgálati műsorszolgáltató és Armin Wolf, a csatorna egyik műsorvezetője Hans-Christian Strache alkancellár ellen. Az ügy előzménye, hogy a jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) politikusa a Facebookon közzétett egy fényképet, melyen Wolf szerepelt, s azt írta rá, hogy „A hely, ahol a hazugságok hírré változnak: ORF”. Wolf nehezményezte, hogy még soha egyetlen politikus sem vádolta meg azzal, hogy hazudik. Az ORF pedig közölte, hogy bocsánatkérést várnak Strachétól. Az FPÖ vezetője már korábban is vádolta a közszolgálati médiát nyilvánosan baloldali elfogultsággal. Strache azzal érvel, hogy a Facebook-posztja azt is tartalmazta, hogy „szatíráról” van szó, ezért ez csak egy vicc, ugyanakkor az osztrák jognak megfelelően azt is meg kellett osztania a Facebookon, hogy a bíróság befogadta Armin Wolf keresetét, és döntés később várható az ügyben.

Japán sikeresen pályára juttatott egy műholdat, amelyet Észak-Korea gyanús tevékenységeinek megfigyelésére kívánnak használni.  A Japán Űrügynökség (JAXA) Kagosima prefektúrában lévő állomásáról, a Tanegasima Űrközpontból lőtték fel a Mitsubishi Heavy Industries hadiipari beszállító vállalat együttműködésével a H-2A F38-as rakétát, fedélzetén a felderítő műholddal. A rakéta 20 perccel később – pályára állítás után – rendben levált a műholdról. A kilövést eredetileg vasárnapra tervezték, a rossz idő miatt azonban kétszer is el kellett halasztani. Az optikai felderítő műhold feladatai között van az észak-koreai rakétarendszer fejlődésének monitorozása. Japán felderítő műholdjainak száma ezzel hétre emelkedett.

Gazdaság:

A munkaerő jelenlegi képzettségi szintjén a foglalkoztatottság megközelíti a csúcsát. A munkanélküliségi ráta és a foglalkoztatottság is hónapról hónapra egyre kisebb mértékű javulást mutathat majd. Elemzők szerint azonban jelentős tartalékok vannak még az egyelőre inaktív népesség, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak és a külföldre ingázók számát tekintve, aminek mozgósításához munkaerőpiaci eszközök bevetése mellett az oktatás és szakképzés területén is intézkedésekre van szükség. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint a 2017. november-2018. januári időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 436 ezer volt, 35 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 24 ezerrel, 174 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal, 3,8 százalékra csökkent.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője, arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaerőpiac egyre inkább közelíti a teljes foglalkoztatottságot, ezért látványos javulásra a továbbiakban nem lehet számítani. A munkanélküliségi ráta és a foglalkoztatottság is hónapról hónapra egyre kisebb mértékű javulást mutathat majd. Horváth András, a Takarékbank elemzőjének kommentárja rámutatott arra, hogy a legjobb munkavállalási korú, 20-64 éves korosztály 73,8 százaléka dolgozott, ami már érdemben meghaladja az EU28-ak 71,1 százalékos arányát, de további erőfeszítésekre van szükség a cseh gazdaság 76,7 százalékos mutatójának eléréséhez. Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője azt állapította meg, a feszes munkaerőpiac tovább hajthatja az átlagkeresetek emelkedését, így a belső keresletnek a tavalyihoz hasonlóan idén is fontos szerepe lesz a GDP növekedésében.

A korai virágzású kajszi- és őszibarackra veszélyes lehet a mostani erős lehűlés és az akár mínusz 20 fokos hőmérséklet – mondta az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. A január és a február tavaszias volt, és a március fordult téliesre, nem is akármilyenre. A legtöbb gyümölcsfajnál ez még nem jelent problémát, mert a rügyek nincsenek abban a duzzadt vagy megpattant állapotban, amelyben a nagy mínuszok rügyfagyást okoznának. Ám a kajszi- és az őszibarack fák közül a korán virágzók már a rügypattanás állapotában vannak, sőt a legkorábban virágzók két hét múlva akár már virágozhattak is volna, ha enyhe maradt volna az idő. Ezeknél a korán virágzó kajszi- és őszibarackfáknál mínusz 13-14 fok körüli hőmérsékletek már okozhatnak rügykárosodást. Ez még nem egyenértékű a terméskieséssel, mert ha sok virágrügy és virág lesz a fán, akkor még elkerülhető a veszteség.

Sport:
Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szerint fantasztikus elismerés a fővárosnak és a magyar sportnak, hogy 2019-ben Budapest lehet Európa Sportfővárosa. „Büszkék lehetünk erre a címre, a sportolóinkra, szakembereinkre, és Budapestre, hiszen ez a cím egyértelmű elismerése annak, hogy méltó házigazdái tudunk lenni nagyszabású sporteseményeknek, valamint, hogy a szabadidő- illetve az utánpótlássport terén is kiemelt szerepet töltünk be a nemzetközi sportéletben” – mondta az államtitkár. Emlékeztetett rá, hogy amíg 2006-ban hat, 2010-ben 34 kormány által támogatott világeseményt rendezett Magyarország, addig tavaly már 113-at.

Könnyű: