Zsidó-keresztény együttműködés a gyerekek gyógyulásáért 

 

 

Zsidó-keresztény együttműködés a gyerekek gyógyulásáért 

 

 

 

A mai napon, a hanuka kezdetén és ádventkor a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ultrahangos inhalátorkészüléket adományozott a református egyház Bethesda Kórházának egy régóta tartó együttműködés keretében. 
Az adventi időszakra esik a hanuka ünnepének kezdete és mindkét ünnep arról ad hírt, hogy a sötét tél közepén lassan nőni kezd a fény, mindkettő a remény éledésének ünnepe. Ezekben a napokban tesz egy újabb, egyszerre gyakorlati és szimbolikus lépést komoly múltra visszatekintő együttműködésük elmélyítésében a Magyarországi Református Egyház által fenntartott Bethesda Gyermekkórház és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége.
Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke december 13-án délelőtt 10 órakor átadta Dr. Velkey Györgynek, a Bethesda főigazgatójának szervezete adományát, egy ultrahangos kórházi inhalátort, azt az eszközt, amelyet a kórház orvosai kértek munkájuk megkönnyítésére.
A készülék beszerzése része annak az egyházi kórházak közötti együttműködésnek, amelyben részt vesz a katolikus egyház Szent Ferenc Kórháza és az Irgalmasrendi Kórház is: működésük összehangolásának célja az, hogy az egyházi kórházak átfogják a teljes emberi életet a születéstől az időskorig, az élet utolsó szakaszáig, mivel a MAZSIHISZ Szeretetkórháza az idősgondozás egyik legfontosabb magyar orvosi központja. Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke szerint ilyenkor, a fények ünnepeinek idején ébredünk rá különös erővel, milyen szorosan összeköt minket a felekezeteken átívelő szeretetközösség, a közös felelősség a betegek, a nélkülözők, vallásos és vallástalan magyarok iránt. Heisler az átadón arról beszélt, hogy a leghatékonyabb vallásközi párbeszéd a tevékeny segítségnyújtás. 
Velkey György főigazgató az adomány átvétele után megköszönte a MAZSIHISZ segítségét és kitért arra is, hogy a Bethesda Gyermekkórház és a zsidó szervezet között igen szoros, baráti kapcsolat alakult ki az elmúlt években. Külön köszönetet mondott azért, hogy a MAZSIHISZ éppen egy légzéssegítő berendezéssel lepte meg az intézményt, ugyanis a téli, hurutos időszakban erre a műszerre a kórházban fokozott igény mutatkozik.
Az esemény a közös hagyományokkal rendelkező egyházak közötti folyamatos együttműködésben rejlő társadalomépítő lehetőségekre, a magyar társadalom különböző közösségei közötti szolidaritás további erősítésének nélkülözhetetlenségére is fel kívánta hívni a figyelmet karácsony közeledtén, a hanukai gyertyagyújtás napjaiban.