A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

Magyarországnak világos álláspontja van a Közel-Keletről, nem harmadik szereplőkhöz igazítja a külpolitikáját – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter Jeruzsálem státuszával kapcsolatban a parlament külügyi bizottságának ülésén. Szijjártó Péter éves miniszteri meghallgatásán a testület jobbikos alelnöke, Gyöngyösi Márton felvetésére, miszerint Jeruzsálem Izrael fővárosaként való amerikai elismerése ügyében a magyar kormányzat „sunnyogott” azzal, hogy csak az EU és Izrael gazdasági kapcsolatairól beszélt, kijelentette: „Az nem sunnyogás, ha mi nem harmadik szereplőkhöz igazítjuk a külpolitikánkat”. Kiemelte: Magyarországnak világos álláspontja van a Közel-Kelet ügyében, bár „nem mi fogjuk megmondani, hogy ott mi történik”, vannak kívánságaink, például, hogy legyen béke, és mindenki biztonságban élhessen. „Hogy egy harmadik szereplő ezzel kapcsolatban tesz bejelentést, és nekem rohannom kelljen erre reagálni, azt nem fogadom el. Nem sunnyogás történt, hanem nem változott semmi a mi részünkről” – fogalmazott Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a kormány ezzel az üggyel eddig nem foglalkozott.

 

Nagy teljesítményű ultrahangos kórházi inhalátort ajándékozott a budapesti Bethesda Gyermekkórháznak a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége. A több százezer forint értékű adományt Heisler András, a szövetség elnöke, Kunos Péter ügyvezető igazgató, valamint Radnóti Zoltán főrabbi, a MAZSIHISZ rabbitestületének vezetője szerda délelőtt adta át Velkey Györgynek, a Magyar Református Egyház fenntartásában működő gyermekkórház főigazgatójának. A kórház rendelkezik légzés-segítő berendezésekkel, ám azok kisebb teljesítményűek annál, amelyet most a MAZSIHISZ-tól kaptak. Egy ultrahangos inhalátor esetében a nagyobb teljesítménynek azért van jelentősége, mert kórházi körülmények között egy ilyen jellegű műszer hosszú távú, fokozott igénybevételnek van kitéve. Az adomány átadása alkalmából Heisler András elmondta: sok szervezet dolgozik a zsidó-keresztény párbeszéd megteremtésén, ám ő maga az igazi párbeszédnek azt tartja, amelynek során segíthetünk is egymásnak, hiszen a MAZSIHISZ társadalmi felelősségvállalása nem csak elméleti, hanem gyakorlati indíttatású.

Még karácsony előtt megkapják a jogosultak a januárban esedékes családtámogatásokat, azaz a családi pótlékot, a gyermekgondozási segélyt (gyes) és a gyermeknevelési támogatást (gyed) – jelentette be Novák Katalin. Közölte, a posta december 15-én kezdi kézbesíteni az összegeket, az utalások pedig december 20-tól érkeznek a számlákra. Így legkésőbb december 22-re mind az 1,1 millió jogosult családhoz eljutnak a támogatások.

Döntött a kormány szerdai ülésén a Czeglédy-ügy kártalanítási folyamatáról – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. „A kormány fontosnak tartja, hogy az úgynevezett Czeglédy-ügyben a diákok és más érintett munkavállalók önhibájukon kívül ne szenvedjenek kárt” – írta a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Ezért a kormány szerdai ülésén döntést hozott a kártalanítási folyamatról, amelynek részletei rövidesen megjelennek a Magyar Közlönyben – közölték.

Az MSZP szerint legalább negyven százalékos béremelésre van szükség az egészségügyben, ezt költségvetési átcsoportosítással, például a „luxusberuházások” elhagyásával meg lehetne oldani. Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, úgy értékelt, hogy az elmúlt nyolc évben lényegében fizetőssé vált Magyarországon az egészségügy. Elmondta, egy 2017. novemberi adat szerint több mint 900 milliárd forintot költenek a magyarok fizetős egészségügyi szolgáltatásokra. Szerinte „mérhetetlenül alulfinanszírozott az egészségügy”, az elmúlt hét évben pedig duplájára nőtt a kórházi fertőzések száma, és egyes területeken „az országhatárokig érnek” a várólisták. Az első és legfontosabb a „bér, bér, bér”; napi két orvos hagyja el az országot, ezért drasztikus, minimum 40 százalékos béremelésre van szükség – hangoztatta.

Teljes káosz van az ellenzéki oldalon – mondta a Népszavának a Párbeszéd és az MSZP közös miniszterelnök-jelöltje. Karácsony Gergely szerint az emberek nagy része kormányváltást akar, de az ellenzék képtelen ezt az igényt megtestesíteni. „Ebből is az látszik, hogy valamit rosszul csinálunk” – fűzte hozzá. Az MSZP-vel való együttműködésről azt mondta, szerinte racionális gondolkodásra vall, ha egy szövetségben indul a legnagyobb támogatottságú baloldali párt és az a politikus, aki a felmérések szerint a legnépszerűbbnek számít. Az MSZP és a Párbeszéd 2018-as választási szövetségében a politikus elsősorban még a Demokratikus Koalícióra és az Együttre számít, bár pillanatnyilag mindkét párt elutasítja ezt a fajta együttműködést. „Remélem, hogy felülbírálják az álláspontjukat” – mondta.

Többen a külföldre költözést tervezgetik a veronai buszbaleset áldozatainak hozzátartozói közül, mert úgy érzik, itthon egyedül hagyták őket: ahogy mondták, senki nem akarja igazán kideríteni az igazságot a tragédiával kapcsolatban. Az áldozatok rokonai közül többen a napokban tértek vissza Olaszországból, ügyvéddel egyeztettek, és átnézték a kinti nyomozás iratait – írja a blikk.hu. A magyar hatóságok nem tesznek semmit, állítólag újabb információkra várnak az olasz kollégáktól – panaszkodott az egyik hozzátartozó. Az olaszok viszont azt várják, hogy mikor indul meg itthon is a büntetőeljárás. Kint ugyanis csak a konkrét balesetről, illetve a kártérítésről tárgyalhatnak, az üzemeltető cég felelősségének megállapítása az itthoni bíróság dolga – nyilatkozta az egyik családtag.

Az elsőfokú ítélet kihirdetéséig fenntartják a Teréz körúti robbantással vádolt férfi előzetes letartóztatását. Az ügy első tárgyalási napját 2018. január első hetében tűzi ki a bíróság. Tavaly szeptember 24-én éjjel robbantottak a főváros VI. kerületében, a Teréz körúton egy földszinti üzlethelyiségnél. A detonációban két rendőr megsérült, a gyalogos rendőrjárőr páros nőtagja életveszélyesen, a férfi súlyosan. A rendőrök nyolc hónap után, idén júniusban álltak újra szolgálatba. A robbantás gyanúsítottját 2016. október 19-én Keszthelyen fogták el a Terrorelhárítási Központ emberei.

Külpolitika
Több tucat palesztint vettek őrizetbe az izraeli biztonsági erők szerdára virradó éjjel Ciszjordániában, köztük Hasszan Juszef sejket, az iszlamista Hamász szervezetének egyik helyi vezetőjét – jelentette a The Times of Israel. A biztonságiak közlése szerint az éjjel 32 palesztint fogtak el a megszállt Ciszjordánia különböző részein terrortevékenységben és erőszakos zavargásokban való részvétel gyanújával. Hasszan Juszef sejket, a Hamász egyik alapítóját és ciszjordániai vezetőjét Rámalláhban vették őrizetbe a Sin Bet belbiztonsági szolgálat emberei. Őt a közelmúltban engedték szabadon bírósági ítélet nélküli, adminisztratív fogságából, miután az utóbbi években többször is letartóztatták. Juszef a hét elején erőszakos tüntetésekre szólította fel a palesztinokat Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő bejelentése ellen. Trump múlt szerdai deklarációja óta naponta tüntetnek a palesztinok Ciszjordániában, s tiltakozásuk általában erőszakos zavargásokká, összecsapásokká fajul az izraeli biztonságiakkal.

Ysrael Katz, izraeli hírszerzési miniszter egy szaúd-arábiai lapnak adott interjújában arról beszélt, hogy a zsidó állam elfogadhatónak tartaná, ha egy átfogó békemegállapodásban Rijád központi szerepet játszana – írta a Jerusalemonline. A portál összeállítása szerint Katz az interjúban meghívta Mohammad bin Salman szaúdi koronaherceget egy izraeli látogatásra. A miniszter arról is beszélt, hogy a mostani politikai helyzetben Szaúd-Arábia egyértelmű kezdeményezőként léphetne fel a béke érdekében, mivel bár az Egyesült Államok közölte, hogy nekik van tervük, de azt egyelőre részletesen senki semismeri. A zsidó álalm hírszerzési minisztere arról is beszélt, Teherán Szíria és Libanon destabilizálásban érdekelt, és Irán valóban veszélyezteti a mostani libanoni kormány pozícióját.

Izrael és Szaúd-Arábia együttműködését sürgette az iráni fenyegetéssel szemben Avigdor Lieberman, izraeli védelmi miniszter a Defense magazinban megjelent tanulmámyában. Az Israel Hayom összeállítása szerint a politikus többrek között arról írt, hogy a Közel-Keleten az igazi szakadék a radikálsiok és a mérsékeltek között található. Izraelnek azokkal az erőkkel kell együttműködnie, akik nem valamilyen középkori államban gondolkoznak, hanem azokkal, akik számára a gazdasági fejlődés és a minél nagyobb jólét biztosítása az elsődleges. Lieberman külön kiemelte a kurdok és kersztény közösségeket. Közölte, hogy a térség pragmatikus erőinek közös frontba kell tömörülnie a fanatikusokkal szemben.

Az iszlám országok vezetői Palesztina fővárosává nyilvánították Kelet-Jeruzsálemet szerdán, isztambuli találkozójukon elfogadott zárónyilatkozatukban – jelentette az NTV török hírtelevízió. Az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) egy héttel azután tartott rendkívüli tanácskozás, hogy Donald Trump amerikai elnök Izrael fővárosaként ismerte el Jeruzsálemet. Trump döntése a legtöbb muzulmán országban éles bírálatokat váltott ki, majd Törökország, a szervezet soros elnökeként rendkívüli tanácskozásra hívta össze az OIC-t. A szervezet szerdán arra kérte a nemzetközi közösség egészét, hogy „a megszállás alatt álló” Kelet-Jeruzsálemet ismerje el Palesztina fővárosaként.

Washington elvesztette közvetítő szerepét az izraeli-palesztin békefolyamatban azáltal, hogy Jeruzsálemet ismerte el a zsidó állam fővárosaként – közölte Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke az OIC ülésén. Abbász egyúttal leszögezte: a palesztinok a jövőben már nem engedik meg az Egyesült Államoknak, hogy részt vegyen a békefolyamatban. Hangsúlyozta azt is, hogy nem lesz stabilitás a térségben, amíg Kelet-Jeruzsálem nem Palesztina fővárosa.

  1. Abdalláh jordániai király beszédében elmondta: Jeruzsálem muzulmán és keresztény identitásának megváltoztatása a terrorizmust és a radikalizmust segíti elő. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a zsidók és a palesztinok közötti béke elérésére a kétállami megoldás az egyetlen választási lehetőség. Felszólalásában II. Abdalláh arra szólította a muzulmán országokat, hogy tegyék félre nézeteltéréseiket és álljanak ki Jeruzsálemért.

Haszan Róháni iráni elnök szerdán Twitter-üzenetben azt írta: Trump döntése azt mutatja, hogy Washington nem tartja tiszteletben a palesztin nemzet legitim jogait és csak a cionista érdekek védelmére törekszik. Róháni a csúcstalálkozó keretében kifejtette: a cionisták idegenek a Közel-Keleten, de a múlt század elejétől „betolakodtak” a régióba és „elvetették ott a terrorizmus, valamint az erőszak magvait”. Az iráni elnök végül kiemelte: országa előfeltétel nélkül kész együttműködni minden muzulmán országgal Jeruzsálem megvédése érdekében.

Milos Zeman cseh államfő Prágában kinevezte az Andrej Babis miniszterelnök vezette új cseh kormányt. A kormányfővel együtt 15 tagú kabinetben a miniszteri tisztségeket az októberi képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom képviselői és párton kívüli személyiségek töltik be. Martin Stropnicky korábbi védelmi miniszter lett az új külügyminiszter. Karla Slechtová, az eddigi regionális fejlesztési miniszter ezentúl a védelmi tárcát fogja irányítani, míg az új pénzügyminiszter Alena Schillerová, aki eddig a tárcavezető helyettese volt.

Tovább lehet lépni az Egyesült Királyság uniós kiválásáról szóló egyeztetések második szakaszára, a távozás főbb feltételeiről ugyanis megfelelő megállapodásra jutottak a feleknek, de vannak még tisztázásra váró kérdések – szögezte le az Európai Parlament (EP) nagy többséggel elfogadott határozatában. A képviselőtestület strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyott dokumentumban rámutattak, hogy a rendezett kilépés előkészítése terén számos kérdés még függőben van, amelyeket az egyezmény véglegesítése előtt mindenképp tisztázni kell. Emellett aláhúzták: a kiválási megállapodást ezután egyértelmű jogi szövegbe kell foglalni.

Számos képviselő bírálta az Európai Parlament ülésén, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke „hatástalannak” és „rendkívül megosztónak” nevezte a kötelező menekültügyi kvótákat egy frissen közzétett dokumentumban. Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke elmondta, nem ért egyet azzal, hogy hatástalan lenne a menedékkérők elosztására szolgáló uniós mechanizmus, annak keretében ugyanis 32 ezer embert áthelyeztek az elmúlt két évben, ami a jogosultak több mint 90 százalékát jelenti. Guy Verhofstadt, az EP liberális frakcióvezetője arról számolt be, hogy „megdöbbentette” Tusk vezetői ütemterve, amely „teljességgel aláássa az Európai Bizottság megközelítését”. Hozzátette, együttes, európai megoldást kell találni a menekültválságra. Ska Keller, a zöldpárti frakció társelnöke úgy vélekedett, hogy Donald Tusk „hátba támadta” a bizottságot.

Varsó új nyitást szeretne a Brüsszellel folytatott párbeszédben, ezt a hozzáállást viszont Brüsszeltől is elvárja – jelentette ki a Gazeta Polska című konzervatív napilapnak adott interjúban Mateusz Morawiecki új lengyel kormányfő. Az úgynevezett régi Európa államainak „meg kellene érteniük, hogy az +új Európa+ országai, köztük Lengyelország, már megszilárdult demokráciák”, hogy stabil gazdasággal rendelkező, „öntudatos és érett nemzeti közösségekről” van szó. Morawiecki szerint az Európai Unió politikájában felismerhető, hogy pontosnak bizonyultak a Jog és Igazságosság (PiS) kormányának diagnózisai. Lengyel ihletésű példaként említette azt, hogy az EU lépéseket kezdeményez az áfacsalásokat elkövető maffiák, az adóparadicsomok ellen, valamint hogy a brüsszeli elit kezdi beismerni, a migrációs válság megoldásában nem váltak be a kötelező menekültátirányítási mechanizmusok, a kvóták.

Az olasz államfő december utolsó napjaiban oszlatja fel a római parlamentet, és március 4-re tűzi ki a parlamenti választások időpontját, addig is a Gentiloni-kormány a helyén marad. Értesülések szerint elkészült a 2018-as parlamenti választások menetrendje, s ennek alapján Sergio Mattarella államfő a jövő évi költségvetés elfogadását követően, valószínűleg december 27. körül oszlatja majd fel a római parlament két házát. Így az államfő a parlamenti választásokat március 4. vasárnapra tűzheti ki. A dátumok hivatalos bejelentése december utolsó napjaiban várható. Elemzők szerint ez garanciát nyújt az esetleges választási káoszban. A parlamenti választások eredménye ugyanis teljesen bizonytalan, mivel a szembenálló balközép, jobbközép és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) által képviselt harmadik pólus közül egyik sem tűnik jelenleg képesnek kormánytöbbség biztosítására.

Románia ismét elmulasztotta képviselni a csíksomlyói búcsú felvételét az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) a szellemi világörökségi listájára – írja a Krónika erdélyi magyar napilap. Az UNESCO szellemi világörökség bizottsága december 4. és 9. között ülésezett Dél-Koreában, ám nem szerepelt az ülés napirendjén a csíksomlyói búcsú felvételi javaslata. A búcsú UNESCO- védelmét a román kulturális tárca Kelemen Hunor minisztersége idején kezdeményezte, ám a szellemi világörökség bizottsága tavaly decemberben Etiópiában tartott ülésén a Romániát képviselő államtitkár nem kívánta helyben pótolni a dossziéból hiányzó iratot, ezért a bizottság elhalasztotta a döntést.

Gazdaság

A Világgazdaság arról ír, hogy a teherautók elektronikus útdíjfizetési rendszerének 2013-as bevezetése óta az e-matrica-bevétellel együtt az év végéig ezermilliárd forint folyik be ebből a forrásból a központi költségvetésbe. Az e-matrica értékesítéséből idén eddig bruttó 65,1 milliárd forint folyt be.

A Portfolio egy most megjelent tanulmányra hivatkozva azt írja: háromból két ember kis- és középvállalkozásnál dolgozott 2016-ban is, vagyis a tanulmány értékelői szerint a szektor gazdasági súlya megkérdőjelezhetetlen, azonban az lényegesen kisebb a számuk alapján képviseltnél.

A Napi.hu cikkéből kiderül: egy fontos északi-tengeri olajvezetéken talált hajszálrepedés miatt drágább lehet a benzin Európa-szerte. A Brent nyersolaj ára durván megugrott a hírre, ami előbb-utóbb az üzemanyagárakra is hatással lehet.

Sport

Luiz Felipe Scolari is esélyes a világbajnoki résztvevő ausztrál labdarúgó-válogatott szövetségi kapitány posztjára. „Igaz a hír, valóban kapcsolatba léptek velem” – erősítette meg brazil újságok információját Scolari. Hozzátette: az ő neve is ott van az ausztrál szövetség jelöltjei között. A 69 éves brazil szakember honfitársait irányítva 2002-ben megnyerte a vb-t, míg két évvel később Portugáliával döntőt játszott az Európa-bajnokságon. Utóbbi csapat élén a 2006-os vb-t a negyedik helyen zárta. Ange Postecoglou, az ausztrálok korábbi szövetségi kapitánya családi okokra hivatkozva azt követően mondott le, hogy csapatát kijuttatta a vb-re.

Könnyű

A világon a karibi térségben és az Egyesült Államokban szeptemberben pusztító Irma hurrikán, Magyarországon a Black Friday vezeti a Google 2017-es abszolút keresési listáját. A trópusi ciklont az iPhone 8, az iPhone X, a szexuális zaklatás gyanúja miatt elbocsátott Matt Lauer újságíró, a nemrég Harry herceg menyasszonyává avanzsált Meghan Markle, a 13 okom volt című amerikai webes televíziós sorozat, az október elején elhunyt legendás amerikai rocker, Tom Petty, az állítólag stresszoldó hatású háromágú műanyagjáték, a fidget spinner, a Linkin Park idén júliusban meghalt énekese, Chester Bennington, valamint az indiai krikettválogatott követi az idei abszolút keresési listán. A Google minden év végén bemutatja a keresési toplistákat. A keresőjébe világszerte évente beírt több ezer milliárd kifejezést összegzi, az így születő keresési toplisták pedig minden évben tükröt tartanak az egyes országoknak és az egész világnak.