Egy zsidó-keresztény kultúrára épülő államban élünk, ahol igenis tudunk boldogan együtt élni

Egy zsidó-keresztény kultúrára épülő államban élünk, ahol igenis tudunk boldogan együtt élni

Dr. Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármestere beszélt a Vereckei-hágónál ismételten felszentelt emlékműről, a kerület fontos ügyeiről, népszavazásról, parkolásról, valamint az év végi ünnepek szellemiségéről is.

 

Szerencsére sor került a Vereckei-hágónál található emlékhely rendbehozatala, fel is avatták, fel is szentelték azt. Milyen volt ez az esemény?

Egy nagyon felemelő, ikonikus hely a teljes magyarság számára, most a hétvégén felszenteltük a már többször is megrongált oltárt, amit három történelmi egyház képviselői egyaránt megáldottak, megszenteltek. Nem volt egyszerű a hely megközelítése, hiszen az utolsó kilométereket már csak gyalog tudtuk megtenni egy olyan helyen, ahol járhatatlan utak vannak, mindezt egy több mint félméteres hóban. Ám ez, ahogy ott a református egyház egyházi képviselője is mondta, ez jelképezte a magyarság útját is, mert nehéz és rögös, ugyanakkor a hó tiszta és mi, akik ott voltunk, tisztán képviseltük a magyarság érdekeit.

Ha ilyen nehéz eljutni ehhez az oltárhoz, akkor miért mennek oda az ukrán szélsőségesek, hogy megrongálják?

Szerintem azért mennek oda, mert őket zavarja, hogy a magyarság történelme itt kezdődött több mint ezer évvel ezelőtt, ők inkább azt szeretnék bebizonyítani, hogy a magyarokat egy történelmi zárójelbe lehet tenni. Itt most utalhatnék arra is, milyen szörnyű körülmények között élnek a kárpátaljai magyarok. Az ukrán szélsősége4sek célja a történelem meghamisítása, megváltoztatása, annak a tagadása, hogy a magyarság történelme ebben a hazában itt kezdődött a Vereckei-hágónál.

Vannak nemzetközi szabályok, előírások, Magyarország például mindent megtesz az itt található más nemzetiségek emlékműveinek, sírjainak a védelme érdekében. Ön szerint miért nem léptek fel az ukrán hatóságok az ilyen barbár cselekedetek ellen?

Már odáig jutottunk, hogy a helyi hatóságok egy kamerarendszert építettek az oltár körül fel, bár nem tudom, hogy működik-e, nekem azért kétségeim vannak. Nem szeretnék vádaskodni, de úgy érzem, jogilag is támadható, amit az ukrán hatóságok tesznek, az biztos, nem igazán szakadnak meg a munkában, hogy felderítsék az elkövetőket, szerintem nem is tettek meg mindent ennek az emlékműnek a védelmére. Az okokról lehet és érdemes kérdéseket feltenni, talán összefüggésben lehet azzal, hogy bár maguk az ukránok is átélték, milyen is az, amikor a nyelvüket, a kultúrájukat egy másik nemzet elnyomja, de ők maguk most hasonlóképpen viselkednek a magyarsággal szemben.

A sokat vitatott nyelvtörvénnyel szemben a magyar kormány igyekszik fellépni, Ön találkozott a helyi magyarok képviselőivel, hogy tárgyaljanak erről az ügyről is?

Igen természetesen, az átadás előtti este érkeztünk meg, a nagydobronyi református gyermekotthonban szálltunk meg, ott találkoztunk helyi politikusokkal, a helyi magyarokkal, akik tényleg úgy érzik, élet-halál harcot vívnak a magyarságukért, a jövőjükért. Hozzá kell tennem azt is, amikor másnap mentünk az emlékműhöz, akkor többször is megálltunk, beszélgettünk ruszin emberekkel, akik csak jókat mondtak a magyarokról, gratuláltak nekünk.

Akkor most térjünk vissza Erzsébetvárosba, ahol népszavazásra kerül sor a bulinegyedet illetően. De lesz népszavazás?

A képviselőtestület tegnapi ülésén döntött, lesz népszavazás, aminek a kiírása a helyi választási bizottságon múlik már. Amennyiben nem érkezik be jogorvoslati kérelem, vagy ha beérkezik, de az elutasításra talál, mert erre még van jogi lehetőség, akkor viszonylag gyorsan, rövid időn belül kerül megtartásra a népszavazás.

Erzsébetvárosban, hasonlóan más belvárosi kerületekhez a parkolás nem egyszerű Évekkel ezelőtt egyes városrészek összefogtak, hogy valamennyire egységes parkolási rendszert hozzanak létre. Hogy áll ebben az ügyben a VII. kerület?

Tudni kell, lényegesen több gépjármű van Budapesten, int amennyi parkolóhely. Erzsébetváros igyekszik együttműködni több kerülettel, már folytatunk tárgyalásokat a XIV. kerülettel, de a saját parkolási rendeletünk módosítása kapcsán Terézvárossal is. Persze tudom, hogy ellentétes igények is megjelennek, mert mások a parkolási igények Zuglóban, és akár Terézvárosban egyaránt. Köztudott, hogy megoldás érdekében parkolóhelyeket, parkolóházakat kellene létesíteni, mi a lehetőségeink szerint ilyen megoldásokra törekedünk, ezek szerepelnek a terveinkben is. Ami a parkolást illeti, Erzsébetvárosban 2009-ben egy viszonylag hosszú szerződés került megkötésre, ezt az akkori szocialista városvezetés írta alá, ez a megállapodás 2019-ben jár majd le. A múltkori képviselőtestületi ülésen ettem egy előterjesztést, mely szerint megvizsgáltattam ennek a szerződésnek a jogi megfelelőségét és arra jutottunk, ez a megállapodás jogszabályba ütközik 2012 óta.

Ez anyagi veszteséget is okoz a kerületnek?

Ezt ma még nehéz lenne számszerűsíteni, az biztos, ez veszteséges a kerület számára, ez nem előnyös szerződés. Arról nem is beszélve, hogy parkolást, 2012 óta csak teljes mértékben önkormányzati tulajdonban lévő társaság folytathat, ennek a szabályrendszernek ez nem tett eleget. Megjegyzem azt is, készültek korábban is szakvélemények, amelyek ezt nem állapították meg, még az Állami Számvevőszék sem állapította meg ennek a szerződésnek a jogellenes voltát, én magam – bár senki nem kért fel erre – megvizsgáltam, megvizsgáltattam és más következtetésre jutottam. A képviselőtestület a véleményemet elfogadta, és engem, mint a kerület alpolgármesterét kérte fel a tárgyalások lebonyolítására.

Amennyiben az Ön álláspontja győz, akkor terveznek felelősségre vonást vagy inkább az a cél, hogy a jelenlegi szerződésből kilépjenek?

Eddig csak azt a munkát tudtuk elvégezni, hogy megállapítsuk ennek a szerződésnek a jogi problematikáját, ám a felelősség meghatározására szerintem később sor kerül majd. Hozzá kell tennem, akkor szinte az utolsó pillanatban kötötte meg ezt a szerződést az akkori szocialista vezetés, mert akkor már folyamatban volt egy alkotmánybírósági eljárás is. Bele is került a szerződésbe, hogy egy döntés értelmében a szerződés nem fog teljesülni, ám ezt nem tartották be.

Van ennek a szerződés felülvizsgálatnak valami köze a közelgő választási kampányhoz?

Mivel ezt a munkát már korábban elkezdtük, így mondhatom, ennek semmi köze nincs a kampányhoz, nekem, nekünk többek között az a feladatunk, hogy értékeljük a szerződéseket, most ennek a keretében került erre a sor.

Történnek szép és jó dolgok is Erzsébetvárosban, hiszen a Dohány utcai zsinagóga az európai kulturális örökség része lett.

Büszkék vagyunk arra, hogy ez a szép zsinagóga itt van a kerületben, ahogy arra is, a magunk részéről mindent megtehettünk azért, hogy Európa kulturális örökségének a részévé válhatott, ez nem csak Erzsébetváros, hanem az egész főváros, az ország egyik rendkívül fontos szellemi és vallási központja.

Ön országgyűlési képviselőjelöltként a VI. és a VII. kerülete is képviseli, ha már beszélt az erzsébetvárosi parkolásról, mi a helyzet Terézvárosban, ott jogilag minden rendben van?

Azért még a jelöltségről korai beszélni, a Fidesz majd csak később dönt arról, hogy kik indulnak el a választáson a párt színeiben, jelenleg a VI-VII. kerület választókerületi elnöke vagyok. A kérdését illetően azt tudom mondani, hogy a parkolás területén is jelentős előrehaladásra lenne szükség, ez a kérdés nem csak Erzsébetvárosban, hanem Terézvárosban is komoly problémát, feszültséget okoz, például az itt élőknek, hogy ide más kerületekből is érkeznek gépjárművek. Az sem egyszerűsíti a helyzetet, hogy aki reggel elmegy dolgozni, az már este nem talál parkolóhelyet. A kedvezmények és a szigorítások rendszerét összhangba kell hozni a kerületiek érdekeivel. Mondtam az előbb Erzsébetváros kapcsán, a megoldás mégis csak az lenne, hogy parkolóhelyek létesüljenek.

Itt vannak az ünnepek, Erzsébetváros vezetése most is gondol a rászorulókra, például ingyenes karácsonyfaosztással.

Valóban, a Klauzál téren több mint háromezer karácsonyfát osztunk szét az arra rászorulóknak, pontosabban azoknak, akik rendelkeznek Erzsébet-kártyával. Mi ezzel is szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a karácsonyi ünnepek szebbek és könnyebbek legyenek minden családnak. Minden politikai elköteleződést nélkülözve mondom, gondolom, a Karácsony egy nagyon fontos ünnep Magyarországon, sajnos vannak olyan országok, helyek Nyugat-Európában is már, ahol ezt az ünnepet is szeretnék zárójelbe tenni, katolikus emberként azt gondolom, ez nagyon fontos ünnep. Ugyanezt gondolom a Hanukáról, ami zsidó honfitársaink számára fontos, ez is azt mutatja, egy zsidó-keresztény kultúrára épülő államban élünk, ahol igenis tudunk boldogan együtt élni.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter