Fejlesztések a bevételekből

Fejlesztések a bevételekből

Dr. Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármestere beszélt azokról a nem jelentéktelen összegekről, amelyek az önkormányzathoz befolynak a bulinegyedből, valamint arról is, hogy mindenre fordítják ezt.

A kerület – többek között – a romkocsmáiról is híres, ami azonban sok embernek nem tetszik. Ám mégis, ezek az intézmények jelentős bevételt termelnek Erzsébetvárosnak. Kérem, beszéljen arról, hogy mekkora összegről van szó és ezt mire is fordítja a város?

Az erzsébetvárosi bulinegyed kialakulása egyfajta történelmi örökség is a mostani önkormányzat számára. itt egy hihetetlen fejlődés következett be az elmúlt másfél évtizedben. Ez a bulinegyed tulajdonképpen egész Budapestet is befolyásolja és valahol a magyar fővárost egy színes foltként mutatja be a világban. Persze az is igaz, hogy ennek a színes foltnak minden terhével együtt, hiszen az ott lakók számára ez fokozott zajterhelést, rezgést jelent, adott esetekben sok piszokkal. A másik oldalon viszont az önkormányzat közel egymilliárdnyi forint bevételhez jut innen.

Mire fordítják ezt a nem jelentéktelen többletet?

Ebből tudtunk megvalósítani látványos fejlesztéseket is, nyugodtan kijelenthetjük, Erzsébetváros ma az egyik legdinamikusabban fejlődő kerület, útjaink, óvodáink, iskoláink újulnak meg, de ugyanígy láthatóak az egészségügyre fordított kiadásaink is. Igyekszünk fejlesztést nyújtani a rendőrség számára, az iskolák számára, amelyek már nincsenek a mi kezelésünkben, de az itt található felekezetek számára is. Ami a biztonságot illeti, kamerarendszert szereltünk fel, a bulinegyedben szolgálatot teljesítő rendőrök számára kiegészítő támogatást adunk, az új műveleti központot is támogattuk, ami többek között jelentős szerepet vállalt a Teréz körúti robbantás felderítésében.

Akkor a megnövekedett biztonsághoz is a bulinegyed bevételei járulnak hozzá?

A statisztikai adatok a döntőek, a megnövekedett turistaforgalom ellenére nem romlott a kerület biztonságérzete, persze sosem lehetünk elégedettek magunkkal.

A bulinegyed példája a Soho londonban, ahol minden hajnalban szinte fényesre tisztítják az utakat, a kukákat kiürítik. Mikor fogunk majd itt tartani az erzsébetvárosi bulinegyed tekintetében?

Persze itt sem lehetünk sohasem elégedettek, de jó úton vagyunk ebben a tekintetben is. Belső-Erzsébetvárosban naponta kétszer is takarítunk, egyszer kézzel, egyszer pedig géppel. Azon vagyunk természetesen, hogy még nagyobb tisztaságot érjünk el, mire a kerület laki felébrednek. Az elmúlt időszak költségvetését megnézve, idén több mint százmillió forint értékben döntöttünk új gépek beszerzéséről, így egy teljesen új gépparkkal végezzük majd a kerület takarítását. Hozzá kell tenni, ez a beszerzés is a többletbevételből lehetséges.

Mi a helyzet az új piaccal?

A Klauzál téri piac egy két és fél milliárdos beruházása volt az önkormányzatnak, ez teljesen saját erőből történt, ehhez semmilyen külső forrást, hitelt nem vettünk igénybe. Természetesen ezzel még nem ért véget a munka, mert szeretnénk a Klauzál tér egészének a megújítását is megtenni. De ugyanilyen fontos számunkra a Csányi utca 5. szám alatti zsidó helytörténeti múzeum is, aminek a kialakítása, az épület megújítása közel hatszázmillió forintba került. De beszéltem már az utak felújításáról is, ezt is folytatjuk az idén, hiszen kilencszázmillió forint áll rendelkezésre erre a célra.

Erzsébetváros elöregedett, mit tudnak tenni az idősebb korosztályért?

Az önkormányzat igyekszik a szociális rendszerét a legbővebben és a leghatékonyabban támogatni, bevezettük az elektromos taxiszolgáltatásunkat, ezeket az autókat ingyen vehetik igénybe a kerületi rászorulók, mehetnek bevásárolni, orvosi rendelőbe, egyéb ügyeket intézni, de ott van még az Erzsébet-kártya, amivel kedvezményesen tudnak egyes boltokban vásárolni.

Egyre többet lehet hallani arról, hogy hiányoznak a családorvosok, a gyermekorvosok. Ebből a szempontból mi a helyzet Erzsébetvárosban?

Ebből a szempontból az országos átlag felett van a kerület, orvoshiányról nem tudok beszámolni, természetesen nálunk is az a helyzet, mint az országban másutt, a fejlettebb országok elszívják a magasabban képzetteket innen, ezzel a gonddal mi is küzdünk, mint a kelet-európai régió más országai is.

Az otthontalanok sorsa télen bekerül a köztudatba, de szerintem ez ebben az évszakban is probléma. Mivel tudja segíteni a kerület az otthontalanokat?

Igyekszünk a gondjaikat enyhíteni, vízosztással, a párakapuk létesítésével. Nemrégiben jártuk be a kerületet két alapítvány képviselőivel, akik ételt osztanak az arra rászorulóknak, ha megtaláljuk az új helyszínt, ahol ezt végezhetik, akkor ezzel is enyhíthetünk az otthontalanok helyzetén. Itt is el kell mondanom, nem lehetünk elégedettek, de ha sikerül ezt két miniközpontot létrehozni, akkor tettünk is valamit.

Az iskolai szünetben vagyunk, a kerület egy felhívást tett közzé, mely szerint a jegyzőhöz kell fordulni azoknak, akik nem tudják gyermekeik étkezését megoldani a nyári szünetben. Lehet tudni, hogy mennyien kérték ezt a támogatást?

Nem tudok pontos számokat mondani, de nem éri el a száz főt azoknak a száma, akik ezt igényelték. Mellette azt is érdemes tudni, Erzsébetváros rendkívül gazdag a napközis, kulturális programok szervezése tekintetében, vannak aránylag olcsó programjaink, például az ERőMŰVHÁZ szervez olyan napközis tábort, ahol 11 ezer forintért kapnak a gyerekek napi háromszori étkezést és természetesen sok-sok nagyszerű programot. De vannak még komoly segélyezési programjaink is, aránylag magas támogatást igyekszünk nyújtani a szociálisan rászorulóknak is, erre a célra több mint kétszázmillió forint áll rendelkezésünkre.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter