A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

Magyarország zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel közös budapesti sajtótájékoztatóján. A magyar kormányfő egyben hangsúlyozta: Magyarország bűnt követett el, amikor a második világháborúban nem védte meg zsidó állampolgárait. Orbán Viktor azt is kiemelte: az izraeli miniszterelnök magyarországi látogatása – amelyre harminc éve nem került sor – új fejezetet nyit a két ország kapcsolatában, olyan együttműködés alapja, amely a jövőről szól. A kormányfő köszönetét fejezte ki Izraelnek, amiért hozzájárul Európa biztonságához, és egyetértett az izraeli miniszterelnökkel abban is, hogy határozott politikát kell folytatni az erősödő antiszemitizmus megfékezése érdekében.

Elismerjük Izrael jogát az önvédelemre – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: Magyarország is elvárja, hogy elismerjék jogát erre, jelenleg ugyanis az országnak vitái vannak amiatt, hogy nem akar kevert népességet, nem akar engedni a külső befolyásnak – emlékeztetett. Magyarország nem kíván változtatni etnikai összetételén, még ha be is kell ismernie, hogy nem vagyunk tökéletesek – jegyezte meg a miniszterelnök. Rámutatott: Magyarországon jelentős zsidó kisebbség él, biztonságukat pedig a magyar állam teljes mértékben garantálja. A zsidó életnek ma reneszánsza van Magyarországon – folytatta Orbán Viktor -, amelyre büszkén tekint az ország, hiszen az komoly hozzájárulás a magyar nemzet közös teljesítményéhez.

Izrael és Magyarország a múlttal tisztában van, de a jövőbe tekint, és az ilyen országoké a jövő – mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. Az izraeli kiemelte: a találkozón megvitatták azokat az aggályokat, amelyeket a helyi zsidó közösség felvetett, és nagyon fontosnak nevezte azokat a szavakat, amelyeket Orbán Viktor most ezzel kapcsolatban mondott. Benjámin Netanjahu üdvözölte azt is, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett a nemzetközi fórumokon, és ezzel „nemcsak Izrael, hanem az igazság mellé is áll”. Emellett Magyarország élharcosa azon államok közösségének, amelyek fellépnek az újfajta antiszemitizmus, a modern zsidó állam „delegitimációja” ellen – vélekedett.

Közölte: szerdán magyar-izraeli üzleti fórumot tartanak, és a mostani látogatás valódi lendületet adhat a gazdasági kapcsolatoknak. Óriási jövő vár mindkét országra, de a modern technológia önmagában nem elég, az csak előfeltétele a növekedésnek, piaci reformokra is szükség van – magyarázta. Benjámin Netanjahu arról is beszélt, hogy Magyarország sok szempontból volt a modern cionizmus bölcsője – amelynek köszönhetően létrejött a modern izraeli állam -, hiszen itt született Herzl Tivadar, aki a zsidó állam születését álmodta meg, mert látta azt a sok kihívást, amelyet az antiszemitizmus jelent, és ezért azt gondolta, hogy a saját állam lehet a legjobb megoldás a zsidóknak.

 

  0:00

 

Szerdától fokozatosan visszaállnak a forgalomba az orosz Metrovagonmas által felújított metrószerelvények Budapesten a 3-as vonalon. A gyártó teljesítette a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, mint elsőfokú vasúti közlekedési hatóság által előírt műszaki vizsgálatokat, a hatóság pedig a szerelvényeket utasforgalomra alkalmasnak minősítette. Az üzembe helyezési engedéllyel rendelkező hat felújított szerelvény fokozatos forgalomba állítása már szerdán megkezdődhet. A felújított orosz metrókocsikat június 23-án vonta ki a közlekedési hatóság a forgalomból, miután a meghibásodások miatt típusengedély-felülvizsgálati eljárást indított.

 

  0:00

 

A jövő héttől mobil CT-berendezést telepítenek az ajkai Magyar Imre Kórházba – mondta az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán hangsúlyozta, hogy ez ideiglenes megoldás lesz, azonban a végleges megoldásról intézkednie kell a kórháznak. Megjegyezte: a szakma álláspontja szerint akut esetekre ma is lehetne használni a szóban forgó berendezést, azonban a hatóság a kelleténél szigorúbban járt el, amikor megtiltotta a gép használatát. Az államtitkár úgy fogalmazott, az eset kapcsán mind a fenntartónak, az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak, mind a kórháznak mind az üzemben tartó cégnek van felelőssége.