Corbyn: a héber nyelv túl cionista

Corbyn: a héber nyelv túl cionista

A Munkáspárt vezetőjének volt politikai tanácsadója azt állítja, Jeremy Corbyn arra utasította, hogy távolítsa el a pészáchi üzenetből a héber nyelvű köszöntést, mert ettől ő olyan benyomást keltene, mintha túlságosan cionista lenne.

Corbyn hivatala tagadta ezt az állítást, határozottan azt mondta róla, hogy nem igaz.

36E88CFF00000578-3728588-image-m-45_1470613953228.jpg

Az Independentben és izraeli angol nyelvű portálokon is napvilágot látott hír szerint Joshua Simons azt írta, hat hónapig dolgozott politikai tanácsadóként a Labour első embere mellett. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy világossá váljék, Corbyn és a hozzá közel állók fanatikus „antiimperialisták”, ami a gyakorlatban Izrael- és Amerika-ellenességet jelent.

„Chág késer veszáméách”, azaz kóser és boldog ünnepet – így hangzott a pészáchi üzenet kifogásolt része. Pészáchkor a zsidók az Egyiptomból való szabadulást ünneplik, és az ünnep nyolc napjában különösen szigorú és csak nehezen betartható kósersági szabályok lépnek életbe, ez ennek a köszöntésnek a magyarázata, aminek a cionista eszméhez az égvilágon semmi köze.

Ennek ellenére a szöveg eltávolítására szólították fel a tanácsadót, és az irónia legcsekélyebb jele nélkül azzal indokolták ezt, hogy Corbyn túlságosan is cionistának tűnne fel, ha a héber nyelvet használná.

A héber Izrael Állam két hivatalos nyelvének egyike. A másik az arab.

jushua.jpg

Joshua Simons

Simons, aki vállaltan zsidó, elmondta azt is, hogy a Munkáspárt vezetősége nem kívánta Ken Livingstone-t felfüggeszteni azt követően, hogy a korábbi londoni polgármester nyilvánosan azt állította, Hitler támogatta a cionizmust. A felfüggesztés végül is megtörtént azt azonban a mai napig nem tudni, mi lesz Livingstone sorsa a pártban.

Közben az is kiderült, hogy Corbynt hivatalos látogatásra hívta meg a jeruzsálemi Holokauszt emlékhelyre, a Jád Vásembe Jichák Herzog izraeli képviselő, a zsidó állam ellenzékének egyik vezéralakja. Corbyn azonban vonakodott attól, hogy Jeruzsálembe utazzon és inkább egy pártmamelukot jelölt ki az utazásra maga helyett.

488294602.jpg

Jeremy Corbyn pártvezérré választása óta kritikák kereszttüzében van még a mérsékelt baloldalon is az olyan kijelentései miatt, miszerint a Hamasz és a Hezbolllah terrorbandák az ő barátai. Corbyn uralma alatt – egyértelműen a muzulmán szavazatokra utazva – egyre inkább elharapózik a Munkáspártban az antiszemitizmus, mint azt a Holokauszt egyik legrangosabb élő kutatója, Jehuda Bauer professzor is nyilvánvalóvá tette néháy napja Londonban tartott előadásában.

A munkáspárti vezető viselt dolgai azért is döbbenetesek, mert Corbyn saját bevallása szerint is rendelkezik zsidó ősökkel. Erről a Church Times című lapnak beszélt, mondván, létezik „zsidó beütés” a családban. Corbyn középső neve Bernard, ami gyakori világi név a vallásos zsidóknál is. Édesanyját Naominak hívták, Corbyn szerint „Biblia-olvasó agnosztikus” volt, Naomi fivére pedig vikárius, és általában a család elég sok egyházi személyt adott. Ami a zsidó szálat illeti, ami anyai ágon létezik, Corbyn szerint német eredetű.