A Fidesz frakcióvezetője ezt szerdai sajtótájékoztatóján

Kósa Lajos, a testület elnökeként a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság kihelyezett ülését kezdeményezi július 18-ra, a röszkei szerb-magyar határátkelőnél.

A Fidesz frakcióvezetője ezt szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be. Szavai szerint a kihelyezett bizottsági ülést az indokolja, hogy Magyarország – szinte egyedüli országként -, betartja az összes menekültekre vonatkozó nemzetközi jogszabályt, illetve a schengeni egyezményből, illetve a dublini jegyzőkönyvekből fakadó kötelezettségeit ellátja. Mindez azt jelenti, hogy hazánk területére, és ezzel a schengeni övezetbe illegálisan senki nem léphet – fűzte hozzá.

„MAGYARORSZÁG AZON KEVÉS TAGORSZÁG KÖZÉ TARTOZIK, AMELY ÚGY TUDJA HUMÁNUSAN KEZELNI A MIGRÁCIÓS PROBLÉMÁT, HOGY KÖZBEN EGYETLEN NEMZETKÖZI EGYEZMÉNYT SEM SZEG MEG.”

A fentiekből következően az ülésen elsősorban a határ szerb oldalán kialakult helyzetet kívánják megvizsgálni – tájékoztatott, hozzátéve: arról is meg akarnak bizonyosodni, hogy Magyarországnak vannak-e feladatai a schengeni övezet megvédésén túl, a migrációval kapcsolatban.

Az utóbbi napokban hazánk déli határán néhány száz migránst kellett megkérni arra, hogy várjanak, amíg be tudják adni menedékkérelmüket Magyarország hatóságaihoz – közölte Kósa Lajos. „Amíg a nemzetközi jogszabályok nem változnak meg, addig mindenkinek, így Magyarországnak is be kell tartania azokat” – jegyezte meg.

Egyúttal visszautasította azokat a minden alapot nélkülöző állításokat, amelyeket egyes szervezetek fogalmaznak meg a magyar hatóságok állítólagos túlkapásairól. Ezzel szemben „Magyarország azon kevés tagország közé tartozik, amely úgy tudja humánusan kezelni a migrációs problémát, hogy közben egyetlen nemzetközi egyezményt sem szeg meg” – mutatott rá a kormánypárti képviselőcsoport vezetője.

Fotó: fidesz.hu
„ÚGY LÁTSZIK, A RÉGI SZÖVETSÉGEK A MAGYAR ALVILÁG ÉS A SZOCIALISTÁK KÖZÖTT NEM ÉVÜLTEK EL.”

Kósa Lajos egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy változás figyelhető meg a partnerországok nyilatkozataiban is.Példaként az osztrák kormányzati megszólalásokat említette, ugyanis a korábbi erős bírálat mára egy együttműködési ajánlattá szelídült a migráció terén.

„Az együttműködésnek akadálya nincs”, hiszen a feltételül szabott dublini rendelt betartásának hazánk eleget tesz – fűzte hozzá.

A Jobbik által kezdeményezett, a Brexit hazánkat érintő hatásairól szóló ötpárti egyeztetés ötletére reagálva a Fidesz frakcióvezetője elmondta: a magyar parlamentnek azért vannak szakbizottságai, hogy az ilyen kérdéseknek teret adjon. Az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottsága – melynek egyik alelnöke a jobbikos Bana Tibor – az a testület, ahol ezt az ügyet tárgyalni kell – fűzte hozzá, megjegyezve: ilyetén semmi értelme az ötpárti egyeztetésnek a témában.

Mindezek fényében a frakcióvezető azt javasolta az ellenzéki pártnak, hogy bizottsági alelnökükön keresztül kezdeményezzék a testület összehívását.

Kósa Lajost megkérdezték a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő csoport beszámolójáról. A kormánypárti politikus válaszában kifejtette: a teljes mértékben bevándorláspárti HRW egy végletekig elfogult szervezet, és egy teljesen világos és meghatározott finanszírozási kapcsolat van a HRW és Soros György között, így a szavahihetőségük Magyarországot illetően kérdéses.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antalt ért korrupciós vádakat firtató kérdésre a Fidesz frakcióvezetője elmondta: a szocialisták, mikor még kormányon voltak, a titkosszolgálaton keresztül megbízták Portik Tamást, hogy bűnözői körökkel szövetkezve próbáljon meg lejáratni fideszes politikusokat. Ezt hangfelvétel is bizonyítja.

Hozzátette: úgy látszik, a régi szövetségek a magyar alvilág és a szocialisták között nem évültek el, ezek a kijelentések inkább a szocialisták és a magyar alvilág szoros kapcsolatát és együttműködését támasztják alá, semmint azokat a képtelen vádakat, amelyeket megfogalmaznak.