II. Erzsébet tizenharmadik miniszterelnöke hivatalba lép

Őfelsége kinevezte Mayt

II. Erzsébet tizenharmadik miniszterelnöke hivatalba lép

A királynő az Egyesült Királyság miniszterelnökévé nevezte ki Theresa Mayt a Buckingham palotában tartott magánaudiencián.

000_D57L6.jpg

Mrs May David Cameron lemondását követően kereste fel a királyi palotát, ahol feltették neki a hagyományos kérdést: képes-e egy kormány vezetésére.

Az 59 esztendős politikus az Egyesült Királyság második női kormányfője és a Konzervatív Párt élén is a második hölgy. Fő feladata az ország Európai Unióból való kilépésének levezénylése lesz, valamint az, hogy eközben minél jobb feltételeket csikarjon ki hazájának.

Theresa-May_1468428886981_4008149_ver1.0.jpg

Mrs. May Őfelsége tizenharmadik kormányfője – az első, akit II. Erzsébet felkért a kormányalakításra, még Winston Churchill volt annak idején, amikor másodjára lett miniszterelnök. May egyike annak a három kormányfőnek, akik már a királynő uralkodása idején születtek.

image.jpg

A Buckingham palota délután fél hatkor adta ki a közleményt a kormányfőváltásról. David Cameron személyében a 182. miniszterelnök távozott, 49 évesen. Ennél fiatalabb kormányfő utoljára 112 éve köszönt le.