Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke a Maccabi Világjátékokról

Ez egy nagy közösségi esemény

Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke a Maccabi Világjátékokról més egy nafy sportdiplomáciai sikerről, a 2019-es Maccabi Európa Játékokról beszélt, aminek Budapest lesz a házigazdája.

 

 

Mi is az a Maccabiah?

A Maccabi Világjátékokat nevezzük így, ami minden negyedik évben, az olimpiát követő esztendőben kerül megrendezésre. Méreteit tekintve ez a világ harmadik legnagyobb sporteseménye, közel tízezer sportolót és akkor nem beszéltünk még a szurkolókról.

Ez egy zsidó sportprogram, de mitől világjáték, egyáltalán mikor kezdődött?

Az 1800-as évek végén indult ez a rendszer, számos kirekesztés volt különböző területeken a zsidókat tekintve, valamint Max Nordau szemlélete alapján kezdődtek azok a folyamatok, amelyek néha joggal, néha anélkül egy bizonyos skatulyába helyezték azokat a zsidó közösségeket, amelyek a világ számos pontján működtek, ezért a sport meghatározó tényezővé vált a zsidó közösségekben. Elindultak a zsidó sportszervezetek, a Vívó és Atlétikai Club, 1906-ban Magyarországon. Ez a mi elődünk, így lettünk mi Maccabi VAC. 1989 után indultunk újra, akkor csatlakoztunk a Maccabi Világszövetséghez, azóta veszünk részt a játékokon is.

Én magam több versenyen is voltam, ahol zsidó fiatalok szerepeltek, akik különböző országokat képviseltek. Hogyan lehet ezt csinálni, zsidók is, meg hazájuk képviselői is?

Ez iszonyúan jó az egészben! Furcsa, egy kívülállónak talán nehéz ezt megérteni, de úgy nézi ki a játék, mint egy az olimpiai játékok szisztémája mentén működő rendszer, azzal a különbséggel, hogy egész Izrael területén zajlanak a játékok, azaz nem egy olimpiai falu van.

Egy Maccabiahon a jövő olimpikonjait láthatjuk?

Azt azért tudni kell, ez egy amatőr sportverseny, ahol a sportolók teljes palettája megjelenik. Abban is különbözik a nagy világversenyektől, a hagyományos olimpiai versenyektől, hogy itt egyszerre több kategóriában versenyeznek a sportolók. Junior, felnőttversenyek vannak, több kategóriával, sőt vannak masters kategóriás, senior versenyzők is, egészen a kilencven éves korukig. Ez egy nagy közösségi esemény, sok amatőr sportolóval, persze azért a verseny szelleme megköveteli, hogy mindez minél magasabb színvonalon történjék. persze vannak köztünk élvonalbeli sportolók, olimpikonok is.

Mennyire eredményesek a magyarok a Maccabi Játékokon?

Nagyon, gondoljunk bele, 1989 óta veszünk részt a világjátékokon és az európai játékokon. A legutóbbi világjátékon 19 érmet szereztünk, ez kiemelkedő eredmény volt, a hetven ország ranglistáján az ötödik-hatodik helyen végeztünk.

A Maccabi Játékok Magyarországra is eljönnek, mit lehet tudni erről?

Dióhéjban tudok még csak válaszolni erre. Tavaly novemberben egy elég szoros versenyben legyőztük Bázelt a Maccabi Európa Játékok 2019-es megrendezésének megnyerésében. A döntés Budapesten született meg, az itteni Maccabi kongresszuson, ami segített, de mellette az is, hogy a teljes zsidó közösség és a szervezeti támogatók is egyértelműen Budapest pályázatát támogatta. Így már idén is készülhetünk arra, hogy 2019-ben Budapesten lesznek a Maccabi Európa Játékok.

Van megfelelő infrastruktúra, stadion, uszoda, lelátók? Vagy a Maccabi elmegy albérletbe máshová?

A Maccabi VAC nem rendelkezik ilyenekkel, viszont van egy nagyon jó partnerünk, az MTK. A részletekről majd ők tudnak beszámolni, az már biztos, hogy a nyitó- és a záróünnepség az MTK stadionjában lesz.

Mekkora ez a verseny, kik támogatják?

Ez bár kisebb, mint a világjátékok, de így is egy összetett és nagy eseményről van szó, több mint 20 ország, több mint 20 sportágban.  Tudni kell, ez egy európai verseny, de mindig is vannak nem európai vendégországok is, mint az amerikaiak,de jönnek máshonnan is. Fontos ez a verseny, de szem előtt kell tartanunk a 2017-es Maccabi Világjátékokat is, az ottani eredményes részvételt. Amikor annak vége, akkor tudunk sportszakmai szempontból is felkészülni a budapesti versenyre.

A magyar kormány is támogatja a budapesti rendezvényt.

Igen, ez feltétele is volt a pályázatnak, a magyar kormány a rendezést 2.1 milliárd forinttal támogatja. Egy ilyen rangú, méretű eseményhez ez természetes.

Budapest is részt vesz ebben?

A város vezetésével még nem egyeztettünk erről. Azt kell tudni Budapestről, hogy 2019-ben a magyar főváros nyerte el az Európai Sportok Fővárosa címet, ami szerencsénkre egybeesik a játékokkal.

Mit remélnek a majdani egyeztetéseken?

Azt, hogy megfelelő logisztikával, szervezéssel tudunk egy olyan rendezvényt szervezni, amely az eddigi versenyek fölé nő majd, legyen szó Bécsről, Berlinről. Az még fontos a játékok kapcsán,m hogy feltétel az is, hogy legalább annyi kulturális esemény is kapcsolódjék hozzájuk, mint amennyi sportesemény van. Oktatási, kulturális, művészeti és egyéb más események kapcsolódnak a játékokhoz, azok teljes ideje alatt. A versenyzők a játékok teljes idejére itt vannak, akkor is, ha csak egy napot versenyeznek, a szabadidejükben vesznek részt az egyéb programokon. Ez is kiemelten fontos az ország és Budapest számára egyaránt.

Nem kirekesztő a Macciabiah? Nem zsidó sportolók is szerepelnek?

Nem szerepelnek nem zsidó sportolók, a rendezvényünk sajátossága, amit nem mi határozunk meg, hanem a Maccabi közösség, itt meghatározott szabályok vannak az indulás óta, itt zsidók indulhatnak. Ennek számos történelmi oka van, de az tény, a sportolókon kívül, legyen szó önkéntesekről, az egyéb programok szereplőiről, számos olyan elem van, ez legutóbb Berlinben egészen fantasztikus módon volt látható, számos helyen csatlakozhatnak nem zsidók. Berlinben szinte az egész város megmozdult a játékok sikeréért, arról nem is beszélve, hogy az események az 1936-os olimpia helyszínén zajlottak, ez nagyszerű volt, egyszerre volt öröm és szomorúság is.

Ön mit sportolt?

Kosárlabdáztam, most is ezt űzöm, a Maccabi keretein belül.

Gyermekek?

A már sportoló gyermekeim közül az egyik vízlabdázik, a másik jégkorongozik.

  1. július 4-18. Izrael, Maccabi Világjátékok. Mekkora lesz a magyar csapat?

Még tervezzük, de ha minden úgy alakul, ahogy szeretnénk, akkor egy 100 fős nagy delegációnk lesz. Már most tárgyalunk arról, hogy készüljön majd beszámoló a versenyről, de lesznek napi tudósítások Izraelből, az Egyesült Államokból, ez elvárás is volt felénk, hogy érjük el a napi szintű tudósításokat. De szívesen látunk szurkolókat is, jó lenne, ha minél többen jönnének el, akár turistaként is.

2019-ben mikor lesz a Maccabi Európai Játékok?

Nyáron lesznek a játékok, annyit még fontos elmondani, hogy valóban az alapoknál tartunk még, minden információt majd kommunikálni fogunk.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter