Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában hétfőn a Parlamentben

„2010-ben az előttünk járó kormány és az akkori magyar gazdaság 28 milliárd forintot fordított erre a célra, a 2015-ös költségvetés 72 milliárdot fordít rá” – mutatott rá Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában hétfőn a Parlamentben.

Orbán Viktor arra emlékeztetett, hogy az elmúlt 25 évben a gyermekszegénység ellen a legtöbbet a Fidesz és a KDNP tette. Kijelentette, a tényekhez ragaszkodva el lehet mondani, 2010-ben Magyarországon a gyermekéhezés nem volt példátlan. Akkor az volt a cél, hogy minden rászoruló gyermek ingyen étkezhessen.

„2010-ben az előttünk járó kormány és az akkori magyar gazdaság 28 milliárd forintot fordított erre a célra, a 2015-ös költségvetés 72 milliárdot fordít rá” – fogalmazott. Orbán Viktor kiemelte, 2015-ig 92.000 gyermek kapott ingyenes ellátást, 2015 szeptember elsejétől 318.000. Úgy fogalmazott, amit a kormány most tett, még Európában is kevesen tudták megtenni.

„MAGYARORSZÁG OLYAN EGYEDÜLÁLLÓ EURÓPAI ORSZÁG, AHOL A GYERMEK 3 ÉVES KORÁTÓL NAPONTA NÉGYSZER AZ ÁLLAM PÉNZÉN ENNI KAP, EZÉRT NEM ÉHEZIK.”

Kijelentette, a három éves kortól kötelező óvoda lehetővé teszi, hogy a gyermekek 90 százaléka ingyenes étkezésben részesüljön, ezért Magyarország olyan egyedülálló európai ország, ahol a gyermek 3 éves korától naponta négyszer az állam pénzén enni kap, ezért nem éhezik.

A barnamezős területek rehabilitációjáról feltett kérdésre reagálva azt mondta, Miskolcon megállapodást írtak alá a kérdésben.

Kifejtette, sikeres nagyvárosok nélkül nincs sikeres vidék, ezért köt a kormány megállapodásokat minden megyei jogú várossal.

Nem akartunk olyan megállapodásokat kötni, amiknek tartalmát Budapesten találják ki, a fejlesztési tervekkel ezért a városok álltak elő – fogalmazott.

Konkrétumokról szólva megemlítette, az államhatárig minden magyar autópályának el kell jutnia a ciklus végéig, az intermodális csomópontok ügyében pedig „forrásharcok zajlanak az összes magyar nagyváros között, „de Miskolc jó eséllyel fut ebben a versenyben”. Megerősítette, ami a Miskolccal kötött szerződésben szerepel, meg fog valósulni.

A korai nyugdíjazás kérdéséről kijelentette, a kormány a kérdést nem támogatja, mert mint mondta, meggyőződésük, hogy ez tönkre tenné a magyar gazdaságot. Hozzátette, a megoldandó feladat nem könnyű, hiszen senkitől sem várható el, hogy idős korban olyan fizikai megterheléssel járó munkát végezzen, amire már nem lehet alkalmas, de az sem lenne méltányos, ha emiatt elveszítené az állását.

Fotó: fidesz.hu

A miniszterelnök szerint a közmunka eszköz lehetne, de nem ideális. Helyette a kormány a jó bérpolitika, valamint az állami alkalmazás esetében az életpálya rendszerek létrehozása mellett döntött. Rámutatott, ugyanilyen struktúrákat kell létrehozni ott, ahol nem az állam az alkalmazó, hanem magáncégek dolgoznak, ehhez pedig ösztönzőket kell kitalálni.

Kijelentette, a nyugdíjak értékének megőrzése érdekében olyan nyugdíjkorhatár politikát nem vállal a kormány, ami azt eredményezné, hogy a már meglévő nyugdíjak csökkenjenek, amit egyébként a Jobbikos javaslat maga után vonna. A nők 40 éves nyugdíjkorhatáráról elmondta, az nem nyugdíj-, hanem családpolitikai kérdés. Egyúttal emlékeztette a Jobbikos képviselőket, amikor a kérdésről kellett dönteni a Parlamentben, frakciójuk nemmel szavazott.