Megkezdődik az amerikai-izraeli csúcstalálkozó.

 

Netanjahu lehetetlen küldetése az Egyesült Államokban?

Megkezdődik az amerikai-izraeli csúcstalálkozó. A megbeszélések előzményeiről, várható kimenetéről kérdeztük Breuer Péter külpolitikai újságírót, de szóba kerültek a közel-kelet legújabb eseményei is.

 

 

Megérkezett az izraeli miniszterelnök az Egyesült Államokba, hogy megkezdje a tárgyalásait az amerikai elnökkel, azonban a találkozó előtt akadt némi szóváltás a két ország között. Netanjahu tanácsadójának a kijelentéseire „akadt ki” az amerikai kormányzat. Ezeknek a problémáknak az elsimításával kezdik a megbeszéléseket?

Már megérkeztek a cáfolatok, mind az Egyesült Államok izraeli, mind Izrael amerikai nagykövetétől, akik természetesen jelen lesznek a megbeszéléseken. Most leginkább pénzről lesz szó a csúcstalálkozón. Azt azért tudni kell, hogy az elmúlt években nem volt a legfelhőtlenebb a kapcsolat Obama és Netanjahu között, ám most az izraeli miniszterelnök megpróbálja a lehetetlent.

Mi a célja Netanjahunak?

Szeretné feltornázni az amerikai által nyújtott pénzügyi támogatás összegét, közel a kétszeresére, jelentős összegről van szó, 5 milliárd dollárról. Ebből az összegből Izrael hadseregét fejlesztenék, amire a Közel-Keleten jelentős szükség van. Ahogy csak az elmúlt hónapok történéseit nézzük, akkor teljesen egyértelmű, hogy ez mit is jelent, ez nem is szorul magyarázatra. Egy dolog biztos, ezt megerősítették a vezető izraeli lapok is, Netanjahu célja nem az, hogy tovább mélyítse a nem jó viszonyt.

Miként is zajlik ez?

Általában az ilyen találkozók előtt már lezajlanak az előkészítések, azaz már előre lehet tudni, hogy mi történik. Ebben az esetben azonban nem így van, még nem lehet tudni, hogy a kétórás időtartamra tervezett találkozón mi történik majd. Azt azonban érdemes megjegyezni, már csak az eddigi viszony jellemzéseként. Egy magas rangú delegáció ilyen esetekben a legelegánsabb szállodák egyikében lakik, most ez sincsen. Mindezek mellett, mindezek ellenére Izrael nagyon sokat vár a háromnapos látogatástól.

Említette a közel-keleti helyzetet, most mi zajlik éppen?

Ma hajnalban az izraeli légierő gépei ismét bevetésen voltak, a gázai sávban, miután onnan ismételten lőtték a közelben lévő izraeli településeket, szerencsére „csupán” anyagi áldozatokat szenvedett Izrael.

Mindezek mellett Egyiptomban is helyzet van, az orosz repülőgép lezuhanása okán.

Valóban, az izraeli belpolitika is sokat foglalkozott ezzel a helyzettel, már csak azért is, mert nagyon fontos, ha csak a terrorhullámra gondolunk, hogy Egyiptom népének legyen munkája, az országnak bevétele. A turisták folyamatos elvitele mellett még mindig közel 150 ezer külföldi van ott, több mint a fele ráadásul orosz, de még mindig vannak ott sokan angolok is. Sajnos Egyiptom még mindig nem vezet be szigorúbb ellenőrzéseket a reptereken, pedig erős nemzetközi nyomás nehezedik rájuk.

Magyarok is voltak kint.

Igen, őket sikerült hazahozni, egyébként érdekes volt, hogy pont a magyar külügyminiszter egyiptomi találkozója is sokat szerepelt a helyi médiában.

Egyiptomba akkor most nem érdemes menni?

Én csak azt tudom mondani, hogy jelenleg Eilaton, Izraelben 24 fok van, ha valaki szeretne a tengerben fürdeni, választhatja ezt a települést is.

Amennyiben nem sikerül rendezni a merénylet utáni helyzetet Egyiptomban, az milyen következményekkel járhat?

Súlyosakkal, nem véletlenül aggódik ezért Izrael, de Európának is figyelni kell erre, mert akár egy újabb menekülthullám is elindulhat, de most Egyiptomból.

Köszönöm a beszélgetést.

Az interjú az ATV Reggeli Start műsorának 2015. november 9-i adása szerkesztett változata.