„Szűken vagyunk operaszerzőkben…”

„Szűken vagyunk operaszerzőkben…”

Ókovács Szilveszter, Operaház főigazgatója, a Sába királynője bemutatója kapcsán beszélt Goldmark Károlyról, a bemutatóról, valamint a maratonról is.

 

Honnan is került elő Goldmark Károly?

Goldmarkot maga az évforduló fedezteti fel, meg az a szándékunk is, hogy szeretnénk minél több magyar művet bemutatni. Tudni kell azt, hogy eléggé szűken vagyunk magyar operaszerzőkben, hiszen Erkel Ferenc mellett nem tudunk más jelentős XIX. századi szerzőt felsorolni, mint Goldmark Károlyt. Ráadásul a XX. századból sincsen annyi jelentős szerzőnk, hogy hosszasan tudnánk válogatni. Én leginkább azon csodálkozom, hogy korábban ez miért nem merült fel, akár a saját gondolataimban, hiszen ez is csupán egy két éves ötlet, nem pedig négy, amióta vezetem az Operát. Viszont, az is furcsa, hogy elteltek évtizedek, hogy a Sába királynője nem járt itt, most ezt a hiányosságot igyekszünk most pótolni.

Az Opera muzsikusai azért már kiadtak egy Goldmark CD-t is.

Bartos Csaba, az Opera művésze valóban játsza Goldmark zenéjét, én magam ezért is kértem őt arra, hogy amikor a Sába királynője végre kőszínházi előadásra is kerül, hogy kapjunk egy kis ízelítőt Goldmark Károly kamaramuzsikájából, mindezt igyekeztem úgy tenni, hogy figyeljek a zsidó tradíciókra, tehát napnyugta után kerül erre sor. Ezen a bemutatón majd vonós összeállítás hangzik el, de lesznek majd dalok is. Ezt neveztük el Goldmark maratonnak. Egyébként, ha már a maratonnál tartunk, el kell mondani, maga az opera sem rövid, így a bemutató estéjén nagyon sok Goldmark mű hangzik majd el. Persze egy húzott változat kerül majd az Operába, hiszen egy három és félórás darab, a szünetekkel együtt közel ötórás, ilyet már sehol a világon nem állítanak színpadra, de készül majd egy lemez, döntően a legjobb magyar énekesekkel és Kovács János vezényletével. Bízom abban, hogy Goldmark rendkívül nehéz szólamai az énekeseinket is egyre jobb teljesítményre sarkallják. Ez a darab, ahogy maga Goldmark sem volt kíméletes a művészekhez, akár csak a két női főszerepet nézzük, így mi is a legjobbakat adtuk hozzá.

Volt már egyébként egy ilyen maraton formájú előadása az Operának, hogy a szünetekben egyéb produkciókkal várták a közönséget?

Tudtommal még nem volt, bár az is igaz, hogy ezt a fajta komplexitást sem keresték korábban, az elődök védelmében hozzá kell tennem, nem is keresték ezt még ennyire. Ma már éljük azt a világot, amikor mindent köríteni kell, el kell magyarázni az embereknek, hogy mi miért jó és fontos. Ehhez kellenek ötletek, sokkal több kreativitás, nem elég ma már csak a mainstream üzemet nyomni, egyik napot a másik után, mindig kellenek események, mert ezekre figyelnek az emberek. Nagyon remélem azt is, hogy ez nem csak tarkaságot jelent, hanem jobban képesek leszünk belemerülni egy művész életművébe, így most újra felfedezhetjük Goldmark Károlyt. Most, hogy ma már a 200 éves évforduló lement, az egyik német színházon kívül csak mi foglalkoztunk a Sába királynőjével, azaz azt kell mondani, hogy a Goldmark reneszánsz még nem jött el, de hátha mi most ezzel a bemutatóval, a maratonnal egy követei lettünk ennek.

Az Operaházzal kapcsolatban, amikor Önt kinevezték, akkor megemlítette, hogy zenejátszásunk eme legfontosabb színhelye nincs kellően elismerve anyagilag. Azonban, ha a tavalyi évet nézzük, akkor több jelentős bemutatót is láthattunk. Akkor ezek szerint ma már megérkezett a Messiás?

Szó sincs Messiásról, én magam sem vagyok az. Az valóban igaz, hogy megnőtt az Opera támogatása, a kormányzat felismerte ennek fontosságát, maga a miniszterelnök is támogatja az ügyünket, így valóban sok pozitív döntésben lehetett részünk. Persze az is igaz, hogy eze0khez sokat kell futni, rengeteg ötlet kell, hogy ez működjön. Meg kell jegyezni, a jelentősen megnövekedett, mintegy másfélszeres támogatás mellé van egy másik színházunk is, amelyik szintén jelentős összegbe kerül, már azért is, mert az Erkel Színház szinte szociális alapú jegyárakkal dolgozik. Mindezek mellett én magam azt hiszem lehetne még lépnünk, hiszen mindig van feljebb.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter