Izrael továbbra is kulcskérdésnek tartja Rafah város elfoglalását

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.04.28.Magyarországon mindenki olyan konferenciát szervez, amilyent akar – mondta Orbán Viktor.

Izrael továbbra is kulcskérdésnek tartja Rafah város elfoglalását.

Két hetük van a benzinkutasoknak az árak rendezésére.

Budapestre készül a kínai elnök, hogy a gazdaságról tárgyaljon

Hírek:

A miniszterelnök továbbra is abban bízik, hogy az idei választások nyomán a szuverenista világrend kerekedik felül. Orbán Viktor kifejtette, ez azt jelenti, hogy a nemzeti érdek határozza meg az államok mozgását, és minden független nemzet a saját nemzeti érdeke alapján jár el. Úgy fogalmazott, ezzel lezárhatják a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát, a progresszív-liberális hegemóniára épülő világrendet. A miniszterelnök a kétnapos budapesti konzervatív fórumon beszélt. A Konzervatív Politikai Akció Konferencia, vagyis a CPAC idei tanácskozásán mintegy háromezren vettek részt. A múlt héten Brüsszelben időlegesen betiltott szélsőjobboldali tanácskozásra utalva Orbán Viktor kiemelte, Magyarországon mindenki olyan konferenciát rendez, amilyet szeretne és azt mond, amit akar.

A nemzetgazdasági miniszter külön is ismertette a kormány ultimátumát a Magyar Ásványolaj Szövetség tagjaival. Eszerint két héten belül önként kell csökkenteniük az üzemanyagárakat a régiós átlag szintjére. Nagy Márton úgy fogalmazott, „nem a családoknak kell megfizetniük a háború árát”. A kormány álláspontja az, hogy jelenleg a gázolaj 10, míg a benzin majdnem 30 forinttal kerül többe a régiós átlagárnál. A kereskedők egyébként vitatják, hogy ők tehetnének a folyamatos drágulásról. Azzal érvelnek, hogy a különböző adók dobják meg jelentősen az árakat. A kancelláriaminiszter szerint uniós összehasonlításban az ötödik legalacsonyabb Magyarországon az üzemanyagok közterhe, erről a bevételről viszont a központi költségvetés nem tud lemondani

Izrael változatlanul készül a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah város ostromára. Azt közölték, a hadikabinet rövidesen engedélyezheti a palesztin civilek várhatóan egy hónapig tartó evakuálását Hán-Júniszba. Izrael sátrakkal, élelmiszerrel és egészségügyi létesítményekkel készül elhelyezésükre. Benjámin Netanjahu miniszterelnök többször megerősítette, szerinte kulcskérdés Rafah elfoglalása és a Hamasz négy ottani zászlóaljának megsemmisítése. Jeruzsálemben abban is bíznak, hogy az akcióval kiszabadíthatják a tavaly októberi terrortámadásnál elhurcolt túszokat.

Az összes elrabolt külföldi túsz elengedésére szólította fel közös közleményben a palesztin terrorszervezetet 18 érintett állam, köztük Magyarország. A Washingtonban közzétett dokumentum emlékeztet rá, hogy a Hamasz nemrég elutasította a túszok részleges elengedéséről szóló megállapodástervezetet, amely azonnali és meghosszabbított tűzszünetet jelentett volna a Gázai övezetben. Az amerikai kormányzat egy magas rangú tisztségviselője szerint az egyiptomi és katari közvetítéssel kidolgozott javaslatot Izrael már támogatta volna, a palesztinok viszont nem. A tavaly október 7-én elhurcolt 253 túsz közül novemberben többeket elengedtek, de még mindig mintegy százan maradtak a Hamász fogságában.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint most az a legfontosabb, hogy elkerüljék az Irán és Izrael közötti helyzet elmérgesedését. Josep Borrell úgy vélte, az Izraelt két hete ért iráni támadás növelte a feszültséget. Úgy fogalmazott, a helyzet rendkívül ingatag, bármelyik fél rossz helyzetfelmérése a konfliktus elmérgesedéséhez vezethet. Mint mondta, most mindkét félnek önmérsékletet kell gyakorolnia. Emlékeztetett, az uniós tagállamok külügyminiszterei elítélték az iráni támadást és elkötelezettségüket fejezték ki Izrael léte és védelme mellett. Ugyanakkor az is világos – tette hozzá -, hogy a szankciók önmagukban nem rettentik el Iránt, ezért szükség van a diplomáciai fellépésre.

Itthon ezen a hétvégén megkezdte működését az Országsátor. Az Országos Közös Akarat nevű szervezet kezdeményezésére azért hozták létre, hogy ott meg lehessen tárgyalni az ország és a nemzet sorskérdéseit. A szervezők ugyanis azt tapasztalták, hogy az Országgyűlésben fontos kérdések megvitatására már nincs lehetőség. Példaként említették, hogy a parlament népjóléti bizottságának egyik legutóbbi ülésén nem adtak szót a meghívott civileknek, majd a kormánypárti képviselők leszavazták az ellenzéki pártok közös javaslatát. Ez a gyermekvédelem ügyében teendő sürgős intézkedéseket tartalmazta. Közölték azt is, hogy a Sándor palota mellett felállított Országsátor tovább is működik. Már tartottak ott egy sajtódemonstrációt is, ahol a jogállamiság alappilléreiről, a sajtó- és a szólásszabadságról volt szó.

Magyar Péter politikai színrelépését a jelenlegi hatalom baloldali problémának látja, a baloldalon belüli harc részének. Erről beszélt a miniszterelnök és a kormánypártok több politikusa is. Az alaphangot Orbán Viktor adta meg, amikor kijelentette, hogy ez a baloldal ügye. Jelezte, tud arról a hangfelvételről, amelyen Varga Judit arról beszélt, hogy Rogán Antalék belenyúltak az ügyészség irataiba, de mint mondta, ő a legfőbb ügyész megállapításának hisz. Egy kérdésre a miniszterelnök azt is elmondta, továbbra is bízik Gulyás Gergelyben, noha egykor a miniszter ajánlotta a Fidesz-tagságra a volt igazságügyi miniszter férjét. A kancelláriaminiszter kijelentette, a legcsekélyebb problémát sem látja a kormányzati oldalon, viszont nagy felbolydulást érzékel a baloldalon. Magyar Péter a héten elkezdte vidéki kampányát.

Jobb adni, mint kapni. Ezt a közmondást idézte magyarul a katolikus egyházfő, amikor a Vatikánban köszöntötte a héten tartott nemzeti zarándoklat mintegy 1500 résztvevőjét. Ferenc pápa szerint ez a közmondás jól összefoglalja az evangéliumi tanítást. Arról is beszélt, hogy a jelenlegi történelmi körülmények között erőre és elszántságra van mindenkinek szüksége. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek emlékeztetett rá, hogy a zarándoklattal köszönték meg Ferenc pápa egy évvel ezelőtti budapesti látogatását. A találkozón ott volt a magyar államfő is, aki külön is felkereste a pápát. Sulyok Tamás elmondta, a közösségekről, azok jövőjéről beszélgettek.

Most már biztos, hogy a kínai elnök európai körútján felkeresi Magyarországot is. Hivatalosan bejelentették, hogy Hszi Csin-pinget május 8-ára várják Budapestre. Az előkészületekről is tárgyalt a héten Pekingben Szijjártó Péter külügyminiszter. Magyar részről kiemelték, hogy Kínával jelentősen erősödtek a gazdasági kapcsolatok. A budapesti tárgyalásokon is elsősorban ezekről lesz szó. Gulyás Gergely úgy fogalmazott, örülnek a látogatásnak, mert Kínát erősebbnek tartják az Európai Uniónál. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, a kormány úgy gondolja, hogy a gazdasági kapcsolatokban nem érdemes ideológiai korlátokat felállítani. Orbán Viktor tavaly októberben járt Pekingben és akkor találkozott a kínai elnökkel is.

Washingtoni hírek szerint az Egyesült Államok már két hónapja, titokban küldött Ukrajnának száznál több, nagy hatótávolságú precíziós rakétát. Ezek súlyos pusztítást okoztak orosz támaszpontokon és béníthatják a támadók utánpótlását. Mindez azután vált ismertté, hogy az elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajnának és Izraelnek juttat forrásokat. Joe Biden nagyra értékelte, hogy a kongresszus két háza kétpárti többségi támogatással fogadta el a törvényeket, ezért köszönetet is mondott. Azt is közöle, hogy az első szállítmányok szinte órákon belül elindulhatnak Ukrajnába. Ebben légvédelmi rendszerekhez való lőszerek, rakétarendszerek, tüzérségi eszközökhöz és járművekhez használatos lövedékek vannak.

Indiában egy hete elkezdődött és egészen május végéig tart a parlamenti választás. A voksolás azért húzódik 44 napig, mert a világ egyik legnépesebb országáról van szó. Mintegy 970 millió ember jogosult a szavazásra. Ezért óriási logisztikai kihívást jelent, hogy mindenki leadhassa voksát. A hivatalos eredményhirdetés június 4-én várható. Jelenleg valószínűsíthető, hogy a hivatalban lévő miniszterelnök, Narendra Modi és pártja, a Nemzeti Demokratikus Szövetség győz. A kormányfő 2014 óta megduplázta a jóléti költségvetést, jelenleg mintegy 813 millióan részesülnek valamilyen formában a segélyből. Szakértők szerint azonban még Modi is tisztában van azzal, hogy hosszú távon fel kellene pörgetni a gazdaságot Indiában.

Itthon tovább húzódik a kormány és a Spar Magyarország konfliktusa. Bár a cég hazai ügyvezető igazgatója a héten arról beszélt, hogy sikerülhet megnyugtatóan lezárni az ügyet, ez még egyáltalán nem biztos. A kancelláriaminiszter ugyanis azt közölte, hogy a kormány úgy döntött, vélhetően a jó hírnév megsértése miatt bírósághoz fordul. Előzőleg Heiszler Gabriella ügyvezető igazgató arról beszélt, hogy tárgyalt a nemzetgazdasági miniszterrel, azóta pedig házon belül és azon kívül is azon dolgoznak, hogy rendezzék a konfliktust. A Spar először a cégeket sújtó különadókat kifogásolta, később azonban napvilágra került, hogy nyomást is akartak gyakorolni rájuk. Állítólag kormányzati segítséggel részesedést próbáltak szerezni a vállalatból.

Ezen a hétvégén is tart Budapesten a tavaszi nagytakarítás. A mai napon a 4-es a 6-os villamos teljes vonalát és környékét takarítják, a Széll Kálmán tértől Újbuda-központig, illetve a Móricz Zsigmond körtérig. Érintik a Nagykörút környezetében lévő tereket, aluljárókat, járdákat és a közösségi közlekedési megállóhelyeket. Mint közölték, az összehangolt köztisztasági és közrendvédelmi kezdeményezésben a fővárosi közműcégek, a rendőrség munkatársai és a civilek március és október között havonta két vagy három alkalommal jelennek meg egy-egy fontosabb csomópontban.

Időjárás:

Eközben újra nyárias idő uralkodik országszerte. Általában sok napsütésre számíthatunk, kevés gomoly-, illetve fátyolfelhővel. Csapadék nem várható. Sokfelé megélénkül viszont a déli, délkeleti szél. A hőmérséklet napközben 23 és 27 fok között alakul, estére azonban 4 és 11 fok közé hűl le a levegő. A jövő hét elején is folytatódik a korai nyár.