Benjámin Netanjahu miniszterelnök kifogásolta az Izrael-ellenes és palesztinbarát „antiszemita hullámot” az Egyesült Államok egyetemi kampuszain

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.04.27.A magyar kormány továbbra is békepárti, és ezen álláspontján nem változtat – mondta Gulyás Gergely.

Vannak viták Magyarország és az EU között – mondta Zsigmond Barna Pál, Európai Uniós Ügyek államtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök kifogásolta az Izrael-ellenes és palesztinbarát „antiszemita hullámot” az Egyesült Államok egyetemi kampuszain.

Az Egyesült Államok a hónap elején nagy hatótávolságú rakétákat szállított titokban Ukrajnának – közölte a Pentagon.

Belföldi hírek:

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely hangsúlyozta, új helyzet van azzal, hogy eddig egyes tagállamok voltak azok, amelyek háborúpárti nyilatkozatokat tettek, most azt látni, hogy a NATO is arra készül, hogy aktív szereplő legyen a háborúban. Úgy folytatta, ez a magyar kormányt azért tölti el aggodalommal, mert látta, hogy ez az egyes tagállamoknál hova vezetett: az Ukrajnának történő segítségnyújtás sisakok szállításával kezdődött, majd a lehető legerősebb, az élet kioltására is alkalmas fegyverek szállításával folytatódott. Ez láthatóan nem hozott győzelmet, nem hozta el a területek visszaszerzését, ugyanakkor a háborút meghosszabbítja – tette hozzá. A miniszter azt mondta, most a NATO is aktív szereplő lesz az orosz-ukrán háborúban: pénzügyi segítséget akar nyújtani, és fegyverszállításról, ukrán katonák kiképzéséről is szó van. Most már egészen nyíltan beszélnek uniós tagállamok vezetői – köztük elsősorban a francia elnök – arról is, hogy katonákat is kell küldeni Ukrajnába – tette hozzá. Kijelentette: ez a legrosszabb forgatókönyv, mert világháborúhoz vezethet – fogalmazott.

Gulyás Gergely szólt a gyermekvédelmi szabályokat szigorító alaptörvénymódosításról is. A módosító javaslat, amelyet a miniszterelnök nyújtott be, kizárja a lehetőségét, hogy köztársasági elnöki kegyelmet kapjon az, aki kiskorú sérelmére követett el szexuális bűncselekményt vagy közreműködött ilyen bűncselekmény elkövetésében. A javaslat ugyanakkor eltörli a köztársasági elnöki döntéssel szembeni ellenjegyzést – mondta. A Fidesz-frakció javaslata ezt kiegészíti azzal, hogy nem évülnek el a pedofil jellegű szexuális bűncselekmények, nincs feltételes szabadlábra helyezés, nincs reintegrációs őrizet, és az elkövetők soha nem kaphatnak tiszta erkölcsi bizonyítványt – közölte. A miniszter értékelése szerint a módosítások a Belügyminisztérium által a gyermekvédelmi intézményekben elrendelt vizsgálatokkal együtt hatékony jogi kereteket és gyakorlati iránymutatást is adnak majd ezeknek az intézményeknek.

Június 9-én sorsdöntő európai parlamenti választások lesznek. A tét rendkívül nagy. Választanunk kell a háborúpárti álláspont vagy a békepárti álláspont között – fogalmazott Koncz Zsófia a Fidesz–KDNP videóüzenetében. Mint fogalmazott: „Magyarország biztonságának megőrzése folyamatos küzdelem, hiszen a háborút támogatók nyomása egyre nő. Csak a magyar emberek támogatásával tudjuk megőrizni hazánk békéjét!”

Vannak viták Magyarország és az EU között, ez elsősorban azt jelenti, hogy leginkább a brüsszeli vezetés az, amelyik a magyar kormányt támadja, mondta Zsigmond Barna Pál, Európai Uniós Ügyek államtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában. Ez azért történik, tette hozzá, mert szerinte a brüsszeli vezetés föderalista álláspontot képvisel, és túlnyomórészt baloldali-liberális eszméket vall. Ezzel szemben állnak a szuverenista szemléletet képviselő, leginkább jobboldali kormányok. Összességében azonban ki kell jelenteni, a viták ellenére Magyarország fontos az EU-nak – mondta.

A Nemzeti Nyomozó Iroda a vesztegetés miatti ügyet célszerűségi okból a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) teszi át – írta a Lánchíd felújítása kapcsán Budai Gyula fideszes politikus közösségi-oldalán. Ennek alapján a feljelentésemben szereplő vesztegetés bűncselekményében a Nemzeti Adó-és Vámhivatal fog nyomozni, amely 2023. novembere óta költségvetési csalás miatt már nyomoz Vig Mór és társai ellen – közölte a kormánypárti politikus. Budai Gyula hozzáfűzte: a Nemzeti Nyomozó Iroda április 18-án vesztegetés miatt nyomozást rendelt el az általa tett feljelentés alapján, amely szerint a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. milliárdos tételben utalt Vig Mór cégének a Sunstrike Kft.-nek, majd az átutalt összeget, különböző számlákról készpénzben felvétették, és ez a készpénz közvetítők révén visszakerült a „Városházára”.

Továbbra is stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a honlapján. Azt írták, hogy az év 16. hetében a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízmintákban továbbra is alacsony értéken stagnál. Közölték: a minták többségénél a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a kimutatási határnál alacsonyabb, és minden helyszínen stagnáló tendencia jellemző. A koncentráció minden vizsgált település esetében az alacsony tartományba esik. Közölték azt is, hogy a 16. héten az influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja a kimutatási határ alatti tartományban maradt a szennyvízben, az országos átlagkoncentráció stagnál.

Külföldi hírek:

Benjámin Netanjahu miniszterelnök „antiszemita hullámot” kifogásolt az Izrael-ellenes és palesztinbarát tüntetések közepette az Egyesült Államok egyetemi kampuszain. „Antiszemita csőcselék szállta meg a vezető egyetemeket. Izrael megsemmisítésére szólítanak fel, zsidó diákokat és zsidó oktatókat támadnak. Ez arra emlékeztet, ami a német egyetemeken történt az 1930-as években. Ez lelkiismeretlen. Meg kell állítani. Egyértelműen el kell ítélni. De nem ez történt” – vádolja Netanjahu egy videós nyilatkozatában. „Ha hallgatjuk őket, nemcsak azt mondják, hogy „Halál Izraelre” és „Halál a zsidókra”, hanem azt is, hogy „Halál Amerikára” – teszi hozzá. Netanjahu sajnálatát fejezte ki az antiszemita incidensek felerősödése miatt az Egyesült Államokban, „miközben Izrael megpróbálja megvédeni magát a népirtó terroristákkal szemben, akik civilek mögé bújnak” – fogalmazott.

Az Izraeli Védelmi Erők minden szükséges előkészületet megtettek a Gázai övezet legdélebbi városának, Rafahnak a bevételére, és abban a pillanatban megkezdhetik a hadműveletet, amint megkapják a kormány jóváhagyását – közölte egy magas rangú izraeli védelmi tisztviselő. Izrael Rafahot tekinti a Hamász utolsó bástyájának a Gázai övezetben, és készen áll arra, hogy evakuálja onnan a palesztin civileket, és megtámadja a Hamász helyőrségeit – mondta a meg nem nevezett tisztviselő. Benjamin Netanjahu miniszterelnök kormányának szóvivője azt mondta az ügynökségnek, hogy Izrael „halad előre” a szárazföldi hadművelettel, de nem közölt határidőt.

Terroristák aknavetőgránátokat lőttek nemzetközi segélyszervezetek és az ENSZ képviselőiből álló látogatókra a Gázai övezet északi részén, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. Sérülés nem történt. A túrát azonnal leállították, a külföldi képviselők pedig elhagyták a helyszínt. A segélymunkások és az ENSZ képviselői azért mentek a helyszínre, hogy felmérjék és megvizsgálják az övezet északi részén kialakított kikötő területet, ahol a jövő hónapban várhatóan az amerikaiak is létesítenek egy úszódokkot, hogy segélyt szállítsanak a Gázai övezetbe a tengeren keresztül.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kijelentette, hogy az ukrajnai háborúban patthelyzet alakult ki, és megérettek a feltételek a béketárgyalások megkezdéséhez. A Moszkvával szövetséges fehérorosz vezető szavait a TASZSZ és a RIA Novosztyi orosz hírügynökség közölte. Lukasenka szerint az orosz és ukrán tisztviselők között Törökországban a háború első heteiben megvitatott előzetes dokumentumok kiindulópontként szolgálhatnak a tárgyalásokhoz. A TASZSZ idézte Lukasenkát, aki szerint „apokalipszis” következhet be, ha Oroszország atomfegyvert vet be megtorlásul a nyugati akciókért. Oroszország többször is arra figyelmeztetett: a Nyugat Ukrajnának nyújtott támogatása közvetlen konfrontációba sodorja Oroszországgal, ami nukleáris konfliktushoz vezethet.

Az Egyesült Államok a hónap elején olyan nagy hatótávolságú rakétákat szállított Ukrajnának, amelyeket a Biden-kormány sokáig vonakodott átadni Kijevnek – közölte a Pentagon. Mint kiderült Biden februárban titokban jóváhagyta a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták átadását ukrán területen belüli használatra, amit belefoglaltak a március 12-én bejelentett 300 millió dolláros segélycsomagba, e hónap elején pedig le is szállították Ukrajnának – közölte Garron Garn alezredes, a Pentagon szóvivője, írta meg a CNN amerikai televíziós hálózat honlapján. Akkor Kijev kérésére nem jelentettük be, hogy biztosítjuk ezt az új eszközt, hogy fenntartsuk Ukrajna műveleti biztonságát – mondta Garn, aki a használatukra vonatkozó kérdéseket az ukrán hadseregre hárította.

Antony Blinken amerikai külügyminiszer Sanghajban elmondta, hogy „egészséges gazdasági versenyre” törekszik Kínával, és felszólította Pekinget, hogy biztosítson egyenlő versenyfeltételeket a Kínában működő amerikai munkavállalók és cégek számára. Az amerikai külügyminiszter Sanghajban találkozott Csen Csi-ninggel, Kína egyik vezető tisztségviselőjével, és mindkét fél reményét fejezte ki, hogy a két nagyhatalom a nézeteltéréseik ellenére is együtt tud működni a globális kihívások kezelésében – közölte az amerikai külügyminisztérium. Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivő elmondta, hogy a Csennel folytatott megbeszélésén Blinken aggodalmakat fogalmazott meg Kína kereskedelempolitikájával és nem piacgazdasági gyakorlatával kapcsolatban, de hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok egészséges gazdasági versenyre törekszik a Kínai Népköztársasággal.

Időjárás:

Ma mindenütt napos idő lesz.

Este kissé felhős égboltra számíthatunk.

A hőmérséklet jellemzően 17 – 22 fok körül alakul.