A hétvégén Netanjahu miniszterelnök ultimátumot kapott Betzalel Smotrichtól a függőben lévő „túszalku” ügyében

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.04.29.Budapesten több helyszínen tájékozódott és tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt napokban.

A 2022-es hatpárti ellenzéki együttműködés választási veresége miatt eddig nem volt politikai mozgás Magyarországon – mondta Gyurcsány Ferenc.

A hétvégén Netanjahu miniszterelnök ultimátumot kapott Betzalel Smotrichtól a függőben lévő „túszalku” ügyében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elítélte az ország gázszállító rendszere elleni legutóbbi orosz támadásokat.

Belföldi hírek:

Budapesten több helyszínen tájékozódott és tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a főváros helyzetéről, problémáiról, fejlesztésekről – olvasható Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjének hétvégi kampányösszefoglalójában. A Cukor utcai Fidesz-irodában a kormány és a Fidesz fővárosi frakciójának – amely a legnagyobb frakció lesz – jövőbeli együttműködéséről tárgyaltak. Budapesti ügyeket vitattak meg, elhangzott: ami most van, az tarthatatlan, Budapesten változás kell. Az Ibolya presszóban az V. kerületi polgármesterrel tárgyalt Orbán Viktor a Belváros és a kormány együttműködéséről, az előttük álló feladatokról, lehetséges fejlesztésekről – írták. A közlemény szerint a XII. kerületben sok, sajnos még rossz állapotban lévő, műemléki védettség alatt álló épület van, amelyek egy részét már sikerült felújítani, számos feladat azonban még előttünk van. Ilyen az is, amelynek terveit a helyszínen tekintette meg a miniszterelnök, és meghallgatta a kerületi polgármesterjelölt elképzeléseit. Orbán Viktor biztosította Fonti Krisztinát arról, hogy a kormány segíteni fogja ezt a projektet és a többi fejlesztési elképzelését is – áll vasárnap kiadott összefoglalóban.

A külföldi finanszírozók most is háborúpárti baloldali kormányt akarnak Magyarországon – hangsúlyozta a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője. Kocsis Máté azt mondta: a jelenlegi politikai viták jellemzően a háború kérdése körül csoportosulnak. Szembeállította, hogy míg Magyarország békét követel, Nyugat-Európa a háborúpárti álláspontot képviseli. A frakcióvezető bízik abban, hogy több európai párt is tud annyi mandátumot szerezni az európai parlamenti választáson, hogy jelentős súllyal, netán új politikai egységbe szerveződve tudják képviselni az európai érdekeket. Kijelentette, a háború valójában nem európai érdek. „Lehet, érdeke az amerikaiaknak, érdeke az oroszoknak, bárkinek lehet az érdeke, de azt ma már mindenki kitapinthatja, hogy nem európai érdek” – fűzte hozzá.

Bármilyen nyomás is érjen bennünket, a magyar kormány kiáll Európa keresztény alapjai mellett – jelentette ki a pénzügyminiszter a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Kunmadaras felújított református templomának hálaadó ünnepségén vasárnap. Varga Mihály kiemelte: miközben tőlünk nyugatra templomok tűnnek el, Magyarországon és a külhonban 3000 templom építését vagy felújítását támogatta a kormány az elmúlt évtizedben. A kunmadarasi templom felújításáról azt mondta: ez a hosszú és alapos építő munka „kilóg a mai trendekből”, mert itt egy templom volt az építkezés tárgya. Rendhagyó jelenség ez egy olyan világban, ahol kirekesztőnek, sértőnek titulálva levetetik a hivatalok faláról a keresztet – közölte, megjegyezve: Németországban ez másfél éve megtörtént.

A 2022-es hatpárti ellenzéki együttműködés választási veresége miatt az ellenzéki választókat akkora csalódás érte, hogy a kegyelmi botrány okozta instabilitásig nem volt politikai mozgás Magyarországon. A Magyar Péter „jelenség” erre az instabilitásra adott válasz – mondta Gyurcsány Ferenc a POLIP Közéleti Tábor politológushallgatói előtt Szokolyán, ahol a diákok kérdéseire válaszolt. A Demokratikus Koalíció elnöke úgy fogalmazott, a Magyar Péter jelenség többet árt ellenzéki oldalon, mint kormányoldalon, de a legkevésbé a DK-nak okoz kihívást, sokkal inkább a többi ellenzéki pártnak. Gyurcsány Ferenc szerint Magyar Péter hajlandó elfogadni a Fidesz világát, ha nem Orbán Viktor vezeti. A DK közleménye szerint Magyar Péternek csak személyi problémája van a rendszerrel, míg a DK kritikája az Orbán-rendszer iránt súlyosabb, elvibb természetű.

Külföldi hírek:

Tovább folynak a harcok a Gázai övezet középső részén és Izrael északi, Libanonnal szomszédos vidékén – jelentette az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap. Az elmúlt napokban az izraeli légierő vadászgépei és drónjai több tucat célpontot támadtak meg a Gázai övezetben, köztük terrorista infrastruktúrákat, rakéta kilövőhelyeket, iszlamista fegyvereseket és megfigyelőállásokat, támogatva a szárazföldi erőket az övezet közepén. A libanoni határnál lövedékek repeszei könnyebben megsebesítettek egy katonát, amikor szombat este két páncéltörő rakétát lőttek izraeli területre Libanonból. Éjjel a légierő vadászgépei megtámadták a libanoni síita Hezbollah milícia dél-libanoni célpontjait, miután több tucat rakétát indítottak onnan az izraeli Meron település felé. Az IDF szóvivője szerint a célpontok között a katonai infrastruktúra részei, és egy katonai építmény is volt. Azt is közölték, hogy harci repülőgépek támadták meg a Hezbollah katonai infrastruktúráját Tair Harfa és Jarin települések térségében Dél-Libanonban.

A hétvégén Netanjahu miniszterelnök ultimátumot kapott Betzalel Smotrichtól a függőben lévő „túszalku” ügyében, amelynek elfogadására Egyiptom a Hamászt sürgeti. Smotrich videoüzenetben szólt Netanjahu miniszterelnökhöz, melyben a következőket mondta: „Miniszterelnök úr, minden egyiptomi közvetítői megállapodás, amely véget vetett az erőszak korábbi „fordulóinak”, életben hagyta a Hamászt, és lehetővé tette számára, hogy újra és újra megerősödjön, és olyan módon mészároljon izraeli állampolgárokat, amire a holokauszt óta nem volt példa, pontosan ez az, amihez ön vezetett az elmúlt két évtizedben, és pontosan, de pontosan ez az, amit mindannyian megígértünk, hogy nem teszünk újra”. „Ha úgy dönt, hogy fehér zászlót lenget, és visszavonja a parancsot Rafah azonnali elfoglalására, a Hamász elpusztításának befejezésére, a déli lakosok és Izrael polgárainak biztonságának helyreállítására, valamint az elrabolt testvéreink hazatérésére – az ön kormányának nincs létjogosultsága” – jelentette ki Smotrich..

Egy tárgyalás alatt álló új fogolycsere-alku jelentős kompromisszumokat tartalmaz Izrael részéről, beleértve – első alkalommal – a gázai háború befejezéséről szóló tárgyalásokra való hajlandóság kinyilvánítását. Izrael a Hamásznak többek között felajánlja, hogy hajlandó teljes mértékben visszaengedni a gázaiakat otthonaikba, kivonni az izraeli csapatokat a Gáza északi és déli részét elválasztó folyosóról, valamint azt, hogy később hajlandó beleegyezni egy állandó tűzszünetbe. Ez az első alkalom, hogy Izrael hajlandóságot mutat arra, hogy a tárgyalások következő szakaszában megvitassa a gázai háború befejezését. Egy izraeli tisztviselő szerint az új javaslatot az egyiptomi hírszerzés tisztviselőivel és az izraeli tárgyalócsoportokkal együttműködve állították össze, figyelembe véve a Hamász álláspontját és a terrorcsoport kompromisszumkészségét — jelentette az Arutz7.

A Miniszterelnöki Hivatalban előkészített forgatókönyv valószínűleg a következő héten valósul meg, amikor is a gázai háború árnyékában nemzetközi elfogatóparancsot adhatnak ki Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Joáv Gallant védelmi miniszter és Herci Halevi vezérkari főnök ellen, jelentette a 12-es csatorna. A Miniszterelnöki Hivatalban mintegy két hete kedden lezajlott sürgős meghallgatáson komoly aggodalomra adott okot, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adhat ki magas rangú izraeli biztonsági és politikai vezetők ellen. A háttérben a Gázai övezet humanitárius válságának kérdése, több ország nyilatkozata, miszerint Izrael megsérti a nemzetközi jogot, valamint a Gázai övezet civil lakossággával való bánásmód áll, mely a negyedik genfi egyezmény megsértésének minősül. A kiskörben zajlott sürgősségi tárgyaláson jelen volt Ron Dermer stratégia miniszter, Járiv Levin igazságügyi miniszter és Iszráel Katz külügyminiszter, valamint a Külügyminisztérium és a Védelmi Minisztérium témával foglalkozó más szakemberei és jogászai. A döntés meghozatalát néhány, az utolsó pillanatban végrehajtott sürgős intézkedéssel próbálták megakadályozni maga a bíróság és befolyásos politikai szereplők előtt – de ezek az erőfeszítések úgy tűnik, nem jártak hosszútávú sikerrel.

Csak az Egyesült Államok tudja elérni, hogy Izrael ne támadja meg a Gázai övezet déli határán lévő Rafah várost – jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök, aki szerint a támadás, amelyre napokon belül lehet számítani, a palesztin lakosság nagy részét menekülésre kényszerítheti az övezetből. A Palesztin Hatóság vezetője a szaúdi fővárosban, Rijádban a Világgazdasági Fórum rendkívüli ülésén szólalt fel. „Felszólítjuk az Amerikai Egyesült Államokat, hogy érje el Izraelnél a Rafah elleni támadás feladását. Ugyanis Amerika az egyetlen ország, amely képes megakadályozni Izraelt abban, hogy elkövesse ezt a bűncselekményt” – mondta. Izrael, amely hetek óta fenyegetőzik a Rafah elleni támadással, mondván, hogy célja az övezetet eddig irányító Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet még megmaradt és magát ott meghúzó zászlóaljainak megsemmisítése, a múlt héten intenzív légitámadásokat hajtott végre a palesztin fegyveresek feltételezett rejtekhelyei ellen. De amellett, hogy a Hamász fegyveresei ott vannak, a városban húzza meg magát több mint egymillió olyan palesztin civil is, aki az övezet északi vagy középső részéből menekült el a hét hónapja tartó harcok elől – mondta.

A nagy hatótávolságú amerikai rakéták Ukrajnába szállítása után Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter azt reméli, hogy Olaf Scholz német kancellár meggondolja magát, és ad Taurus típusú robotrepülőgépeket a megtámadott országnak. „Remélem, hogy a kancellár bátorítást érez az elmúlt napok eseményei nyomán” – mondta Sikorski a Varsóban adott interjúiban. Sikorski az amerikai ATACMS rakéták Ukrajnába történő szállítását „az ukrajnai orosz eszkalációra adott reakciónak” nevezte, amelyre Németországnak is reagálnia kell. Néhány napja vált ismertté, hogy Ukrajna nagy hatótávolságú ATACMS rakétákat kapott az Egyesült Államoktól. A Pentagon azonban nem közölt konkrétumokat arról, hogy 300 kilométer körüli hatótávolságú vagy rövidebb hatótávolságú modellekről van-e szó. A média arról számolt be, hogy a nagyobb hatótávolságú modellekről van szó. Az Egyesült Államok egyébként már tavaly is küldött rövidebb hatótávolságú ATACMS rakétákat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elítélte az ország gázszállító rendszere elleni legutóbbi orosz támadásokat. A politikus a hétvégén Kijevben sugárzott videoüzenetében azt mondta, hogy támadások érték azokat az infrastruktúrákat, amelyeken keresztül Ukrajnán át a gázt az Európai Unióba irányítják. A több mint két éve tartó orosz invázió ellenére az orosz gáz továbbra is áramlik az országon keresztül – bár jóval kisebb mennyiségben. A Naftohaz ukrán állami gázipari vállalat korábban szintén panaszkodott a vezetékhálózatot ért orosz támadásokra, anélkül, hogy részleteket közölt volna. A cég nemrég bejelentette, hogy 2025-től nem szállít többé orosz gázt nyugatra – a Gazprom orosz állami vállalattal kötött jelenlegi szerződések az év végén lejárnak. Oroszország ismét rakétatámadásokkal sújtotta Ukrajnát, amelynek célpontja elsősorban energetikai létesítmények voltak.

Időjárás:

Ma mindenütt túlnyomóan a napsütésé lesz a főszerep.

Este nyugodt csillagfényes égbolt lesz.

A hőmérséklet jellemzően 22 – 27 fok körül alakul.