A Nahal-dandár harci csapatai tegnap is folytatta műveleteit Gáza középső részén lévő a folyosónál

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.04.26.Idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát – vélekedett Orbán Viktor miniszterelnök.

Az ellenzéki pártok felrúgták az előzetes megállapodást a XII. kerületben – mondta Kendernay János, az LMP politikusa.

A Nahal-dandár harci csapatai tegnap is folytatta műveleteit Gáza középső részén lévő a folyosónál.

Katonai célponttá válnak Oroszország számára a NATO-országok állandó jelleggel Lengyelországba telepítendő nukleáris objektumai – jelentette ki Szergej Rjabkov.

Belföldi hírek:

Idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát, a progresszív-liberális hegemóniára épülő világrendet, hogy a helyébe szuverenista világrendet állítsunk – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a CPAC Hungary konferencia nyitónapján. Az Alapjogokért Központ által rendezett fórumon a kormányfő úgy értékelt: a progresszív-liberális hegemóniára épülő világrend elbukott, mert háborúkat, káoszt és békétlenséget, összeomló gazdaságot és zűrzavart hozott a világra. Hívei azt hirdették, hogy feladatuk nem az emberek képviselete, hanem saját eszméik megvalósítása – mondta, hozzátéve: a világot demokráciákra és autokráciákra osztották, és azt állították, az ő szerepük az autokráciák elleni keresztes háború. Ez a világrend – folytatta – olyan vezetőket termelt ki, akik alkalmatlanok a feladatra, hibát hibára halmoznak, és végül a saját vesztükbe rohannak. A liberális vezetőket úgy jellemezte: szerintük kell egy ideológiai kontroll, ami alá mindenkinek be kell rendeződnie, ekkor eljön a béke a világban. „…Jöjjön el végre a szuverenisták kora, térjünk vissza arra a békés és biztonságos pályára, ami naggyá tette a Nyugatot! Make America Great Again, Make Europe Great Again, hajrá, Donald Trump, hajrá, európai szuverenisták!” – hangoztatta.

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti TV több kérdésére is válaszolt. A Heti TV elsőként azt kérdezte meg, számít-e a kormány a NATO részéről következményekre, miután a miniszter megerősítette, azt a döntést, mely szerint Magyarország ki kíván maradni az orosz-ukrán háborúból, és továbbra sem enged át fegyvereket és csapatokat az ország területén. Gulyás Gergely válaszában elmondta, egyrészt nagyon jó és fontos döntés volt 1997-ben, hogy Magyarország csatlakozott a NATO-hoz. A mostani háború kapcsán valóban van nézeteltérés a tagországok között, ugyanakkor azt is látni kell, egységes döntés van a NATO-ban. Az Európai Unió egy újabb szankciós csomag elfogadásán dolgozik a svéd külügyminiszter javaslatára, amely érintheti az orosz cseppfolyós gázt is. Ez közvetlen hatással nincs Magyarországra, de az európai gázpiac alakulására igen. A Heti TV kíváncsi volt a kormány álláspontjára ebben az ügyben. A politikus kijelentette, Magyarország eddig is azokból a szankciós csomagokból maradt ki, emelt vétót, amelyek közvetlenül sértették a magyar érdekeket. A Heti TV a Budapest Airport leendő megvásárlása kapcsán szerette volna megtudni, hogy a reptérhez tartozó egyéb beruházásokra, mint a gyorsforgalmi út és a gyorsvasút kiépítése, mekkora források kellenek, és honnan lesz erre pénz. A miniszter szerint ezek az infrastrukturális beruházások többszáz milliárdot tesznek ki. Természetesen a tervezések és a tárgyalások haladnak. Végezetül a Heti TV a kínai elnök magyarországi látogatása kapcsán azt szerette volna megtudni, milyen konkrét témák kerülnek majd a tárgyalóasztalra. Gulyás Gergely elmondta, a magyar külügyminiszter folytatja le az előzetes egyeztetéseket, így jelenleg még bővebb információt nem tud adni a kancelláriaminiszter.

Magyarország érdeke a béke mellett a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozásának felgyorsítása, ezért is lesz ez a központi téma a Közép-európai Védelmi Együttműködés csütörtöki, budapesti tanácskozásán – mondta a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, hogy az osztrák kezdeményezésre 2010-ben létrehozott Közép-európai Védelmi Együttműködés tagja Magyarország mellett Szlovákia, Csehország, Szlovénia és Horvátország, ám a magyarországi rendezvényre meghívták a nyugat-balkáni országok védelmi vezetőit is, hiszen a térség biztonsági kérdéseiben jelentős szerepe van a balkáni régiónak. A tárcavezető leszögezte, napjaink legfontosabb témája a béke, ezért igyekeznek ezt minden fórumon hangoztatni, hiszen „a nyugat-európai döntések nálunk csapódnak le”. A miniszter kiemelte: a Nyugat-Balkán országai évszázadok óta háborúk kirobbanási pontjai, gazdasági, vallási feszültségtől feszített országok, ugyanakkor Közép-Európa és Magyarország érdeke a nyugalom. Ezért fontos az érintett államok európai uniós integrációjának felgyorsítása, miközben a „nagypolitika” szerint más országokat kellene felvenni a tagállamok sorába, ami szerinte nem reális.

Az ellenzéki pártok felrúgták az előzetes megállapodást, és kutyakomédiává változtatták az előválasztást a XII. kerületben – mondta Kendernay János, az LMP politikusa. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: az LMP „komoly szándékkal és ajánlattal állt” a választók elé. „Meggyőződésünk, hogy a kerületben nemcsak a zöldterületek pusztításának megállítása érdekében, de a helyi ügyek rendbetétele érdekében is kompetens tudással, ötletekkel álltunk a politikai térképre” – mondta, hozzátéve: pártja aktívan és konstruktívan állt hozzá az előválasztási tárgyalásokhoz.

Külföldi hírek:

A Nahal-dandár harci csapatai folytatja műveleteit Gáza középső részén lévő a folyosónál, mely során az elmúlt 24 órában terroristákat öltek meg és terror-infrastruktúrákat semmisítettek meg, jelentetteék az Izraeli Védelmi Erők. Az egyik támadásnál a dandár erői azonosítottak két terroristát, akik rakétákat próbáltak kilőni Izraelre. Vadászgépek csapást mértek a terroristákra, lerombolták az indítógödröt és egy fegyverraktárat, melyben az egyik terrorista tartózkodott. Az izraeli hadsereg szerint az elmúlt nap folyamán több mint 30 légicsapást hajtottak végre a Gázai övezetben. Az egyik csapással a Gázaváros Sati térségében megölték Hamász terroristák egy csoportját, akik rakétákat lőttek ki a Gáza középső részén bevetett csapatokra. A Gáza középső részén található Nuszeiratban a légierő a 215. tüzérezreddel együttműködve likvidált egy Hamász mesterlövész terrorsejtet.

Izraeli vadászgépek csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet dél-libanoni helyszíneire. A célpontok között szerepelt terror-infrastruktúra Marun al-Raszban és egy megfigyelőállomás Markabában. Korábban egy épületet is célba vettek Aalma as-Sabban, amit a terrorcsoport használ. A libanoni sajtó reggel izraeli csapásokról számol be az északkelet-libanoni Baalbek közelében.

A közelgő Rafahba való bevonulás jeleivel egy időben Izraelben új keretek kidolgozásába kezdtek, amelyek a Hamásszal folytatott tárgyalások alapját képezik – az információt két, a tárgyalások részleteit ismerő forrás szolgáltatta a KAN-nak. Emellett a miniszterek áttekintést kaptak a tegnapi ülésén a tárgyalásokat lefolytató csapattól. Bar és Halevi kairói látogatásával kapcsolatban egy izraeli forrás közölte: ,,Egyiptom a tárgyalások előmozdítását szorgalmazza, mert úgy gondolja, hogy az befolyásolhatja Izrael rafahi lépéseit.” A múlt héten a katari miniszterelnök sajtótájékoztatót tartott Törökország külügyminiszterével, amelyen bejelentette, hogy Katar ,,újraértékeli közvetítői szerepét a Hamász és Izrael között”. A katari vezető szerint ,,a közvetítők szerepe korlátozott. Nem tudnak olyan dolgokat előmozdítani, amelyekben maguk a felek nem érdekeltek. Sajnos azt láttuk, hogy politikai érdekekből igazságtalanságot követtek el a közvetítőkkel szemben.”

Katonai célponttá válnak Oroszország számára a NATO-országok állandó jelleggel Lengyelországba telepítendő nukleáris objektumai – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek. „Kétségtelen, hogy a NATO közös nukleáris missziói gyakorlatának kiterjesztése – függetlenül attól, hogy mely ország, vagy országok csatlakoznak a ebben a gyakorlatban már részt vevőkhöz – egyértelműen destabilizáló jellegű. Tényleges fenyegetést jelent” – nyilatkozott a külügyminiszter-helyettes. A diplomata szerint a NATO-országok közös nukleáris misszióinak közeledése a határhoz felerősíti az Oroszországi Föderációt érő fenyegetést. „Nem is beszélve az állandó telepítésről, amiről a forrófejűek Varsóban szintén elkezdtek beszélni” – mondta Rjabkov. „Ezért mindazoknak a politikusoknak, akik most lelkesen tárgyalnak egy ilyen tervről Lengyelországban és annak határain túl, meg kell érteniük: az ilyen irányú elmozdulások nem növelik Lengyelország biztonságát, maguk az objektumok pedig mindenképpen célponttá válnak. A katonai tervezésünkben pedig előtérbe kerülnek” – tette hozzá.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) drónjai a héten eltaláltak két üzemanyag- és kenőanyag-tárolót, valamint egy szivattyúbázist az oroszországi Szmolenszki területen lévő Jarcevo és Rozdorovo településeken – közölték az SZBU-nál. A közlés szerint ezeken a bázisokon 26 ezer köbméter orosz üzemanyagot és kenőanyagot tároltak. A robbanások után jelentős tüzek keletkeztek a létesítményekben, a személyzetet pedig evakuálták. Vaszilij Anohin kormányzó szerint a tüzet lokalizálták, amihez egyebek között három tűzoltóvonatot vetettek be.

Ferenc pápánál tett hivatalos látogatást Sulyok Tamás köztársasági elnök csütörtökön Vatikánvárosban. Ferenc pápával a közösségekről, közösségeink jövőjéről beszélgettünk – hangsúlyozta a köztársasági elnök a helyszínen magyar újságíróknak. Hozzátette: a találkozón érintettek egy személyes témát is, amely a pápa budapesti látogatásakor mondott beszédének egyik üzenetét érintette. Ferenc pápa Szent István egyik intelmét említette, amely úgy szól: légy szelíd, hogy sohase harcolj az igazság ellen – idézte fel Sulyok Tamás, kiemelve: ez Szent István fontos üzenete, s nem véletlen, hogy éppen Ferenc pápa hívta fel rá a figyelmet. A köztársasági elnök kifejtette: számára ez az intelem sokat mond, megérintette, ezért megkérdezte a pápát, neki ajándékozza-e, hogy mint mottót használhassa. Ferenc pápa pedig nagy örömmel nekem adta – idézte fel Sulyok Tamás.

Időjárás:

Ma elkezdődik az újabb enyhülés.

Főképp változóan napos-felhős időre számíthatunk.

Este nyugodt, csillagfényes égbolt lesz a jellemző.

A hőmérséklet várhatóan 15 – 19 fok köré emelkedik.