Épitészet,vallás,kultúra és örökség

Építészet, vallás, kultúra és örökség
szabó.zsinagóga

Miről is szól a tegnap bemutatott „Zsinagógák népe” című dokumentumfilm sorozat? A Kárpát- medence csaknem kétezer éves építészetéről, az itt élt és élő zsidó kultúráról, és ahogy Breuer Péter, az esemény házigazdája fogalmazott az életről.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott díszbemutatón a négy részes – egyenként huszonöt perces – filmsorozatból készült „ötödik” filmet tekinthettek meg a résztvevők, amely rövid áttekintést ad a magyar és a környező országok még meglévő zsinagógáiról Aquincumtól Pozsonyig, Kismartontól Husztig.

A történelmi Magyarország mintegy negyven helyszínét a filmsorozat építész szakértőjével, Klein Rudolffal, járhatjuk körbe. Megismerhetjük a történelmi hátteret, a zsidó közösségek életének változásait, vagy ahogy Heisler András, a Mazsihisz elnöke mondta köszöntőjében „A zsinagóga a zsidó szellemi és közösségi élet alapja. Az építészeti megoldások azonban soha nem öncélúan keletkeztek, mindig pontosan követték a közösségi élet változásait.”

lan Mor, Izrael állam budapesti nagykövete „megerősítve” Heisler András szavait kiemelte, hogy „A zsidóságnak a zsinagóga soha nem csak azt a helyet jelentette, ahol imádkoznak, hanem közösségi teret is. Ezért minden egyes zsinagóga egy konkrét közösség életét mutatja egy konkrét időben és térben.”

Klein Rudolf nem csak az építész szemével láttatja a bemutatott helyszíneket, hanem áttekintő magyarázatot is ad a zsidó vallási irányzatokról, amit legjobban a bima (a Tóra-olvasó emelvény) zsinagógán belüli elhelyezésével szemléltet.

Szabó Mihály, a film rendező-operatőrének „szemén” keresztül a lepusztult, már nem működő zsinagógákról is szép pillanatokat, képeket kaphattunk, a mai napig eredeti funkciójában üzemelő zsinagógák mellett.

A filmsorozat negyedik része már a „jelennek szól”, gerincét az emlékezés, a zsidó kulturális emlékek megőrzésének, fontosságát hangsúlyozva mutatja be többek közt a Páva utcai és a Dohány utcai múzeumot és a Hősök templomát

A „Zsinagógák népe” című dokumentumfilm sorozat első – magyar nyelvű – részét szombaton mutatja be a Duna Televízió. A teljes sorozat magyar nyelven és angolul elérhető a www.zsinagogaknepe.hu oldalon.

2015. augusztus 26.​sztorma HCJDE