A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület a kezdetektől szervezője az Európai Zsidó Kultúra Napja eseményeinek.

Kolozsvár Budapesten!

 

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület a kezdetektől szervezője az Európai Zsidó Kultúra Napja eseményeinek.

Nincs egészen tegnap – erdélyi és máramarosi zsidó népköltés Kányádi Sándor versei alapján és a Tokos zenekar koncertje. Programunkkal képzeletbeli „Hidat” szeretnénk építeni kultúrák, vallások, régmúlt korok és a jelen között – Sétáljunk át rajta közösen!

Magyar Zsidó Kulturális Egyesület a kezdetektől szervezője az Európai Zsidó Kultúra Napja eseményeinek. A jeles napot Európa 31 városában ünneplik a zsidó kulturális örökségből ízelítőt nyújtó programokkal, amelyek minden évben egy adott téma köré épülnek. Idén irodalmi és zenés programmal ünnepeljük az Európai Zsidó Kultúra napját a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa rendezvénysorozottal és a 2015-ben először megrendezésre kerülő Zsidó Kulturális Fesztivállal közösen, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga patinás falai között.

Program
Nincs egészen tegnap – erdélyi és máramarosi zsidó népköltés
Az előadás rendkívül érdekes, színes, játékos, szerelmes, néha szívszorongatóan fájdalmas esten keresztül mutatja be az erdélyi és a máramarosi jiddis kultúrát. A hegedűn, zongorán megszólaló népdalok néha átcsapnak a jazz, a blues – vagy épp a táncdalok világába is. A dalok szövegeit Kányádi Sándor írta, Almási István zene-folklorista készített hozzá jegyzetet.

Előadják: Nagy Noémi Kriszta – népdalénekes, Laczkó Vass Róbert – színművész, Szép András – zongoraművész, Szép Bálint – hegedűművész.

A kolozsvári Tokos zenekar koncertje
A Tokos Zenekart 2011-ben alapította öt lelkes zeneakadémista Kolozsváron. Sokat járták a város körüli falvakat, innen lesték el csínját-bínját a népzenélésnek. A zenekar elsődleges célja, hogy minél több emberrel ismertessék meg a tagok szülőhelyének népzenéjét. Mivel Kolozsvár az otthonuk, a környék zenéje, tánca, kultúrája áll legközelebb a szívükhöz.

A zenekar tagjai: Tokos Csongor Attila – hegedű; Vajas Albert – hegedű, Szép Gyula Bálint – brácsa, hegedű, Gergely Elek – harmonika, nagybőgő, Tóth Adorján Márton – nagybőgő, brácsa.

A rendezvény a Kolozsvár 2015 – Európa Ifjúsági Fővárosa egyesület, az Igen,tessék! mozgalom, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, Zsidó Kulturális Fesztivál és a Mathias Corvinus Collegium – MCCMathias együttműködéséből jön létre.