Rogán Antal a kormánypárt frakcióüléséről beszámolva.

A Fidesz-KDNP frakciója egyetért azzal, hogy Magyarország katonákat küldjön az iraki Erbílbe az Iszlám Állam elleni fellépésre – közölte Rogán Antal a kormánypárt frakcióüléséről beszámolva.

A terrorizmus és barbárság elleni harchoz az ellenzéki pártok támogatását kérjük – jelentette ki. Különös tekintettel a szocialista pártra, ami eddig szavakban elkötelezett volt a nyugati koalíció és értékrend mellett – fogalmazott a frakcióvezető. „Itt az ideje, hogy tettekben is elkötelezettek legyenek” – emelte ki.

Hangsúlyozta, a nyugati koalícióban való részvétel több fokozatú: egyes országok elvi támogatást adnak, mások eszközadományokkal segítenek, vagy katonai őrző-védő funkciójú szerepre vállalkoznak. Megint mások tevőlegesen vesznek részt a harcokban. Hazánk eddig lőszerrel és humanitárius egységcsomagokkal támogatta a harcot – fejtette ki.

„MAGYARORSZÁG ELSŐDLEGESEN ŐRZŐ FUNKCIÓT TÖLTENE BE ERBÍLBEN.”

Ha az Országgyűlés megszavazza, Magyarország elsődlegesen őrző funkciót töltene be Erbílben: német és olasz kiképzőtisztek védelmét látnák el a magyar katonák.

A kurdisztáni Erbílben él és dolgozik a legtöbb magyar Irak területén, katonáinknak pedig elsősorban az a feladata, hogy a veszélyben lévő magyarokat megvédjék – adott magyarázatot arra a kérdésre, miért oda küldenének magyar katonákat. A végleges parlamenti döntés április közepére várható.

Fotó: fidesz.hu

Rogán Antal a frakcióülés további kérdéseiről szólva megemlítette: sűrű, és szigorú ellenőrzésekre van szükség a brókercégek háza táján. Leszögezte, a frakció szerint a csaló brókercégek vezetőinek személyes vagyonukkal is felelniük kellene az okozott károkért. A Fidesz-KDNP frakció a most futó ügyekben a vezetőknél teljes vagyonelkobzást sürget – fejtette ki. A továbbiakban a csalások ellen határozottan fel kívánunk lépni, hogy a keményen dolgozó kisemberek pénzét ne lehessen eltüntetni a brókercégekből – szögezte le.

A hétfői parlamenti ülésen az MSZP frakció tűrhetetlennek nevezte, hogy a Magyar Televízió nem közvetíti élőben az interpellációkat és az azonnali kérdéseket – említette meg Rogán Antal. „Mondták ezt akkor, amikor épp az élő közvetítés zajlott – fűzte az elhangzottakhoz, majd hozzátette: Ezzel a hozzászólással saját magukat tették nevetségessé a parlamentben.