Rogán Antal:Magyarország nem képes arra, hogy nagy számban fogadjon megélhetési bevándorlóka

Magyarország nem képes arra, hogy nagy számban fogadjon megélhetési bevándorlókat – szögezte le Rogán Antal napirend előtti felszólalásában a Parlamentben.

Rogán Antal aláhúzta, az elmúlt hónapokban a magyar gazdaság jó teljesítményt nyújtott; elértük, hogy Európán belül hazánkban csökkent a legnagyobb mértékben a munkanélküliség. A frakcióvezető felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarországon volt a legnagyobb gazdasági növekedés 2014-ben. Ezek azt jelzik, hogy Magyarország olyan hellyé vált, ahol biztató a kilátás a jövőre nézve.

„HÚSSZOROSÁRA NŐTT A HAZÁNKBA ÉRKEZŐ, ÚGYMOND POLITIKAI MENEKÜLTEK SZÁMA.”

A képviselő szerint azonban vannak olyan veszélyek is, melyekről őszintén kell beszélni. Aláhúzta, a kormánynak és a parlamentnek a következő hónapokban is oda kell figyelnie arra, hogy mi történik határainktól keletre; hogyan alakul az ukrán konfliktus. Rogán Antal kitért arra is, hogy amióta 2012 végén megváltozott Magyarországon a menekültekkel szemben alkalmazott gyakorlat, azóta hússzorosára nőtt a hazánkba érkező, úgymond politikai menekültek száma. A politikus szerint őszintén kell beszélnünk arról, hogy Olaszországot követően Magyarországra érkezik a legtöbb menekült.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ezen a téren december óta nem javult a helyzet, hanem kifejezetten romlott. Januárban a Magyarországra érkezett menekültek száma gyakorlatilag elérte a felét a tavalyi év összes, beérkező menekültjének. Rogán Antal szerint beszélni kell róla, hogyan akarjuk kezelni ezt a problémát. A frakcióvezető valószínűnek nevezte, hogy az unió hozzáállása is megváltozik ezen a téren, de úgy gondolja, hogy Magyarországnak ezt nincs ideje kivárni. Bár jelentősen csökkentettük a munkanélküliséget, de Magyarország nem képes arra, hogy nagy számban hozzon létre munkahelyeket a menekültek számára – fogalmazott.

Fotó: fidesz.hu

Rogán Antal leszögezte: Magyarország nem képes arra, hogy nagy számban fogadjon megélhetési bevándorlókat. Csak akkor tudunk hatékony megoldást alkalmazni, ha visszatérünk a 2012 előtt alkalmazott gyakorlathoz, illetve talán még szigorítunk is rajta. Akkor, ha a Magyarországra érkező megélhetési bevándorlókat idegenrendészeti őrizetbe veszik és ellenőrzés alatt tartják addig, amíg a kérelmüket el nem bírálják, és akik nem jogosultak menekültstátuszra, azokat pedig kiutasítják a legrövidebb idő alatt – fogalmazott a politikus.

A képviselő arra is felhívta a figyelmet, ha a 2012 előtti gyakorlathoz visszatérnénk, akkor ismét szembekerülnénk az Európai Unióval. Rogán Antal arra kérte a kormányt, hogy folytasson nemzeti konzultációt a megélhetési bevándorlás ügyében.