Ilan Mor:Európának meg kell védenie zsidó polgárait!

Európának meg kell védenie zsidó polgárait!

Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete Dánia budapesti nagykövetsége előtt mondott beszédet azon a megemlékezésen, melyet a (Mazsihisz) magyar zsidó ifjúság szervezett.

 

 

A szörnyű koppenhágai támadás nagyon hasonlít arra az eseményre, ami Párizsban történt egy hónappal ezelőtt. A fundamentalista iszlám szélsőségesek a szólásszabadságot használta ki, hogy támadjanak, majd a zsidókat, a zsidó közösséget is megtámadják.

Az elmúlt napokban tanúi lehettünk annak, hogy Európában az antiszemitizmus egyre jobban erősödik, erre szolgálnak bizonyítékként a legutóbbi támadások, mint amik zsidó helyek, zsidó temetők ellen zajlottak.

Európának erőt kell mutatnia az antiszemitizmus elleni harcban és meg kell védenie Európa zsidó polgárait!

Amikor a szólás szabadságába bújva zsidók ellen lépnek fel, akkor ezek az eredmények születnek.  Ezek a támadások pont az ellenkezője a demokráciának és a szabadságnak!

Az iszlám dzsihád így próbálja megfélemlíteni mindazokat, akik nem értenek velük egyet. Felhívnám a figyelmet, ez a mozgalom nem keverhető össze az izraeli-palesztin konfliktussal, az egyiknek a másikhoz semmi köze nincsen. Ezekre a konfliktusokra a palesztin állam sem lenne megoldás. Az iszlám dzsihád globálisan fenyegeti a szabad világot, így a vele szemben felálló ellenállásnak is globálisnak kell lenni, mindenkinek összefogva.

Izrael szolidáris mindazokkal, akik szenvedői ennek a terrornak, bárhol is történik. A dán népnek, a dán zsidó közösségnek együttérzésünket fejezzük ki. Meg vagyunk győződve arról hogy a dán kormány mindent megtesz a továbbiakban is zsidó polgárainak biztonsága érdekében.