Dr. Papp László, Debrecen polgármestere a kiváló kapcsolatokról beszél.

A jó együttműködés meghozza gyümölcsét

A jó együttműködés meghozza gyümölcsét

Dr. Papp László, Debrecen polgármestere a kiváló kapcsolatokról beszél.

 

Egy példamutató együttműködés szemtanúi lehetünk Debrecen városa és a helyi zsidó közösség között. Mindig is így volt ez?

A városunkat tekintve ez valóban így van, ez természetesen személyi kapcsolatokon is múlik jelentős részben. Személyes meggyőződésem szerint ez nagyon sokat jelent. Az elmúlt években egy rendkívül szoros és jó együttműködést tudtunk kialakítani Horovitz elnök úrral. Korábban nem ilyen nagy intenzitású volt ez az együttműködés, de az elmúlt években ez felélénkült. Ennek is köszönhetően olyan értékek születnek meg és jönnek létre, mint a debreceni zsidó negyed megújítása, ami vallási, hi8téleti, de várostörténeti szempontból is rendkívüli jelentőséggel bír.

Mit szól ahhoz, hogy az USA frissen kinevezett nagykövetének első Budapesten kívüli látogatása a cívisvárosban lesz, ahol a történelmi egyházak képviselőivel és Önnel is találkozik majd?

Ez egy nagy megtiszteltetés a város és a magam számára is. Azt tudni kell, hogy egy kiváló kapcsolat van a nagykövetség munkatársai és Debrecen városa között, rendszeresen megfordulnak nálunk, nagy örömmel nézünk nagykövet asszony látogatása elé.

Mit takar a jó kapcsolat?

Ez egy sokrétű együttműködés, jómagam is élvezhettem a nagykövetség vendégszeretetét, két évvel ezelőtt Amerikában jártam egy tanulmányúton az ő szervezésükben. Nagyon sokat tanultam az önkormányzatiságról, a munkáról, a toleranciáról, az emberi és személyi kapcsolatok ápolásáról, nagyon tanulságos volt ez az út. Ez a kapcsolat nemhogy nem szűnik meg, hanem épül, ennek ad egy újabb lendületet a nagykövet asszony látogatása. Azt hiszem, hogy a város a vallási, egyházi közösségekkel egy nagyon jó kapcsolatot ápol és Debrecen tevékenységének, aktivitásának és befogadóképességének, készségének egyik nagy elismerése ez a látogatás.

A debreceni hitközség jelentős szerepet ért el a határontúli kapcsolatok ápolásában, ennek gyümölcsit a város is élvezi?

Teljes mértékben. Nagyszerű elképzelésnek tartom azt, ami néhány évvel ezelőtt elindult a Debreceni Zsidó Hitközség szervezésében, hiszen itt működik a Kárpát-medencei magyar zsidó hitközségek szövetsége. A beszédemben is megemlítettem, hogy nagyszerű érzés azt látni, érezni, hallani, hogy Brassótól Debrecenen át Pozsonyig magyarul szólalnak meg a zsidó hitközségek képviselői. Ez azt jelenti, hogy ezeknek a közösségnek a magyar gyökerei élnek és élni tudnak, ennek a városnak, Debrecennek támogatást kel adni! Horovitz elnök úr kezdeményezte ezt a szövetséget, ami a város teljes támogatását már a kezdetektől élvezte.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter