A zéró tolerancia eredményei

 

Latorcai Csaba helyettes államtitkár a debreceni zsinagóga megújulása kapcsán nyilatkozott.

 

A zéró tolerancia eredményei

Latorcai Csaba helyettes államtitkár a debreceni zsinagóga megújulása kapcsán nyilatkozott.

 

Államtitkár úr, Ön a beszédében is említette a vallásszabadságot, annak tekintetében is, hogy itt, Debrecenben is megújult a zsinagóga. A többi egyház mit szól ahhoz, hogy a zsidóság ennyire kitüntetett figyelmet kap?

Az összmagyar kulturális örökség része a zsidó, a katolikus, a református, az evangélikus, sőt még a baptista kulturális örökség. Magyarország kormányának mindegyik megőrzésében, ápolásában szerepet kell vállalnia, természetesen az adott felekezetekkel szorosan együttműködve, hiszen ez közös felelősségünk.

Itt Debrecenben is ez történt?

A debreceni ortodox zsinagóga egy uniós felújítási projekt terhére sikerült támogatni, több mint félmilliárd forinttal. Ez az összeg nem csak a zsinagóga felújítását takarta, hiszen egy alföldi zarándokút kiépítésére is nyert támogatást a Debreceni Zsidó Hitközség, ennek egyik része a nagykállói zsidó temető rekonstrukciója, itt nyugszik az első csodarabbi is, akit még életében is ekként tiszteltek. Az ő emlékének a megőrzése rengeteg embert vonz nemzetközi viszonylatban is.

Lezárult a Holokauszt Emlékév Civil Alapjának támogatási időszaka. Mennyit költött a kormány a megemlékezésekre?

Az emlékezésre több milliárd forintot költött Magyarország Kormánya, úgy gondolom, nagyon jó gyakorlatot sikerült kialakítanunk azzal, hogy kis közösségi megemlékezéseket, legyen az önkormányzati, civil szervezeti, tudtunk támogatni, hiszen az volt a cél az emlékévvel, hogy az egész országot, az egész nemzetet mozgassuk meg. Ez sikerült mindentől függetlenül.

Említette a beszédében a Magyarországon tanuló izraeli diákokat is.

Itt Debrecenben, de Szegeden is több százan tanulnak, de Budapesten is ezres nagyságrendben hallgatnak izraeli diákok. Nekem meggyőződésem, hogy ez is egy visszaigazolása annak, hogy Magyarországon senkinek sem kell félnie az identitása nyílt megvallásától, vállalásától, zsidó honfitársainknak, az izraeli polgároknak sem kell félniük. Sajnos Nyugat-Európában naponta látni, hogy milyen atrocitások érik őket. Nálunk ez visszaigazolása azon kormányzati intézkedéseknek, amelyik határozottan azt mondja: zéró tolerancia mindenfajta gyűlöletkeltő, antiszemita megnyilvánulással szemben! Ennek köszönhető az is, hogy a Büntető Törvénykönyvben a gyűlöletbeszéd büntetendő cselekményként szerepel.

Idén újból sikerült akkreditálni az OR-ZSE Doktori Iskoláját.

Mi nagy örömmel vennénk, ha az OR-ZSE is tudna izraeli hallgatókat fogadni. Természetesen tisztában vagyunk azokkal a teológiai kérdésekkel, amelyek ezt bonyolítják, ugyanakkor az egyetemen vannak olyan jó akkreditált szakok is, melyek nem annyira teológiai, sokkal inkább szociális ismereteket nyújtók, amelyekre komoly érdeklődés lehet Izraelből, ezt célszerű lenne egy magyar-izraeli együttműködés részévé tenni.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter