Megemlékezések, feladatok

Megemlékezések, feladatok

Heisler András, a Mazsihisz elnöke beszél a januárban tartandó megemlékezésekről, valamint ennek kapcsán a zsidó közösség és Magyarország feladatairól.

 

Beszélgetésünk időpontjában temetik el a párizsi terrorcselekmények áldozatait Jeruzsálemben, az Olajfák hegyén. Mi a véleménye erről a rettenetről?

Ez az elmúlt hét egyik tragédiája, ami mindannyiunk tragédiája, mert amikor a Charlie Hebdo szerkesztőségét megtámadták, akkor mindannyiunkat támadtak meg, egyben a szabadságot is megpróbálták tönkretenni.

A párizsi megemlékezéseken szinte minden vezető jelen volt, így a magyar miniszterelnök is, ám eközben a Dohány utcai zsinagógában is zajlott egy megemlékezés is.

Furcsa, tragikus összeesés volt ez, hiszen mi eredetileg a Dohány utcába egy köszönetkoncertet szerveztünk, ami egy örömkoncertnek indult, ám ezeket az eseményeket mi sem tudtuk és akartuk figyelmen kívül hagyni. Ennek okán az összejövetel eleje azzal indult, hogy megemlékeztünk az áldozatokról, utána ott útnak indítottunk egy emlékfüzetet, amit minden résztvevő aláírhatott, közel 2.500-an voltunk ott, tiltakozását kifejezve a terrorizmus ellen, szolidaritást vállalva a meggyilkoltak családja irányába, valamint a francia néppel.

Január elég aktív, hiszen sűrű az eseménynaptár. Például 18-án a gettó felszabadításának 70. évfordulójára emlékeznek. Mi történik majd ott?

A pontos programot nem ismerem még, a Budapesti Zsidó Hitközség vezetői szervezik ezt a megemlékezést, úgy gondolom, bármi is történik ott, mindenkinek az a feladata, a kötelessége, hogy elmenjen és megemlékezzen azokról, akik elpusztultak, azokról, akik túlélték a gettót, mindenkit arra biztatok, menjen el a megemlékezésre.

Január 26-án, a Kozma utcai zsidó temetőben, annak a hátsó fertályán egy katonai parcellát avatnak újjá. Ott mi történik?

Tudni kell, hogy a Kozma utca a legnagyobb zsidó temető Magyarországon, aminek a karbantartása hihetetlen energiákat és iszonyatos pénzeket követel a közösségünktől. Itt volt egy elhanyagolt parcella, ahol az I. világháború zsidó katonai áldozatai nyugszanak. Ennek a felújítását a magyar kormány, illetve a Honvédelmi Minisztérium vállalta magára, s ennek a felújított parcellának a felavatása történik meg. Pontosabban ennek a parcellának egy egységes része lett felújítva, azt is el kell mondani, hogy nem csak a Kozma utca, hanem az összes magyarországi zsidó temető felújításával kapcsolatosan is sok feladatunk lesz. Magyarországon 1.600 elhagyott zsidó temető van, nekünk kötelességünk ezeket valamennyire karbantartani. Nemrégiben kaptunk a kormánytól egy nagyvonalú ígéretet, azaz egy nagyobb szabású programot indított el ezzel kapcsolatban. Ez talán megoldja az elmúlt évtizedek elmaradását, hogy a magyarországi zsidó temetők felújításra kerüljenek.

A beszélgetésre készülve néztem meg, hogy a Kozma utcai temető a főváros tulajdonában van, de a kezelés, a karbantartás a zsidó közösség feladata. Keresték már a főváros vezetését, a főpolgármester urat a temetővel kapcsolatban?

Folyamatos kapcsolatban vagyunk főpolgármester úrral, nem erről a temetőről beszélgetünk, mert úgy gondolom, hogy ez egy élő temető, amihez a kormány segítsége és a mi erőfeszítéseink is kellenek, így folyamatosan karban tudjuk tartani.

Jelezték már többen is, hogy az erdő melletti részben rókák, vaddisznók is előfordultak már. Hogyan lehet védekezni a váratlan látogatók ellen?

A kerítést kell folyamatosan karbantartani, néha leomlik magától, néha másoktól, egy biztos, rengeteg feladatunk van ezzel kapcsolatban.

Január 27-én, egy nemzetközi megállapodás értelmében emlékeznek meg az auschwitzi haláltáborról. Önök hogyan emlékeznek meg ezen a napon?

Én magam úgy emlékezem meg, hogy személyesen is elmegyek a megemlékezésre, úgy tudom, hogy a magyar kormány is jelentős delegációval képviselteti magát, ott lesz a világ összes részéről számos vezető politikus, hiszen egy olyan kerek évforduló, ami mindenkit arra sarkall, hogy személyesen is jelen legyen a megemlékezésen.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

 

 

 

 

www.hetitv.com