Vatikánban John Kerry amerikai külügyminiszter-Netanjahu: szilárdan ellenállunk a diktátumoknak

Netanjahu: szilárdan ellenállunk a diktátumoknak

foldgomb

 

A guantánamói fogolytáborról is tárgyalt John Kerry a Vatikánban

בקשה לווטו. נתניהו וקרי ברומא  צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

 

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    A Vatikán támogatja a guantánamói fogolytábor bezárását – hangoztatta Pietro Parolin szentszéki államtitkár hétfőn, amikor a Vatikánban John Kerry amerikai külügyminisztert fogadta.

     A vatikáni-amerikai diplomáciai találkozó részleteiről Federico Lombardi szentszéki szóvivő számolt be a sajtónak. John Kerry a Vatikánban hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok elkötelezte magát a guantánamói fogolytábor bezárása mellett. Az amerikai külügyminiszter ugyanakkor a Szentszék segítségét kérte, hogy a tábor bezárása érdekében az itt fogva tartott személyek számára megfelelő és humanitárius elhelyezést találjanak. A Kuba déli részén levő amerikai támaszponton 2001 óta működő börtöntáborban még több mint százharminc fogoly van. A szentszéki szóvivő megjegyezte, hogy a Vatikán nem fogadja be a guantánamói foglyokat. 
    Pietro Parolin szentszéki államtitkár és John Kerry amerikai külügyminiszter több mint egy órás találkozóján téma volt a közel-keleti helyzet is. Kerry arról biztosította a Vatikánt, hogy az Egyesült Államok mindent megtesz az izraeli-palesztin feszültség kiéleződésének elkerülésére. A vatikáni és az amerikai diplomácia vezetője is az izraeli-palesztin tárgyalások újraindulását szorgalmazta. Szó volt az ukrán válságról és az ebola-járványról is. Ez volt Pietro Parolin és John Kerry második találkozója az idén januárban tartott megbeszélés után. 
    John Kerry vasárnap Rómában orosz kollégájával, Szergej Lavrovval egyeztetett a közel-keleti és az ukrán helyzetről. Az amerikai külügyminiszter az olasz fővárosban Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is találkozik, majd Kerry Párizsba és Londonba utazik tovább újabb külügyminiszteri találkozókra.

 

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:
– Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök John Kerry amerikai külügyminiszterrel tervezett római találkozója előtt hétfő reggel elutasította, hogy országának időre szabott egyoldalú lépéseket diktáljanak a palesztinok.

foldgomb_tenyerbe

    „Izrael érdekeit sértő feltételeket szabnak ezek a próbálkozások, és nem hoznak békét” – mondta a kormányfő a Rómába tartó repülőgépre való felszállása előtt a katonai rádiónak. „Elutasítunk minden olyan kísérletet, amely csak a terrort hozza el az ország szívébe. Ha diktátumok lesznek, azokkal is határozottan szembeszállunk” – tette hozzá.
    Netanjahu ezzel a palesztin vezetésnek várhatóan szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsához (BT) benyújtandó határozati javaslatára utalt, amely a ciszjordániai megszállás 2016 végéig való befejezésére szólítja fel Izraelt, valamint a palesztin állam elismerésére az 1967-es határok alapján. A palesztin javaslatot a két évre szóló ideiglenes BT-tagsággal rendelkező Jordánia terjeszti a testület elé, de közben Franciaország, Nagy-Britannia és Németország egy alternatív határozaton dolgozik, amelyet a palesztinok készek elfogadni, ha sikerül szerdáig megszövegezni.
    Kerry a Netanjahuval tartandó megbeszélés után Rómából előbb Párizsba utazik, ahol az európai változat kidolgozóival tanácskozik, majd kedden Londonba látogat, ahol a palesztinok és az arab külügyminiszterek küldöttségével találkozik. Az arab országok képviselői várhatóan arra kérik majd az amerikai külügyminisztert, hogy a Biztonsági Tanácsban Amerika ne vétózza meg az eddigi gyakorlat szerint az Izrael érdekeit sértő palesztin javaslatot, míg Netanjahu éppen ennek ellenkezőjére kéri az amerikai vezetést hétfői római találkozóján.