„Nekem azért is jó ez, mert mindenhol élhetek, mindenhol lehetek, szóval mindenhova tartozom.”

Nekem azért is jó ez, mert mindenhol élhetek, mindenhol lehetek, szóval mindenhova tartozom.”   

Adam Meir. Szerepelt már több hollywoodi filmben is, televíziókban egyaránt. Kevesen tudják, hogy ez az Amerikában élő izraeli fiatalember Budapesten született. Ő lesz a XXI. században az a magyar, aki meghódítja a filmvilágot? Ezt még nem tudjuk, csak azt, hogy vannak képességei és természetesen vannak álmai is.

 

 

Mikor határozta el, hogy színész szeretne lenni?

 

Már gyerekként, öt-hat évesen otthon léptem fel a család előtt, bűvészkedtem. Valamit láttak bennem, mert beírattak egy drámaképzésre, ahol szerencsémre szinte az összes főszerepet eljátszottam, 11 évesen, ami persze nem volt nehéz, hiszen én voltam az egyetlen fiú. Majd középiskolásként is színészi tanulmányokat folytattam egy speciális gimnáziumban, Tel-Avivban. Majd jött a katonaság és utána a főiskola, ám közben Amerikában is felvettek színészi tanulmányokat folytatni, az Academy Dramatic Arts-ba.  Amikor ezt befejeztem, akkor úgy döntöttem ott maradok.

Láttam és hallottam már több filmben is, de még főszerepben nem. Mikor lesz az első film, amiben Adam Meiré lesz a főszerep?

Most többek között azért is vagyok Magyarországon, mert találkozom filmes szakemberekkel, producerekkel, szóval készülődöm. Van egy film, egy magyar-izraeli történet, egy II: világháború utáni történet. Ha ez összejön, akkor ebben én leszek a főszereplő.

Három identitással is rendelkezik. Milyen izraeli-magyar zsidónak lenni Amerikában?

Nagyon jó. Az amerikaiak nagyon szeretik a nem-amerikaiakat, szeretik az izraelieket, a magyarok meg egzotikusak számukra. Kevés olyan ember van, aki egyszerre beszél héberül, magyarul, angolul, én még arabul is beszélek. Érdekli őket, nekem azért is jó, mert nagyon sok szerepre tudnak kiválasztani engem. Az amerikaiak mindig azt keresik, hogy ki az, aki nem amerikai, ki különleges, ki az, aki tud hozni valamit, ami még nincsen. Nekem azért is jó ez, mert mindenhol élhetek, mindenhol lehetek, szóval mindenhova tartozom. Ez jó.

Családjáról tudni lehet, hogy édesanyja orvos, a testvére állatorvos, édesapja újságíró, riporter. 

Milyen az ő árnyékukban sztárnak készülni?

Nagyon jó, ahogy az is, hogy én vagyok az első a családban, aki színészetre adta a fejét, tehát nem volt előttem senki még a családban. Azt szoktam mondani, azért csinálom ezt, mert szeretem, nem pedig azért, mert könnyű.

Mindenkinek, még az izraeli színifősikolásoknak is az álma Hollywood. Miről álmodik inkább, erről, vagy Izraelről, netán Budapestről?

Igazából mindháromról. Én azt szeretném, hogy tudjak Amerikában, Magyarországon, Izraelben is dolgozni, az is igaz, hogy élni Amerikában szeretek, de nagyon jó mindenhol lenni.

Filmekről tudunk. Színház?

Kicsit nehéz, mert Los Angelesben nem nagyok a színházak és oda elsősorban a Broadway előadásokat hozzák, illetve a nagy színházakban meg szupersztárok játszanak, oda meg nagyon nehéz bejutni. Itt, Magyarországon, de Izraelben is nagyon jók a színházak, most erről is tárgyalunk. Én azért szívem szerint Amerikában, ha játszhatnék színházban és meg is élnék belőle, akkor csak ezt csinálnám.

Milyen szerepeket játszik?

Komikus vagyok, de drámai szerepeket is kaptam már, valamint játszottam különböző állatszerepekben is.

Állatok?

Filmekben, televíziókban, reklámokban, igen. Gorillákat, mókusokat, orrszarvút, mindenféle különleges állatot.

Lassan itt az esztendő vége. Van valami kívánsága a jövőre nézve?

Legyen az, ami van, csak még több, csak még jobb. Én boldog vagyok, ahol vagyok, azzal, amit csinálok.

Családalapítás?

Tőlem még nincsenek unokái a szüleimnek.

Kik azok, akik sokat segítettek a színészi pályáján?

Például a katonaság, az a három év sokat adott nekem, sok mindent megtanultam. Olyanokat, mint az időbeosztás, a pontos tervezés, és a tervet végre kell hajtani.

Tudom azt, hogy az öndicséret kicsit büdös, de mégis, mivel tudná „eladni” magát, mivel győzne meg engem, hogy jobb, mint bárki? Díjak?

4 nyelven beszélek, 8 évet tanultam színészetet, 3 ország kultúrája is rajtam van, nagy empátiával. Szerintem az empátia az, ami mindennek az alapja a színészetben is. A díjakat illetően fogalmam sincsen, függ attól, hogy éppen hol vagyok, hol és miben dolgozom, remélhetően nemsokára lesz díjam is. Hogy milyen? Majd meglátjuk.

Szerepálom, mi az, amit nagyon szeretne eljátszani?

Amit nagyon szerettem volna, az már meg volt csinálva. Nekem Charlie Chaplin a mindenem, mindenben követem őt. Robert Downey Jr. játszotta el a Chaplint ebben a filmben, meg kell mondanom, nagyon jól. Ugyanakkor Buster Keatonról még nem csináltak filmet, engem az is érdekelne, hiszen őt is a mesteremnek tekintem..

 

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter