Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) elnöke

Pro Patria-1914   Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) elnöke

 

 

 

 

 

Idén emlékezünk meg az I. világháború kitörésének évfordulójáról. Ennek kapcsán sikerült egy történelmi emlékhellyé nyilvánítani egy helyet, a Dohány utcai zsinagógánál. Mi is ez?

 

Ez egy sztélé, ezzel együtt 47 ilyen áll az országban, olyan helyszíneken, amelyek méltóak a történelmi emlékhely címre.

 

Az emlékmű az I. világháborúban elhunyt zsidó katonákról szól, az ő emlékükre hozták létre a Hősök Templomát. Nemrégiben készült egy közvéleménykutatás is, amelyet Önök rendeltek meg. Vajon Tudják a megkérdezettek, hogy az I. világháborúban nagy számban vettek részt magyar zsidó katonák?

Sajnos nem tudják, de ennél sokkal rosszabb a helyzet, mert az emlékévekkel sincsenek tisztában. 18 és 30 év közötti fiatalokat kérdeztünk meg, az emlékévekkel nincsenek tisztában, az I. világháború százéves évfordulójáról egyáltalán nem tettek említést, a Holocaust Emlékévet néhányan tudták és hallották. Valószínűleg erről a különböző a médiában megjelent botrányok kapcsán informálódtak. A legszomorúbb, hogy egyáltalán nem ismerik az emlékéveket.

Idén várható több temető rendbehozatala is, másként fogalmazva, a NÖRI döntéseket hoz több sírról is. Melyek ezek a döntések?

 

A Nemzeti Örökség Intézete és annak jogelődje is erejéhez, költségvetéséhez arányosan gondozza, tartja karban a Nemzeti Sírkerthez tartozó sírokat. Azt tudni kell, ezek a sírok nem vallási alapon lesznek a Nemzeti Sírkert részei. Munkatársaim minden évben felmérik azokat a sírokat, amelyeket meg kell menteni a megszűnéstől, vagy ami balesetveszélyt jelent az odalátogatók számára. Mellette kapunk ajánlásokat az ország különböző temetőiből. Nemrégiben a Debreceni Zsidó Hitközség megkeresésére látogattak el Debrecenbe a munkatársaim. Reményeink szerint még az idén a debreceni zsidó temetőben és a városi köztemetőben is felújításra kerül néhány, a Nemzeti Sírkertbe sorolt síremlék.

 

Egyes források szerint Magyarország miniszterelnöke egy temetői látogatást is tervez. Igaz ez, és mit lehet bővebbet tudni?

 

A Kozma utcai zsidó temetőben van egy hősi halotti katonai parcella, I. világháborús hősök vannak oda eltemetve, természetesen zsidó vallású katonák. Az ő síremlékeik szinte egytől egyig csodákat rejtenek, héber feliratok mellett Nagy-Magyarország térképpel. Azt lehet látni majd, hogy az I. világháborúban milyen aktívan vettek részt zsidó vallású férfiak, akik az életüket adták ezért az országért. Azt nem tudom megmondani, hogy ki avatja majd fel ezt a parcellát, reményeim szerint minél magasabb közéleti személyiség. Azt érdemes tudni, hogy Hende miniszter úr ezt az elképzelést az első perctől kezdve felkarolta, támogatta. Már a munkálatok elindultak, a parcella idén őszre elkészül.

 

Köszönöm a beszélgetést.

Az interjú az ATV augusztus 10-i Hetiszakasz című adásának szerkesztett változata.