Nyitott múzeum-nyitott zsidóság Rusznák Rita, a Magyar Zsidó Múzeum munkatársa

 

 

 

Nyitott múzeum-nyitott zsidóság Rusznák Rita, a Magyar Zsidó Múzeum munkatársa

 

 

 

 

Sok feladata van egy múzeumnak, de az feladata-e, hogy összebékítse a társadalmat, zsidókat és nem zsidókat, vallásosokat és vallástalanokat?

 

Ez az egyik legfontosabb feladatunk. Szeretnénk egy zsidó-keresztény párbeszédet. Én magam nagyon fontosnak tartom, hogy itt, a Zsidó Múzeumban a látogatóknak lehetőségük van arra, hogy kérdezzenek! Egy személyes tapasztalatomat szeretném megosztani. Van a múzeumunknak egy állandó kiállítása, ahol találkoztam egy tizenéves diákcsoporttal, én vezettem őket. Nagyon sokan jöttek akkor a múzeumba, s az egyik termünkben, ahol az élet körforgását igyekszünk bemutatni, a gyerekek, akik szinte semmit sem tudtak a zsidóságról, pont a születésről szóló helyen mertek kérdezni. A körülmetélésről, a születési szokásokról, azokról, amelyek nem nagyon közismertek, hiszen azt is látom, nem igazán tanítják szinte sehol a zsidó vallás alapjait.

 

Mit tesz ilyenkor egy múzeum?

 

A Magyar zsidó Múzeum tervei között szerepel a múzeumpedagógiai irány erősítése. Olyan kísérleteket szeretnénk lefolytatni, hogy mi magunk megyünk el az iskolákba, így felkelteni az érdeklődést. Az OR-ZSE-val együttműködve autentikus személyek tarthatnak előadást, és tőlünk is kérdezhetnek a gyerekek. Így tudjuk megismertetni a zsidó vallást, a kultúrát, fellebbenthetnénk misztikusnak tartott dolgokról a fátylat. Megmutatni, hogy mi nyitottak vagyunk mindenki felé, nem olyan zárt ez a közösség, mint amilyennek gondolják az emberek.

 

A Zsidó Múzeum egyházi tulajdonban van, milyen pluszforrásokhoz jutnak?

 

Pályázatokon indulunk, ám az is igaz, hogy a gazdasági válság elérte az intézményünket is, így olyan kiállításokra próbálunk pályázni, amelyek a nem zsidó közönség érdeklődését is felkeltik.

 

Köszönöm a beszélgetést.

Az interjú az ATV augusztus 10-i Hetiszakasz című adásának szerkesztett változata.