Új programok a levéltárban Toronyi Zsuzsa, a Magyar Zsidó Levéltár igazgatója

Új programok a levéltárban Toronyi Zsuzsa, a Magyar Zsidó Levéltár igazgatója

A nyáron mi történik a levéltárban?

 

Ellentétben a többi levéltárral, amikor is azok zárva vannak, nálunk ilyenkor van a főszezon, ilyenkor sokan látogatják a Dohány utcai zsinagógát és minket is. Megnézik a kiállításainkat és nagyon sok látogatónk van, aki a családja emlékeit kívánja felkutatni.

 

Mindeközben milyen programjaik lesznek?

 

Újítunk, most nem csak könyvekben gondolkozunk, hanem olyan új technológiákat is alkalmazunk, amelyek segítségével minél szélesebb körben tudjuk megmutatni elképzeléseinket, amiket a különböző dokumentumokból kiszűrünk. Elsősorban különböző weboldalakon, de készítünk mobilalkalmazásokat is, a MOME digitális muzeológia kurzusával volt egy közös projektünk, amiben nagyon érdekes fejlesztések születtek, ezek egy része már látható a kiállításokon, a másik része még készülőben van. Újdonság még, hogy ősztől egy előadás-sorozatot szervezünk, amivel többeket tudunk bevonni, mint bármelyik könyvvel. A rendszerváltoztatás után zsidó élet dokumentumait kívánjuk adatbázisba rendezni, digitalizálni és ezek alapján beszélgetéseket szervezni és így még több dokumentumot találni, hiszen, ha megosztjuk a nálunk lévő információkat, akkor talán a közönség is hozzáteszi a magáét.

 

Akkor ezek szerint az összes anyagunkat, ügyes-bajos írásainkat is meg kell őrizzük a jövőnek?

 

Tegyük el és ha nem fér el, akkor hozzák be a levéltárba. Nagyon örülünk mondjuk egy Somer buli 1994-es meghívóját, ez manapság már ritkaságszámba megy.

 

Köszönöm a beszélgetést.

Az interjú az ATV július 27-i Hetiszakasz című adásának szerkesztett változata.